Forsvaret mangler stort antall teknikere til nye kampfly
Forsvaret mangler flyteknikere, og mangelen skal vært et kritisk punkt i Riksrevisjonens hemmeligstemplede rapport om de nye F-35-flyene.
Det hevder Klassekampen som har snakket med en sentralt plassert kilde med innsikt i rapporten.
Ifølge avisen har Stortinget nettopp sluttbehandlet den omdiskuterte rapporten fra Riksrevisjonen som Forsvarsdepartementet ønsket å hemmeligholde, noe et flertall i kontrollkomiteen aksepterte.
Norge skal kjøpe inntil 52 kampfly av typen F-35 for å erstatte F-16-flyene, som er under utfasing. I 2025 skal alle F-35 fly etter planen være klare, men det kreves et kobbel av flyteknikere også, og Norge har slitt lenge.
Norske F-35 på Island for å beskytte landet på vegne av Nato
Sjefen var mest bekymret for teknikere
I mars i fjor skrev Aftenposten at pilot, tekniker- og pengemangel kan føre til at splitter nye kampfly blir stående på bakken.
– I 2025 kommer vi til å ha et av verdens mest moderne luftforsvar. Min store bekymring er om vi får nok penger til å bruke det, sa sjef for Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland.
Usikkerhet om penger til drift er bare en av årsakene til at splitter nye norske kampfly kan bli stående på bakken. Også mangel på piloter og teknikere, samt skyhøye priser for flytimer og utdanning av flyvere, utgjør betydelige risikofaktorer.
– Vi har ikke en pilotkrise i dag. Men det er et sprik mellom det som er anbefalt og det som i dag ligger an til å bli utdannet, med tanke på det fremtidige behovet. Hvor stort ønsker jeg ikke å si, sa Skinnarland, som er en av favorittene til å bli ny forsvarssjef i Norge.
– Her og nå er jeg mest bekymret for teknikere, sa Skinnarland til Aftenposten.
– De er like viktige som piloter, og vi skal opp i et betydelig omfang, sa hun.
Aftenpostens kilder beskrev situasjonen som kritisk. Den 22. februar i fjor hevdet nettstedet Aldrimer.no at det mangler 100 av 220 teknikere som trengs for å drifte F-35-kampflyene.
Teknikere skal også holde dagens F-16-fly i luften. Frem til 2022 utgjør disse flyene i praksis Norges kampflyvåpen.
- Det kommer til å føre til kollaps
Nå skriver Klassekampen at teknikersituasjonen er sentral i rapporten. Avisen skriver at Forsvaret ikke bare mangler flyteknikere, men at det også sliter med å rekruttere nye og holde på dem de har.
Forsvarsdepartementet ønsker ikke å kommentere rapporten. Luftforsvaret bekrefter mangel på teknikere, men avviser at situasjonen er alvorlig.
Ved skolesenteret i Kjevik utenfor Kristiansand, der teknikere utdannes, er målet over 40 nye teknikere i året.
– Vi har et underskudd på 20 til 25 stykker hvert år, sier lederen for Norsk offisersforbund ved Kjevik, Torbjørn Strand.
– Det vil få konsekvenser etter hvert. Det kommer til å føre til kollaps. Vi kommer ikke til å få flyene opp i lufta, sier han.