Dette er den nye kulturministeren - Hadia Tajik

29-åringen representerer Oslo Arbeiderparti på Stortinget, men hun er opprinnelig fra Rogaland. Tajik blir tidenes yngste minister og tidenes første muslimske statsråd.

  • Arild Færaas

Tajik, som blir ny kulturminister, er det eneste nye ansiktet i Regjeringen. Jens Stoltenberg vil senere i dag annonsere statsrådskiftene.

Hadia Tajik skriver på hjemmesiden sin at hun er spesielt opptatt av arbeidsliv, likestilling og utjevning av sosiale forskjeller, samt at Oslo skal være en trygg by som en hjertesak lokalt.

På sin egen nettside beskriver Tajik sin egen visjon: «Det det skal bare være to begrensninger i våre liv, nemlig hvor høye mål vi setter oss og hvor hardt vi er villig til å jobbe for nå målene.» Hun beskriver seg selv slik «Skrivende av legning, politisk av natur og sosialdemokrat etter selvransakelse.»

Les også

Dette er statsrådsskiftene som annonseres i dag

Hun sitter nå i Kirke-, utdannings— og forskningskomiteen på Stortinget og ble valgt inn der i 2009 for Oslo Arbeiderparti. Som kulturminister, med mindre det blir endring i ansvarsområdene, får hun ansvar for kultur-, medie-, idretts- og spill- og lotterisaker. Selv om Tajik har vært en aktiv debattant, har det ikke vært på disse områdene hun har profilert seg sterkest.

Den siste saken hun har tatt opp i Stortinget, er om hvordan moderne teknologi kan gi nye muligheter for tilpasset opplæring for elever.

Tidligere journalist

Sin politiske karrière begynte hun på 90-tallet, og i 1999 ble hun leder av Strand AUF. Strand ligger øst for Stavanger. Hun ble så politisk nestleder i AUF i Rogaland fra 2001, samtidig som hun begynte sin journalistkarrière. Hun har blant annet jobbet i VG, Aftenposten, Dagbladet, Morgenbladet og Stavanger Aftenblad, før hun i 2006 kom tilbake til politikken.

I sin periode i Aftenposten skrev hun om alt fra hjemløse pusekatter til værsaker til saker om høyreekstreme.

Så begynte hun som politisk rådgiver i Arbeids— og inkluderingsdepartementet. Før hun ble valgt inn på Stortinget i 2009, var hun også politisk rådgiver i Justisdepartementet og ved Statsministerens kontor.

Les også:

Les også

Vil vise hvor mange meter vei du betaler

Hun blir nå tidenes yngste statsråd, og hun satte også en milepæl da hun ble tidenes yngste rådgiver ved Statsministerens kontor.

Etter at hun kom tilbake til politikken, har hun blant annet vært sentralstyremedlem i AUF og medlem av Arbeiderpartiets integreringsutvalg

Hun har en bachelor i journalistikk fra Stavanger og en master i menneskerettigheter fra Kingston University i England. I tillegg har hun studert jus over flere perioder ved Universitetet i Oslo. Hun opplyser også på cv-en sin at hun har tatt jegerprøven.

Velferdsforslag

De siste ukene og månedene har Tajik vært profilert i nyhetsbildet som leder av et partiutvalg som drøfter endringer i Aps velferdspolitikk.

Utvalget har blant annet foreslått å oppheve maks-aldersgrensen i arbeidslivet på 70 år, stille høyere krav til uføre og å tilpasse norske trygdeordninger til utlendinger som bor i utlandet til prisnivået der de bor.

Tidligere i år fikk hun også mye oppmerksomhet da hun åpnet for tvang i spørsmålet om kommunesammenslåing, noe som er en rød klut for regjeringspartner Senterpartiet.

Og i 2010 kritiserte hun Regjeringen for at den er for dårlige til å få folk med innvandrerbakgrunn inn i regjeringsapparatet. Hun mente det var et demokratisk problem.

Pakistan-bakgrunn og nynorsk-skrivende

Tajik er født i Norge og har foreldre fra Pakistan. Hun er muslim. Det er ikke noe hun har flagget høyt de siste årene. Men i en kronikk i Vårt Land i vår skrev hun blant annet om «hvorfor det står så mange menn mellom Gud og meg?»

Under valgkampen i 2009 ble hun utsatt for en svertekampanje hvor en løpeseddel skrevet på urdu konkluderte med at Norge blir et verre sted å bo for muslimer om Tajik ble valgt inn på Stortinget.

På sin Twitter-konto, hvor hun har over 16.000 følgere, skriver hun på nynorsk, en målform hun har talt varmt om i flere sammenhenger.

Kilde: Aftenposten.no, Hadia.no, Dagbladet.no, NTB, VG, Stortinget.no