Politikk

Her forlater Sylvi Listhaug krisemøtet hos Erna Solberg

Regjeringstoppene, de parlamentariske lederne og Sylvi Listhaug samlet seg mandag kveld. Første nestleder i Høyre Jan Tore Sanner sier situasjonen er svært alvorlig etter at KrF varslet at de vil støtte mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug.

Justisminister Sylvi Listhaug forlater her krisemøtet i statsministerboligen mandag kveld. Ved siden av henne sitter hennes politiske rådgiver Espen Teigen.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

Sammen med rådgiver Espen Teigen forlot justisminister Sylvi Listhaug (Frp) statsministerboligen mandag kveld.

Før møtet beskrev første nestleder i Høyre og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner situasjonen til Aftenposten slik:

– Det er en svært alvorlig situasjon når også KrF har varslet at de vil støtte mistillitsforslaget. Det etter at både statsministeren og Listhaug har gitt en uforbeholden beklagelse for det uakseptable Facebook-innlegget.

Mandag kveld satt partiledelsen og de parlamentariske lederne fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre i krisemøte i statsministerboligen. De parlamentariske lederne var de første til å forlate møtet, deretter forlot Listhaug statsministerboligen.

Sanner ville tidligere mandag kveld ikke bekrefte til Aftenposten om Sylvi Listhaug ville være til stede under møtet i statsministerboligen.

Les også

Listhaug kan redde Regjeringen | Trine Eilertsen

– Det er en svært alvorlig situasjon når også KrF har varslet at de vil støtte mistillitsforslaget, sier Jan Tore Sanner mandag kveld.

Høyre-statsråden sa før møtet startet at han håper KrF ikke vil bidra til å kaste statsminister Erna Solberg og den blågrønne regjeringen.

– Vi håper KrF til syvende og sist ikke vil drive landet ut i en regjeringskrise, sa Sanner.

KrF-leder Knut Arild Hareide sa mandag at et samlet landsstyre i partiet ikke har tillit til Listhaug.

– Landsstyret har uttrykt at de ikke har tillit til den sittende justisministeren. Og de ber Erna Solberg om å ta grep, så vi unngår å få en mistillitssituasjon i Stortinget i morgen, sa Hareide etter mandagens fire timer lange møte.

Jan Tore Sanner på vei inn til krisemøtet i statsministerboligen.

Han ønsket ikke å si om statsminister Erna Solberg er beredt til å stille kabinettsspørsmål i Stortinget tirsdag. Han uttrykte misnøye over at opposisjonen har åpnet for at Listhaug kan gå over til et annet departement.

– Saken var opprinnelig et uakseptabelt Facebook-innlegg. Det vi hører fra enkelte opposisjonspartier er at de ikke har tillit til Listhaug som justisminister, men at de vil kunne ha tillit til Listhaug i en annen posisjon. Det rokker ved selve maktfordelingsprinsippet, opposisjonen ønsker å dirigere hvilke statsrådsposter som statsministeren skal gi.

  • Hareide til landsstyret: Tilgivelse er ikke det samme som tillit.

Like etter Hareide offentliggjorde partiets konklusjon mandag, svarte Frp slik:

– Det tar vi til etterretning. Så blir det en spennende situasjon i Stortinget i morgen, sa parlamentarisk leder Hans Andreas Limi i Frp til Aftenposten.

Les mer om

  1. Sylvi Listhaug
  2. Erna Solberg
  3. Jan Tore Sanner
  4. Regjeringen