Politikk

KrF vil skille utenriks- og bistandspolitikk. Går for eget utviklingsdepartement.

I dag er utviklingsminister Nikolai Astrup en av to statsråder i Utenriksdepartementet. KrF vil regjeringsforhandlingene kreve at det opprettes et eget utviklingsdepartement.

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og utviklingsminister Nikolai Astrup er begge statsråder i Utenriksdepartementet (UD).
 • Solveig Ruud
  Solveig Ruud
  Journalist
Nyhetsbrev Få Kjetil B. Alstadheims perspektiv rett i innboksen hver uke.

Astrup får en stadig større pengesekk å forvalte, men han styrer ikke over sitt eget departement. I dag er utviklingsministeren én av to statsråder i Utenriksdepartementet (UD).

Det har lenge pågått en debatt om omorganisering av bistandsarbeidet. Fagforeningene i Norad arrangerte et debattmøte om saken i går. Siden bistandspolitikken er ett av KrFs hjertebarn, kan den varslede reformen av bistandsforvaltningen bli et svært aktuelt tema i de kommende regjeringsforhandlingene.

Les også

I Frp-møter i ettermiddag avgjøres det om sonderingene blir ferdige før jul

Foreslår eget departement

Mange har ventet på KrFs konklusjon. Nå foreligger den. Partiet ønsker en annen modell enn den sittende utviklingsminister Nikolai Astrup i utgangspunktet har tatt til orde for.

– Vi ønsker et eget departement, sier KrFs leder partileder Knut Arild Hareide. Han deltar ikke i de pågående forhandlingene, men sitter i Stortingets utenrikskomité og er partiet utenrikspolitiske talsmann.

Uavhengig av forhandlingene forteller han at KrF mener det er ekstra viktig med et eget departement fordi «forvaltningen av bistandsområdet ikke er god nok».


To modeller foreslått

En arbeidsgruppe bestående av representanter fra UD og Norad har lagt to modeller på bordet:

 • å enten integrere Norad i UD, noe som blant annet betyr å legge ned Norad og outsource flere arbeidsoppgaver.
 • en såkalt «delegert modell» der man bevarer Norad, men med noe sterkere politisk styring enn i dag.

KrF ønsker altså ingen av disse to, men støtter et tredje alternativ som i praksis vil strippe UD for makt og ansvar.

Astrup skal foretrekke integreringsmodellen

Valg av modell ligger nå til politisk behandling i utenriksdepartementet. Men det er kjent at sittende utviklingsminister foretrekker den såkalte integreringsmodellen.

Hareide mener det er problematisk å integrere Norad i UD, fordi den roteringen av ansatte som pågår i UD, vil svekke den bistandsfaglige kompetansen. Han frykter den vil forvitre.

Og i stedet for å forsterke Norad, mener han altså det er riktig å bygge opp et eget departementet.

KrF mener den politiske styringen da blir bedre, at man får styrket det bistandsfaglige miljøet, kompetansen om det enkelte land og kompetansen i forvaltningen.

Enorm bistandsvekst

Hareide illustrerer hvor store summer et slikt departement vil råde over ved å fortelle om utviklingen fra 1997 til i dag.

– Da vi gikk inn i Bondeviks første regjering, var bistandsbudsjettet på 11 milliarder kroner. Da vi gikk ut av Bondeviks andre regjering, var budsjettet på 16 milliarder kroner, i dag er det på ca. 35 milliarder kroner, og om kort tid vil det nærme seg 40 milliarder kroner, sier han.

Viktigere med eget departement enn å få statsråden?

KrF vil trolig legge makt bak kravet om et eget departement i de kommende regjeringsforhandlingene. Hvor hardt partiet vil stå på for å få statsråden – og dermed vippe Nikolai Astrup av pinnen – er usikkert. Det er noe delte meninger om saken internt.

Men i partiet sies det at de har flere kandidater om det skulle bli aktuelt. Tidligere statsråd på området, Hilde Frafjord Johnson, skal ikke ønske å delta i en Frp-regjering.

Men hennes tidligere statssekretær Olav Kjørven kan være en kandidat. Det samme kan avdelingsdirektør Wenche Fone i Norad være. Hun var politisk rådgiver på Statsministerens kontor i Kjell Magne Bondeviks andre regjering. Ønskes en politiske allrounder til vervet, nevnes byråd i Bergen, Dag Inge Ulstein også som aktuell.

Av disse er det Fone som tydeligst har plassert seg på blå side i høstens interne KrF-strid.

Les mer om

 1. Nikolai Astrup
 2. Knut Arild Hareide
 3. Bistandspolitikk
 4. Utenriks