Politikk

Uenighet i MDG-lederduo. Opuko refser Hanssons lederstil

Hilde Opoku går på helgens landsmøte av som talsperson for Miljøpartiet De Grønne etter bare to år i jobben. Hun legger ikke skjul på at hun er kritisk til partiets frontfigur Rasmus Hansson.

Rasmus Hansson og Hilde Opoku har som likestilt ledere ført MDG inn i varmen av norsk politikk. På helgens landsmøte skiller de to lag. Da trekker Opoku seg tilbake til varaordførerjobben i Trondheim.
 • Bergens Tidende
 • Kjetil Gillesvik

— Jeg synes Rasmus gjør en god jobb som stortingspolitiker, men jeg merker at han ikke har lang erfaring som politiker. Det er noe annet å drive politisk parti enn miljøorganisasjon, sier Hilde Opoku.

For to år siden ble hun og Rasmus Hansson valgt til nasjonale talspersoner for MDG. Dette er partiets to fremste verv og er en erstatning for den tradisjonelle partilederen.

Sammen har de to ledet partiet til en historisk suksess. Under overflaten har imidlertid ikke alt vært som det skal. På helgens landsmøte går Opoku av etter bare to år som talsperson, mens stortingsrepresentant Rasmus Hansson fortsetter.

— Det er krevende når vi har forskjellige tanker om hvordan et parti skal styres, sier Opoku, som i dag er varaordfører i Trondheim.

 • Partiledelsen i Venstre og KrF vil ikke kommentere dette utspillet: De blåblå bør vrake Kristelig Folkeparti som samarbeidspartner før 2017

Involverte ikke partiet

Opoku sier at årsaken til at hun trekker seg er at hun vil prioritere jobben som varaordfører i Trondheim. Hun legger imidlertid ikke skjul på at hun synes det har vært vanskelig å samarbeide med Hansson.

— Det kan være at han har det litt for travelt med å komme frem til beslutninger. Demokrati er noe som tar tid. En demokratisk prosess må gå sin gang. En må involvere partiet når det er rom for det, sier Opoku.

- Og det er kanskje ekstra viktig i et grasrotparti som MDG?

— Ja, det tenker jeg, sier Opoku.

Hun legger til at ulikhet også kan være en styrke og føre til utvikling.

- Har du tillit til at Hansson er den rette til å være talsperson i MDG?

— Det er det partiet ønsker. I demokratiets navn støtter jeg det, sier hun.

- Men hva mener du personlig?

— Det tror jeg ikke at jeg skal svare på.

Kritisk til lederfavoritt

Uenigheten mellom de to lederne får et konkret utslag når landsmøtet denne helgen velger Opokus etterfølger. Valgkomiteen har innstilt på Une Aina Bastholm (30) - et valg Rasmus Hansson internt skal ha støttet.

Bastholm er for øvrig Hanssons vararepresentant til Stortinget, samt politiske rådgiver.

Opoku vil imidlertid ha motkandidaten, den 46 år gamle kommunestyrerepresentanten Hilde Lengali fra Hurum.

Rasmus Hansson og Hilde Opoku, partiets to talspersoner, forsyner seg av hotellsalaten på landsmøtet i Stavanger i 2015.

— Vi har jo denne talspersonmodellen fordi det er viktig å ha maktspredning i partiet. Når Une er Rasmus' vara på Stortinget og i dag sitter på samme kontor, blir det lite maktspredning ut av det. Prinsipielt synes jeg det er uheldig at to som jobber så tett skal ha disse vervene, sier Opoku.

Strides om veivalg

- Er helgen ledervalg også en beskrivelse av konfliktlinjene i partiet?

— Det går en skillelinje i partiet nå, hvor hovedskillet er mellom dem som mener at miljø er en særsak og dem som mener miljø omhandler all politikk. Jeg oppfatter at Rasmus og Une representerer den smale veien, mens jeg tenker at Hilde Lengali har en mer helhetlig tilnærming til samfunnsutviklingen som sådan. Skillelinjen går på om vi skal være et ensidig klima- og miljøparti eller om vi ønsker at de grønne skal være et helhetlig samfunnsparti.

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson ønsker ikke å svare på hvem han ønsker med seg i sin lederduo.

— Det er for nær landsmøtet til å svare på nå, sier Hansson, som heller ikke vil svare på kritikken fra Opoku.

— Det viktigste som vi to bør måles på, er valg. Og der har vi gjort det veldig godt, sier han.

— Hvordan har samarbeidet vært mellom dere som nasjonale talspersoner?

— Vi har gjort den jobben vi skal gjøre i valg for parti. Så har vi håndtert de utfordringene som vi har hatt ellers.

- Hvordan har personkjemien vært?

— Det ser jeg ingen grunn til å kommentere.

- Beklager du at hun trekker seg?

— Det tar jeg til etterretning, men jeg forstår godt at hun gjør det med tanke på de store oppgavene hun har i Trondheim.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5