Politikk

Frp mener arbeidsavtalen til Nicolai Tangen er streng nok, SV mener den ikke sikrer uavehngighet

Avtalen som påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen har undertegnet med Norges Bank, kunne neppe vært strengere, mener Frp. SV er uenige.

Frps Hans Andreas Limi mener arbeidsavtalen til den nye oljefondsjefen er god.
  • NTB

Torsdag presenterte Norges Bank detaljene i arbeidskontrakten til den nye oljefondsjefen, milladær og fondsforvalter Nicolai Tangen.

– Ut ifra det som ble presentert på pressekonferansen synes jeg ansettelsesavtalen er svært streng og kvitterer ut det som er av problemstillinger, sier finanspolitisk talsmann i Frp Hans Andreas Limi.

Han mener avtalen betyr at Tangen i praksis blir «bundet på hendene og får bind for øynene».

– Han vil bli helt avskåret fra innflytelse og informasjon rundt sine egne investeringer. Jeg tror faktisk det ikke er så mange som hadde godtatt en slik avtale – den er svært inngripende overfor Tangen. Skulle man gått lenger enn dette, måtte Tangen nærmest frasagt seg hele sin formue, mener han.

SV: Representantskapet må avgjøre

Representantskapet til Norges Bank må få siste ord i avgjørelsen om Nicolai Tangen skal ansettes som ny sjef for oljefondet, mener SV.

Frp og SV har ulike syn på den foreslåtte avtalen mellom Nicolai Tangen og Norges Bank.

– Det er vårt absolutte krav at representantskapet får gå grundig inn i avtalen før en endelig avgjørelse om tiltredelse tas. Denne ansettelsen kan ikke fredes før representantskapet har sagt sitt, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han mener at arbeidsavtalen som Tangen har underskrevet med Norges Bank, ikke i tilstrekkelig grad sikrer uavhengighet mellom oljefondet og Tangens egne AKO-selskaper.

– Vi kan ikke ha en vandrende interessekonflikt som sjef for oljefondet. Det er vanskelig å se at denne avtalen løser problemene, verken når det gjelder interessekonflikter eller bruk av skatteparadis, sier Lysbakken.

– Svært viktige interesser for landet står på spill. Stortingets tilsynsorgan må nå få gjøre jobben sin, og hovedstyret I Norges Bank må gi dem tid til det.

– Tangen vil med denne avtalen utvilsomt nyte godt av å ha eierposter i et fond som er registrert i skatteparadis, sier Hadia Tajik (Ap).

Ap: Fortsatt uavklarte spørsmål

Arbeiderpartiets Hadia Tajik mener representantskapet må gå inn i flere spørsmål når de vurderer ansettelsesavtalen mellom Norges Bank og Nicolai Tangen.

– Tangen vil med denne avtalen utvilsomt nyte godt av å ha eierposter i et fond som er registrert i skatteparadis, sier hun.

Et hovedpoeng i Tangens avtale som ny oljefondssjef, er at uavhengige mellommenn skal sikre at han holder armlengdes avstand fra sine eierinteresser.

Tajik mener avtalen ikke svarer på alle spørsmål som har dukket opp i saken.

– Hva er realismen og etterprøvbarheten i at Tangen ikke skal ha informasjon om forvaltningen av AKO-fondene? Og hva er formålet med stiftelsen som skal forvalte hans utbytte? lurer hun på.

– Det er avgjørende for den videre tilliten til Tangen som oljefondssjef at de avgrensninger som blir gjort i dag, er tilstrekkelige for å forhindre interessekonflikter, sier hun.

Les også

  1. Slik skal Norges Bank løse floken og unngå interessekonflikter

  2. Fagforeninger, Bergen-pensjoner og sanitetskvinnene: Her er Tangens norske kunder

Les mer om

  1. Norges Bank
  2. Nicolai Tangen
  3. Skatteparadis