Guri Melby enstemmig innstilt som ny Venstre-leder

Kunnskapsminister Guri Melby vant den langvarige lederkampen i Venstre. Sveinung Rotevatn og Abid Raja sier de stiller seg bak henne.

Guri Melby var i godt humør da hun møtte pressen etter at valgkomiteen i Venstre hadde innstilt henne til vervet som ny partileder.

En enstemmig valgkomité i Venstre ønsker Guri Melby som ny Venstre-leder etter Trine Skei Grande.

Valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen presenterte innstillingen på en pressekonferanse i Oslo søndag.

Han opplyste samtidig at Sveinung Rotevatn foreslås som 1. nestleder og Abid Raja som 2. nestleder.

– De tre representerer et lag for fremtiden. Det er dyktige folk som skal lose oss gjennom den krevende tiden vi står i, sa Thorbjørnsen.

Iselin Nybø, foreslås som medlem av sentralstyret. Hun har vært omtalt som den fjerde lederkandidaten.

Valgkomiteens leder la ikke skjul på at arbeidet med å komme frem til en enstemmig innstilling hadde vært krevende. Kilder Aftenposten har snakket med, har uttalt at medlemmer i komiteen har følt et svært sterkt press for å komme frem til enighet.

Melby møtte pressen ved Akershus festning i Oslo etter at innstillingen var klar.

Melby: Oppkonstruert konflikt med Raja

Melby kommenterte komiteens innstilling på en pressekonferanse søndag ettermiddag. Da avviste hun rykter om at det skal være samarbeidsproblemer mellom henne og Raja.

– Vi tre som nå er innstilt til ledelsen sammen, vi samarbeider allerede svært tett. Samarbeidet vil bli enda sterkere nå, sa hun og la til at de tre utfyller hverandre godt og «spiller hverandre gode».

På spørsmål om forholdet til Raja, svarte hun slik:

– Vi samarbeider godt i regjering og har sittet på Stortinget sammen. Det at det skal være noen vanskeligheter mellom oss, er en oppkonstruert konflikt jeg ikke kjenner meg igjen i, sa hun og la til at det skal bli godt å samarbeide med «folk som er forskjellig fra meg selv».

Les også

Abid Raja blir neppe Venstre-leder | Andreas Slettholm

Raja: Innstilt på å støtte Melby

Kulturminister Abid Raja la søndag ut et innlegg på Facebook der han skrev at han er ydmyk og takknemlig for tilliten valgkomiteen har vist ham, og at han er «innstilt på være med i nestlederteam med Sveinung for å understøtte Guri som leder på best mulig vis».

– Jeg har hele tiden sagt at det ikke er et «must» for meg å bli leder av Venstre, men at det viktigste for meg er å bygge et godt team, skriver han.

Rajas støttespillere slutter opp om innstillingen

Stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad har vært en av Rajas sterkeste støttespillere. Han har tidligere uttalt at han gjerne så for seg en åpen kampvotering mellom Rotevatn og Raja på landsmøtet. Men nå sier han seg fornøyd med innstillingen.

– Du vil altså ikke lenger oppfordre til noen kampvotering?

– Nei, nei, langt ifra, sier han. Han forklarer at grunnen til at han at har arbeidet for Rajas kandidatur, er at han mener et parti ikke «kan klare seg uten en slik person i ledelsen».

Abid Raja og Sveinung Rotevatn er innstilt som partiets nestledere.

– Jeg er kjempeglad for at han er i ledertrioen. Der vil han gjøre en veldig god jobb, sier han og forteller at han allerede har gratulert Melby med innstillingen.

– Vi har sittet sammen på Stortinget og sitter sammen i programkomiteen. Hun gjør en veldig god jobb som leder av komiteen. Hun er en myndig og kunnskapsrik person, som jeg setter pris på. Og jeg har utrolig sans for Rotevatn, sier han.

Erling Moe, Venstres fremste kommunepolitiker i Trondheim, er også en av dem som etterhvert har heiet frem Raja.

– En gledens dag, sier han om den enstemmige innstillingen og legger til at «nå er den interne valgkampen over».

Rotevatn gir opp kampen

Det er stor skuffelse blant mange av Rotevatns tilhengere. De trodde tidligere i sommer at de hadde seieren inne. Men det var før Melby kunngjorde sitt kandidatur.

Rotevatn opplyste søndag ettermiddag at han stiller seg bak Guri Melby.

– Ja, jeg tror Guri vil bli en god leder for Venstre, skrev han i en SMS til Aftenposten.

Svaret kom kort tid etter at Venstre-byråd Erlend Horn i Bergen til TV 2 ga uttrykk for at han ville støttre Rotevatn på landsmøtet, dersom han likevel ville stille.

Tidligere søndag ga Rotevatn uttrykk for at han er sterkt motivert for å være en del av laget som skal jobbe for å løfte partiet, og at han hadde stor forståelse for at valgkomiteen ønsket en enstemmig innstilling.

Rotevatn lanserte sitt kandidatur først, men fikk etterhvert to motkandidater. Mange på hans fløy fryktet en tredelt innstilling fra valgkomiteen. En slik innstilling kunne splittet den gruppen i partiet som ikke ønsket Raja, i to deler. Det kunne blitt en fordel for Raja.

Per A. Thorbjørnsen presenterte innstillingen til valgkomiteen søndag.

– Melby har solid ledererfaring

Da Thorbjørnsen presenterte valgkomiteens innstilling, la han vekt på at Melby etter 20 år i politikken har skaffet seg solid ledererfaring, både lokalt og ikke minst på nasjonalt nivå, og i by og i bygd.

– Hun har vist seg som en visjonær politiker, som kombinerer hverdagspolitikk med å stå støtt i viktige liberale prinsipper. Guris appell er bred, sterk og tydelig, sa han.

Han la til at Raja og Rotevatn «tilfører en ny ledertrio erfaring, kompetanse, engasjement og gjennomslagskraft», og at ingen løfter Venstre alene.

Den nye ledelsen skal velges på Venstres landsmøte i slutten av september.

Les også

Raja er politisk kjendis og kan snakke med alle. Rotevatn er ideologen som kan vinne debatter.

Melby plasserer seg i midten av Venstre

Melby varslet sitt kandidatur i et intervju med Aftenposten denne uken. I intervjuet sa hun at hun ønsker et mer hverdagsorientert Venstre.

Tilhengerne til Melby tegner gjerne et bilde av henne som en pragmatisk og samlende kandidat, plassert et sted mellom ytterpunktene Rotevatn og Raja.

Melby er ganske enig i det.

– Ingen vil være kompromisskandidaten, men jeg vil gjerne være samlende. Jeg mener nok at det er en riktig beskrivelse at jeg står litt mellom dem, både politisk og i personlighet, har hun sagt til Aftenposten.

Hun skal nå lede en trio med de samme nestlederne som Trine Skei Grande overraskende trakk seg fra i mars. Hun har til Aftenposten forklart at hun var usikker på om de kunne bli et velfungerende team.