Politikk

Støre: – Listhaug forstår ikke alvoret

Jonas Gahr Støre (Ap) og Audun Lysbakken (SV) går kraftig ut mot statsminister Erna Solberg.

Jonas Gahr Støre (Ap) er glad for at Sylvi Listhaug trakk seg, men er kritisk til begrunnelsen hennes.
 • Alf Ole Ask
  Journalist
 • Stine Barstad
  Journalist
 • Carl Alfred Dahl
  Nyhetsleder
 • Solveig Ruud
  Journalist
 • Eirik Husøy
  Journalist

Statsminister Erna Solberg gikk på Stortingets talerstol med en klar oppfordring til opposisjonen:

– Jeg avsluttet mitt korte innlegg med en oppfordring til at vi kunne gå over til en debatt basert på saklighet, anstendighet og uten å karakterisere hverandre. I ettertid er det kanskje mulig at noen bør se på innleggene sine på nytt og vurdere om det var det som ble sagt i denne salen, sa Solberg.

Det vekker kraftige reaksjoner hos opposisjonen.

– Jeg undres over at statsministeren, som vil ha et levende ordskifte om saker, feller en slik karakteristikk over innleggene, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

Han sier han oppfattet alle innleggene som saklige.

– Føler du at dette får noen konsekvenser for debattklimaet?

– Vi må ta inn over oss hva denne saken handlet om, nemlig at ord og bilder kan utløse veldig sterke reaksjoner og holdninger. Da tenker jeg på dobbeltkommunikasjon, konspirasjonsteorier og hatteorier som blir stimulert. Vi er vant til å ha et ordskifte med temperatur i Norge, det bør vi ha. Jeg mener ytringsfriheten har bestått en veldig god test denne siste uken ved at ulike meninger har kommet frem.

Lysbakken om Solbergs innlegg: – Pinlig

Det er sinne i SV etter statsministerens siste innlegg på Stortinget, der hun blant annet ba opposisjonen gå i seg selv og bidra til en saklig debatt.

– At en statsminister som har demonstrert at hun ikke har kontroll over sin egen regjering, som har sluppet løs en ytterliggående retorikk i regjeringskontorene, velger å bruke et så dramatisk øyeblikk i Stortinget til å belære opposisjonen – det synes jeg rett og slett var pinlig, sier SV-leder Audun Lysbakken til Aftenposten.

Han mener det viser at statsministeren ikke «forstår forskjellen på det å lefle med ytterliggående ideer og det å ta i bruk tøffe ord i en politisk debatt».

Lysbakken vil ikke si om SV bidrar til polarisering

– I Frp er det mange som mener at dere også bidrar til en polarisering?

– Vi har svart på noe justisministeren gjorde. Denne krisen er det hun som har skapt. Selvfølgelig må de få motstand. Jeg vil ikke akseptere at Frp nok en gang gjør seg selv til offer. Det skal de ikke få lov til, for det er ikke sant. Det er et veldig mektig parti. De er veldig mektige politikere. De har brukt den makten i denne saken til å tråkke på og skremme folk og til å gi næring til ytterliggående krefter, og det er ikke greit.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener justisminister Sylvi Listhaugs (Frp) avgang var en riktig avgjørelse, men er kritisk til begrunnelsen:

– At hun har rettet anklager mot alle andre viser at hun ikke tar inn over seg hva dette har handlet om. Det har handlet om et Facebook-innlegg som var usaklig, spekulativt og politisk potensielt farlig. Det er en forlengelse av Frps linje med dobbeltkommunikasjon, ved å være i en regjering og samtidig være i fri dressur på utsiden, slik de har fått holde på i alle disse årene. En justisminister, av alle, kan ikke nøre opp under hat og konspirasjonsteorier, sier Støre.

Han beskriver de siste ukene som «en tid med ville overdrivelser og spekulasjoner på sosiale medier».

– Utfallet er at stortingsflertallet har markert at nok er nok, det er gått over grensen.

 • Listhaug går av som justisminister: – Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt

Les mer om

 1. Politikk
 2. Erna Solberg
 3. Jonas Gahr Støre
 4. Sylvi Listhaug