Politikk

Flertallet snudde etter stortingsdebatt om åpenhet

Stortingets tre største partier Ap, Høyre og Frp sa i utgangspunktet nei til å registrere alle de indirekte eierinteressene til landets 169 stortingsrepresentanter. Så snudde de.

  • Ntb

Etter tur gikk Aps Marit Nybakk, Høyres Olemic Thommessen og Frps Harald Tom Nesvik på talerstolen før Stortinget skulle gå til votering i saken tirsdag kveld.

Alle tre oppfordret partifellene til å stemme for et forslag fra SV som åpner for registrering av alle selskapsinteresser, uavhengig av verdi.

– Hensikten er å finne en fornuftig avgrensning av hvor langt registreringsplikten bør gå for indirekte eierskap av aksjer, som man for eksempel eier gjennom holdingsselskaper. En utredning kan være fornuftig for å avklare hvordan skal gjøres, sier stortingspresident Olemic Thommessen til NTB.

Det er presidentskapet som skal komme tilbake til Stortinget med forslag til regelendringer på dette punktet. I presidentskapets innstilling framgår det at kun eierinteressen i investeringsselskapet skal oppgis når en stortingsrepresentant indirekte eier aksjer gjennom et investeringsselskap.

En uklok vurdering fra presidentskapet, mente SVs Bård Vegar Solhjell.

– Man risikerer da at de betydeligste eierinteressene og aksjeporteføljene ikke blir å finne i Stortingets register, konstaterte han underveis i stortingsdebatten.

Les også

  1. Stortinget åpner for felling av kongeørn

  2. Forvaltningen måtte gi innsyn i hvem som eier aksjer. Men kampen er ikke over. | Vegard Venli og Ole Petter Pedersen

Les mer om

  1. Stortinget
  2. Marit Nybakk
  3. Olemic Thommessen
  4. Bård Vegar Solhjell