Trond Giske gjør comeback, får plass i landsstyret i Ap

Trond Giske får tilbake en plass i landsstyret i Ap. Det blir resultatet av at han nå velges inn i flere lokale verv i Trøndelag.

Trond Giske blir ikke nestleder, men får en plass i styret i Trøndelag Ap.

Onsdag formiddag ble det klart at Trond Giske ikke får bli nestleder i Trøndelag Ap. Men valgkomiteen i fylkeslaget innstiller på at han skal bli medlem av fylkesstyret, av fylkesstyrets arbeidsutvalg, samt vara til landsstyret.

Landsstyret, som er partiets høyeste organ mellom landsmøter, møtes noen ganger i året.

– Det har vært en vanskelig sak med sterkt engasjement. Valgkomiteen har tatt sitt ansvar på alvor ved å finne frem til en samlet innstilling, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en kommentar.

Han legger til at det har vært mye uro i Trøndelag Ap, og det å få en splittet valgkomité er et dårlig utgangspunkt for et årsmøte.

– Det har vært en vanskelig jobb. Vi måtte gå noen runder før alt var klart, sier Jorodd Asphjell, leder i valgkomiteen.

– Dette er en gull løsning for ham, sier en kilde tett på Trond Giske.

Giske vil ikke kommentere brålet

I dag har fylkespartiet to plasser i landsstyret, som ifølge vedtektene går til leder og nestleder. Giske innstilles som den ene av to varamedlemmer.

Men når Ap-landsmøtet i april vedtar nye vedtekter, vil sammenslåtte fylkespartier som Trøndelag Ap få fire representanter i landsstyret. Da rykker Giske automatisk opp til fast plass.

I en kommentar på sin Facebook-side skriver Trond Giske onsdag formiddag at han setter pris på tilliten:

«Et slikt verv gir en enda større mulighet til å drive med politikk der det betyr mest for meg, blant velgerne i hjemfylket mitt. Det gir også mulighet til å være med på byggingen av landets største fylkesparti sammen med medlemmer, tillitsvalgte og folkevalgte», skriver han.

Giske skriver også at han tirsdag ble «informert om at et flertall ønsket meg som nestleder, men at det var mulig å få til en løsning som også mindretallet kunne være med på».

Giske ønsker ikke utdype overfor Aftenposten det han skriver.

– Har du noen kommentar til bråket som har vært rundt denne saken?

– Ikke i dag, kanskje senere, sier han.

Les også

LES OGSÅ: Ap-ledelsen vil ikke gjenåpne Giske-saken

Støre: Alvoret står fast

Ina Libak, leder i AUF, vil ikke kommentere Giskes comeback. Hun skriver i en SMS at det ikke er AUF nasjonalt sin rolle å gå inn i fylkespartienes prosesser. Heller ikke Ap-nestleder Hadia Tajik vil ikke kommentere innstillingen, men viser til partileder Jonas Gahr Støre.

– Støre, hva sier du til kritikken fra ulike hold, også varslerne, om at dette er for tidlig?

– Jeg lytter til det og forstår at folk er engasjert i det spørsmålet. Det er ingenting i dag som toner ned alvoret i spørsmålene som ble håndtert i fjor, sier Støre.

Han presiserer om varslersakene mot Giske:

– De var alvorlige, og de fikk alvorlige konsekvenser for Trond Giske. Forsøk på å gjenoppta sakene og endre konklusjonene i år er avvist. Det er viktig at varslerne kan være betrygget, og det er et klart budskap om at vi tar disse sakene på alvor.

Støre legger til:

– Samtidig er det slik at når saken er konkludert så er det ikke tilleggssanksjoner fra Ap. Veien tilbake til nytt ansvar må vinnes gjennom ny tillit. Det er lang tradisjon for at lokale verv avgjøres lokalt.

Sentralstyret ikke aktuelt

Støre viser til at det var diskusjon i fjor om verv i styret i Trøndelag, noe det ikke ble noe av.

– Da sa jeg at det var naturlig å vente, sier Ap-lederen.

– Vil det være naturlig at han også kan velges inn i sentralstyret?

– Det er et ganske annet spørsmål. Jeg har sett at Giske selv har sagt at det ikke er aktuelt. Det tror jeg er en klok vurdering, sier Ap-lederen.

Les også

LES OGSÅ: Knallmåling for MDG, Rødt og SV - redder Raymond Johansens byråd i Oslo

Vil fortsatt spille en aktiv rolle i Ap

I den enstemmige innstillingen fra valgkomiteen i Trøndelag Ap, partiets største fylkeslag, har begge sider gitt noe får å bli enige: Giske blir ikke nestleder i det sammenslåtte fylkeslaget.

Han ble helt på tampen spilt inn som aktuell kandidat til dette, noe som førte til at komiteen måtte avholde et ekstraordinært møte for å bli enige.

Men viktigere enn de lokale posisjonene er den symbolske kraften i innstillingen: For Giske fremstår innstillingen som en milepæl som markerer at han igjen er «valgbar», at han fortsatt ønsker å spille en aktiv politisk rolle og at han fortsatt har en maktbase i partiet.

Innstillingen som gir ham styreplass lokalt og samtidig sete i landsstyret, gir et tydelig signal om at «straffen» for brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering er sonet.

Lederen i Oslo Ap, Frode Jacobsen, som tirsdag mente at trønderne burde tenke seg nøye om og at et Giske-comeback var for tidlig, skriver i en SMS at han ikke vil kommentere innstillingen.

Har støtte fra AUF og LO lokalt

En enstemmig valgkomité i Trøndelag Ap foreslår Per Olav Hopsø til leder og May Britt Lagesen som nestleder i det nye, sammenslåtte fylkespartiet.

– Jeg er glad for at valgkomiteen har lagt frem et enstemmig og balansert forslag til styre. Jeg har stor tro på at vi skal jobbe godt sammen til beste for partiet, sier Per Olav Hopsø.

Etter det Aftenposten får bekreftet, ville Giske uansett hatt et flertall i ryggen under årsmøtet. Et flertall i komiteen bestående av AUF, LO, Trondheim Ap og flere andre store, lokallag – minus partilagene i det gamle Nord-Trøndelag – støttet Giske i komiteen.

Dette gjorde at løsningen med å velge ham inn i arbeidsutvalget (og dermed også landsstyret), sikret en enstemmig innstilling og ingen kampvotering om nestlederposisjonen på fylkesårsmøtet, som avholdes 2. og 3. mars.