Politikk

Fagforbundsleder ber Nav-sjef og statsråd vurdere stillingene sine

Nav-direktør Sigrun Vågeng og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) kan måtte vurdere sine stillinger, mener leder Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Nav-direktør Sigrun Vågeng (til venstre) og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie på pressekonferansen om trygdesaken mandag. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB

Til VG sier fagforbundslederen at det sannsynligvis dreier seg om «flere justismord enn det NAV-direktøren og arbeidsministeren har fingre å telle med».

– Dette er ikke greit. Statsråden er ansvarlig. Og om hennes forklaring til Stortinget stemmer overens med sakene mediene nå avdekker, må både hun og NAV-direktør Vågeng vurdere sine stillinger. Heller ikke statsråder kan sende uskyldige mennesker i fengsel uten at det får alvorlige konsekvenser, sier Eggum.

På vegne av statsråd Anniken Hauglie svarer statssekretær Vegard Einan (H) at de nå gjør alt i sin makt for å hindre at noe lignende skjer igjen og at staten skal rydde opp etter seg gjennom å gi oppreisning til dem som er urettmessig straffet eller har fått urettmessige krav. Han viser videre til den varslede eksterne granskingen og at det er viktig å få fakta på bordet.

Overfor VG svarer Nav-direktør Sigrun Vågeng slik:

– Det er ikke min oppgave å kommentere om jeg bør gå. Det jeg konsentrerer meg om nå, er å sørge for at vi får full oversikt over situasjonen og å rette opp i de sakene hvor vi har gjort feil. Det er min, og hele organisasjonens førsteprioritet.

Mandag opplyste Riksadvokaten at minst 48 personer er uriktig dømt for trygdesvindel i norske domstoler – 36 av dem er dømt til fengselsstraff. Torsdag ble det kjent at ytterligere minst ti saker er funnet ved tre domstoler.

 1. Les også

  2400 saker er bare starten. Mange ganger så mange kan være rammet av Nav-skandalen.

 2. Les også

  Ti nye straffesaker knyttes til Nav-skandalen

 3. Les også

  Øystein ble uskyldig dømt for trygdesvindel. Onsdag ringte politiet for å si unnskyld.

 4. Les også

  Aftenpodden: – Hverken politikerne, byråkratiet eller mediene har fulgt med i timen

Les mer om

 1. Trygdeskandalen
 2. Nav
 3. Sigrun Vågeng
 4. Anniken Hauglie
 5. Fellesforbundet