Viken-flertallet vil legge ned Viken
Det rødgrønne Viken-flertallet vil søke om å legge ned storfylket.
Det var Dagbladet som først meldte nyheten, basert på anonyme kilder. Men også Aftenposten får bekreftet at det rødgrønne flertallet i Viken, når de tirsdag vil legge frem sin felles politiske plattform, vil gå inn for å oppløse det nye storfylket.
At Viken skal reversers tilbake til fylkene Akershus, Østfold og Buskerud har vært Senterpartiets éne store valgkampsak i de tre fylkene.
Sammen med Ap, SV og MDG har de flertall i det nye fylkestinget i Viken.
Det er fra før kjent at partiene ønsker å innføre parlamentarisme i Viken, altså danne et såkalt fylkesråd.
Tonje Brenna (Ap) blir fylkesrådsleder.
Slik vil de gå frem
Viken fylkeskommune blir formelt etablert fra 1. januar 2020, men kan altså få et kortvarig liv - dersom Ap og Sp vinner regjeringsmakt i 2021.
Storfylket har over 1,2 millioner innbyggere og strekker seg fra svenskegrensen til Hardangervidda.
Det nye fylkesrådet i Viken vil sende en søknad om å oppløse Viken når det nye Stortinget er valgt om to år, skriver VG.
Avisen skriver videre at flertallspartiene har skrinlagt planene om å plassere den nye fylkesadministrasjonen i en stort, ny kontorbygning i Sandvika i Bærum.
Hvert av de tre fylkene som slår seg sammen, har egne kollektivselskaper og ulike opptaksordninger for videregående skole. Hva som skjer med disse, om arbeidet med å integrere dem starter eller dagens situasjon fryses, er ikke kjent.
Ap uklare i valgkampen
I valgkampen var Tonje Brenna og Ap i Viken utydelige på hva de egentlig gikk til valg på. Da temaet i valgkampen ble debattert i Politisk kvarter i NRk 21. august, viste Brenna til at det var Stortinget, ikke Viken, som avgjorde spørsmålet.
– Vil ikke dine velgere vite om du vil si ja til å oppløse Viken, fikk hun spørsmål om.
– Vi har sagt nei til Viken ved enhver anledning, i alle de tre fylkestingene og på Stortinget, svarte hun.
– Hva vil dere gjøre når Sp kommer med sitt forslag etter valget?
– Jeg skjønner at dette er morsomt å diskutere, men det er en irrelevant problemstilling, for det er Stortinget som bestemmer dette, svarte Brenna.