Siv Jensen ordknapp etter skjebnemøte

Frp-leder Siv Jensen og resten av partiledelsen møttes klokken 16.00 for å ferdigstille kravene til statsminister Erna Solberg. Klokken 20.00 gikk de fra hverandre med kortene tett til brystet.

Frp-leder Siv Jensen på vei ut etter at partiledelsen var samlet til et møte på partikontoret for å ferdigstille kravene til statsminister Erna Solberg.

– Jeg skal møte statsministeren i morgen, var alt Siv Jensen ville si på vei inn til partikontoret på Karl Johan.

Det samme – og ikke noe mer – sa hun da hun forlot møtet rett etter klokken 2000 søndag kveld. Da hadde partiledelsen sittet sammen i rundt fire timer.

Også første nestleder Sylvi Listhaug, andre nestleder Terje Søviknes, samferdselsminister Jon Georg Dale og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi deltok i møtet.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (t.h.) var en av deltagerne på møtet i Frps lokaler i OIslo sentrum søndag kveld.

Hva partiledelsen kommer frem til i kveld, vil avgjøre om partiledelsen vil fortsette i regjeringen, eller om Frp går ut i protest mot at regjeringen hentet hjem den siktede IS-kvinnen.

Frp tok dissens mot vedtaket, og medlemmer og tillitsvalgte over hele landet har vært rasende i etterkant. Jensen sa i forrige uke at Frp krever nye gjennomslag for å fortsette i regjeringen.

Før helgen spilte fylkeslagene inn ulike krav om alt fra erstatning til pelsdyrfarmere til strengere krav til innvandring og økt terrorberedskap.

Både Venstres leder Trine Skei Grande og KrFs leder Kjell Ingolf Ropstad har klart avvist at regjeringsplattformen fra Granavolden skal reforhandles på grunn av Frps misnøye.

Fire timer etter kom Siv Jensen ut fra møtet. Hun hadde fortsatt ikke noe å melde.

Solberg møter Jensen mandag for å «gå gjennom de tiltakene Frp har varslet at de vil legge fram», het det i en knapp uttalelse NTB fikk fra de to før helgen. Verken tid, sted eller hvem som skal delta på møtet, er kjent.

Etter møtet vil det, etter det NTB forstår, være opp til Solberg hvordan hun videre vil håndtere situasjonen – om hun vil avvise kravene eller se på dem og eventuelt drøfte dem videre med Venstre og KrF.

Dårlig tid

Men de fire partiene har dårlig tid. Frp ønsker nemlig en avklaring på saken før sitt strategiseminar på Gardermoen 27.–28. januar.

Frp har holdt kortene tett til brystet gjennom helgen og ikke luftet noen av sine ønsker og krav i offentligheten. Uansett ligger det an til en krevende prosess.

Med fjorårets bompengekrise friskt i minnet ønsker i utgangspunktet verken KrF, Venstre eller Høyre noen nye forhandlingsrunder. Det er bare ett år siden de fire partiene ble enige om regjeringsplattformen på Granavollen.

Så sent som i august klarte de fire regjeringspartiene så vidt å unngå full regjeringskollaps ved å bli enige om et bompengeforlik etter flere måneder med tautrekking.

Hentet hjem terrorsiktet

Dagens krise har oppstått i kjølvannet av regjeringens beslutning om å bidra til å hente hjem en terrorsiktet, norsk kvinne og hennes to barn, det ene av dem en angivelig alvorlig syk gutt.

Beslutningen ble tatt i fjor høst, men kjent først 14. januar. Også Frp har ønsket å hjelpe barnet hjem, men ikke kvinnen.

Regjeringens avgjørelse skapte rabalder internt i Frp, og 15. januar truet Siv Jensen med å forlate regjeringen. Ved å beskrive hele regjeringsprosjektet som grått og kjedelig bidro hun samtidig til å gjøre saken til noe langt større enn bare den terrorsiktede kvinnen.

Davos på programmet

Tross den trøblete situasjonen i regjeringen hadde Solberg søndag ettermiddag ikke gjort endringer i sitt program for uken som kommer.

Allerede tirsdag reiser hun etter planen til Davos i Sveits for å delta på Verdens økonomiske forum onsdag og torsdag.

Samtidig er det 27. januar planlagt en tur for statsministeren til Polen, hvor hun og kronprins Haakon skal delta på 75-årsmarkeringen av frigjøringen av nazistenes utryddelsesleir Auschwitz-Birkenau.

Det er imidlertid ikke uvanlig med endringer i statsministerens program, noe som også kan skje på kort varsel.