Politikk

13 asylsøkere transportert ut av Norge til Russland

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) måtte i kveld svare på spørsmål om den omstridte utsendelsen av avviste asylsøkere til Russland. Nå har en buss med 13 utviste personer krysset grensen.

Klokken 17.40 kjørte bussen med de 13 avviste asylsøkerne fra mottaket i Kirkenes mot Storskog. Thomas Nilsen

 • Tarjei Kramviken

17.40 kjørte en buss som skulle hente asylsøkere, ut fra ankomstsenteret i Kirkenes. Bussen kjørte mot Russland-grensen ved Storskog og hadde følge av fire politibiler.

— Vi kan bekrefte at politiet har returnert 13 personer til Russland over Storskog. Transporten gikk som planlagt og til en by i Russland, sier kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom i Politiets utlendingsenhet til Aftenposten.

Rundt 70 asylsøkere ble transportert til ankomstsenteret i Kirkenes fra ulike steder av landet i helgen etter at det forrige uke ble klart at asylsøkere som får søknaden sin avslått, kan returneres med buss til Russland.

Mottakssenteret i Kirkenes ligger like ved flyplassen i byen og omtrent 20 minutter unna grensen til Russland. Thomas Nilsen

Har fått kritikk av FN

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har kritisert returene til Russland.

– Vi mener det er feil av Norge å anse Russland som et trygt land for personer som trenger beskyttelse, sa Europa-sjef Vincent Cochetel hos UNHCR til Aftenposten forrige uke.

– Man må være sikre på at de har et permanent, lovlig opphold. Men man kan ikke returnere asylsøkere som har en svært usikker tilværelse i Russland, sa han.

I denne saken kan du lese hva Listhaug svarte da hun ble konfrontert med kritikken i Stortinget:

Les også

Vil ikke stanse utsendelse til Russland

– Folk har fått beskjed om at de skal fraktes til togstasjonen i Murmansk. I Murmansk er det nå 37 minusgrader. Folk gråter, er livredde og apatiske, sier Erik Nilsen, som jobber i den frivillige gruppen Refugees Welcome to Arctic, til VG.

— De har det vanskelig

Kent Richard Witzøe i Hero, som er daglig leder ved ankomstsenteret i Finnmark, beskriver situasjonen blant asylsøkerne som spent.

— De har det vanskelig, og jeg har inntrykk av at de savner mer informasjon om hva som kommer til å skje. De vet ikke hvor de skal, de har ikke penger og de er nervøse for hva som venter dem i Russland, sier Witzøe til Aftenposten.

Ifølge Witzøe er det i underkant av ti barn blant asylsøkerne, som etter forholdene har det bra.

Les også:

Les også

FN: Her bryter Norge internasjonale asylregler

Advokat: — Åpenbart menneskerettighetsbrudd

Advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig sendte mandag et hastebrev til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg der de ber om at den planlagte utsendingen av asylsøkere til Russland stanses. De nådde ikke frem fordi domstolen krevde papirer advokatene ikke rekker å sende inn på så kort varsel.

— Flere av asylsøkerne har ikke fått se vedtakene sine og har dermed ikke hatt mulighet til å klage på vedtak om utsendelse. Dersom de sendes ut, er det i klar strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sier Halvor Frihagen, advokat og daglig leder i Andersen & Bache-Wiig, til Aftenposten.

 • **I denne saken kan du lese om hvordan
Les også

flere asylsøkere er forsvunnet fra mottak i Vadsø

.**
— Dersom utsendelsen begynner i dag, er det et åpenbart menneskerettighetsbrudd, sa Frihagen til Aftenposten noen timer før bussen med de 13 utviste personene krysset grensen.

Er nordmenn og europeere blitt mer tolerante overfor negative karakteristikker av muslimer? I denne ukens verden-podkast snakker vi om hvordan flyktningkrisen endrer debattklimaet. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Interessert i politikk? Hør Frank Rossavik om Köln-hendelsene i ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

 1. Les også

  Rekordmange utlendinger uttransportert i fjor

 2. Les også

  Fremskrittspartiet har ikke den strengeste innvandringspolitikken | Andreas Halse

 3. Les også

  Grafene som viser hvor godt gjerder og grensekontroll fungerer

 4. Les også

  Aftenposten mener: Regjeringen tjener på flyktningkrisen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. NORGE

  Politiet samler inn sykler for å sende asylsøkere tilbake over Storskog

 2. NORGE

  Ble utvist fra Storskog i 2015, havnet i Tyrkia. Nå er han tilbake til Norge

 3. NORGE

  Asylhjelperne som ble bøtelagt i Finnmark får tilbake pengene

 4. POLITIKK

  Har lite lyst til å snakke om russerne i Stortinget

 5. NORGE

  Finnmark: Det kom nesten 5500 asylsøkere. 670 er sendt ut, dobbelt så mange er forsvunnet.

 6. KRONIKK

  Storskog: Når innvandringspolitikk og sikkerhetspolitikk kolliderer | Lars Rowe