Politikk

Antall kommuner med Høyre-ordfører mer enn halvert

Høyre har fått ordføreren i 32 kommuner etter valget så langt. Det er en halvering fra 2015, ifølge Klassekampen.

Statsminister Erna Solberg (H) hilser stortingspresident Tone W. Trøen under åpningen av det 164. Storting. Høyre har mistet makten i de største kommunene og byene. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB
 • Helle Aarnes
  Journalist

328 av Norges 356 kommuner er ferdige med forhandlingene om ordførermakten. Så langt har Høyre sikret seg ordføreren i 32 kommuner, mer enn en halvering fra 2015 da de fikk 74 ordførere. I 2011 sikret Høyre seg 119 ordførere, skriver Klassekampen.

32 ordførere er altså langt unna målet som statsminister og partileder Erna Solberg lanserte overfor NRK ett år før valget. Da sa hun at Høyres mål var å vinne storbyene og at 50 prosent av Norges befolkning skulle bo i en Høyre-styrt kommune. Ifølge Klassekampen utgjør 32 Høyre-styrte kommuner 11,3 prosent av befolkningen.

Det er fortsatt kommuner hvor Høyre har mulighet til å sikre seg ordføreren, blant annet Halden, Askøy og Kristiansand. Men selv om Høyre skulle sikre seg ordføreren i disse kommunene, vil det ifølge Klassekampen løfte andelen nordmenn som bor i en Høyre-styrt kommune med bare noen få prosentpoeng.

Presserådgiver i Høyres stortingsgruppe, Joachim Meyer Svendsen, vil nyansere bildet ved å påpeke at Høyre er sikret 60 varaordførere. I tillegg til å ha disse varaordførerne, inngår partiet i enda noen flere flertallskonstellasjoner i kommunene. Høyre er med det i en maktposisjon i bortimot hundre kommuner, opplyser han.

Les mer om

 1. Erna Solberg
 2. Høyre (H)
 3. Kommunevalg 2019

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  SP leder ordførerkampen etter kommunevalget

 2. POLITIKK

  Hun har mistet 45 ordførere Nå etter at hun ble statsminister. Nå vil Solberg gjenerobre bykommuner fra nord til sør.

 3. POLITIKK

  Brev til Høyres valgkomité: Jan Tore Sanner foreslått vraket som nestleder

 4. POLITIKK

  Høyre mener bompenge-strid ødela for dem

 5. POLITIKK

  Slagene om de store byene: Protestpartier får nøkkelrolle flere steder

 6. POLITIKK

  – De nye gutta på gølvet er jentene på sykehjemmet.