Navarsete varslet Sp-ledelsen om seksuell trakassering

Liv Signe Navarsete (Sp) mottok for to år siden en svært grov melding på Facebook, sendt av en partifelle. Partiledelsen er taus om hvordan saken blir håndtert.

Sp-politiker og tidligere partileder Liv Signe Navarsete varslet om en svært sjikanerende melding. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

«Vi har lyst på fitta di», het det i meldingen som i februar 2016 tikket inn på Navarsetes Messenger-konto.

Meldingen var sendt fra Messenger-kontoen til tidligere statssekretær for Senterpartiet, Morten Søberg, som var på hyttetur i Åre i Sverige med flere profilerte partikolleger: Sp-nestleder Ola Borten Moe, Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes og Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram.

Adresseavisen skriver at det også var flere personer til stede på hyttefesten enn disse fire.

Meldingens innhold fikk Navarsete, som forsvarspolitisk talsperson for Senterpartiet, til å melde fra til partiledelsen. Som følge av varslingen undersøkte ledelsen saken, uten at den ble oppklart.

Saken ble først kjent onsdag, da Nationen omtalte den. Overfor avisen uttrykker Navarsete stor skuffelse over håndteringen.

– Jeg ble veldig sjokka da jeg fikk meldingen. Jeg synes det var et lavmål som jeg rett og slett ikke trodde at enkelte i Senterpartiet var på, sier Navarsete.

Frikjenner Søberg

Overfor NTB fremholder hun at hun er helt sikker på at det ikke er Morten Søberg som har sendt meldingen.

– Jeg kjenner Morten og har snakket med ham flere ganger etterpå. Jeg kan ikke tenke meg at det er han som har gjort det, sier Navarsete.

Hun tror saken har kommet opp nå som følge av metoo-kampanjen, men sier hun ikke vet hvem som har tipset Nationen om den.

– Det er mange som har visst om denne saken, men selv har jeg aldri hatt interesse av at dette skulle bli noen kjempesak. Men det viktige er at slike ting ikke skjer i fremtiden, sier Navarsete, som også sier at hun ikke vil foreta seg noe konkret for å komme til bunns i historien.

– Men jeg mener selvsagt at den som gjorde dette, burde stå frem, i alle fall innad i partiet, sier hun.

– Forblir internt

Generalsekretær i Sp, Knut Magnus Olsen, sier at partiet ikke har kunnet fastslå hvem som sendte meldingen til Navarsete, men vil hverken bekrefte eller avkrefte om partiet fortsatt jobber med å avklare dette.

– Det vil jeg ikke gå inn på. Dette skjer i tett dialog mellom partene, ikke minst Navarsete selv, sier Olsen til NTB.

– De interne diskusjonene forblir interne. Sånn må det være i alle typer varslingssaker. Det er et viktig prinsipp at de som melder fra, vet at det de forteller, blir behandlet i dypeste fortrolighet.

– Men vil det ikke være mer betryggende for potensielle varslere å vite om slike saker blir gransket til bunns eller ei?

– Dersom jeg går inn i behandlingen på én sak, har det signaleffekt. Man må være veldig prinsipiell i slike saker, for å skape trygghet, svare Olsen.

I en kort melding til VG, sier Sp-nestleder Ola Borten Moe:

– Det er en uakseptabel melding, som jeg først ble kjent med uken etter turen. Behandlingen av den saken i partiet har ikke vært mitt ansvar.

– Uakseptabelt

Ingen av de andre som var med på hytteturen har villet kommentere saken overfor mediene.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum betegner meldingen som «uakseptabel» og sier at Sp-ledelsen tok en ny runde da de forsto at Navarsete var misfornøyd.

– Jeg fikk beskjed om at Trygve hadde tatt noen telefoner, men at det ikke hadde kommet noe ut av det. Dermed ble saken lagt til side, sier Navarsete med henvisning til partilederen.