Erna Solberg reagerer mot skolens debattinngrep

Statsminister Erna Solberg mener skoler og lærere som har forsøkt å stoppe Unge Venstres materiell for legalisering av hasj, begrenser demokratiutfoldelsen på en uakseptabel måte.

Det skapte overskrifter da alle ungdomspartiene i Troms fredag morgen avlyste en skoledebatt, etter at Unge Venstre ble nektet å sette opp en «legalize it»-plakat i forbindelse med arrangementet.

Det brøt ut krangel mellom Unge Venstre-leder i Troms og Finnmark, Benedicte Bjørnås og samfunnsfaglærer og debattleder Bård Altmann.

– Jeg ble rett og slett redd der jeg sto, men jeg sto på mitt, sa Bjørnås til Aftenposten.

Nå har statsminister Erna Solberg reagert på skolens håndtering.

«I disse dager inviterer vi hundretusenvis av ungdommer til å delta i demokratiet gjennom skolevalg. Det å forby materiell eller synspunkter i den politiske debatten er i strid med de verdiene som vi inviterer ungdommene til å støtte opp under», skriver hun på Facebook.

Statsminister Erna Solberg mener Unge Venstre fikk uakseptabel behandling.

Solberg skriver videre:

«De skoler og lærere som har forsøkt å stoppe Unge Venstres materiell begrenser derfor demokratiutfoldelsen på en måte som ikke er akseptabel».

Høyre-lederen understreker også at hun «er dypt uenig med Unge Venstres forslag om å legalisere cannabis».

Skolesjefen snur

Lærere og skoleledelsen viste til skoleier Troms fylkeskommune, som hadde gitt beskjed om at materiell for legalisering av hasj ikke var tillatt på skolens område.

Det var stikk i strid med retningslinjene fra kunnskapsminister Jan Tore Sanner, som tidligere i uken sa at et slikt forbud var i strid med ytringsfriheten.

Fredag ettermiddag snudde også skolesjefen i Troms.

– Hendelsen i dag har jeg lyst til å beklage både overfor Unge Venstre og de ansatte på skolen og elever som måtte syns dette var ille. De ansatte på skolen har forholdt seg til de føringene vi har foreslått, sier Børre Knudtå til VG.

Han har nå kommet frem til at deres opprinnelige standpunkt var i strid med budskapet fra kunnskapsminister Jan Tore Sanner.

– Jeg har sett gjennom og ser at vi ikke har anledning for å nekte dem å bruke plakatene, sier han til VG.

Skolen har nå invitert ungdomspartiene til en ny debatt, hvor Unge Venstres materiell vil bli godtatt.