Vil holde Island unna EU

Sp og SV gjør sitt for at Island ikke skal melde seg inn i EU. Denne helgen har partiene sendt EU-motstandere på misjonstokt til Island.

Den Blå Lagune utenfor Reykjavik på Island.
  • Forf>
  • <forf>solveig Ruud<

Kriserammede islendinger er blitt mer positivt innstilt til EU. Den trenden håper norske Nei til EU-politikere at de kan bidra til å snu. Denne helgen har derfor både SV og Sp sendt hver sin delegasjon til Island.

Åslaug Haga og Per Olaf Lundteigen står i spissen for Sps delegasjon. Ågot Valle og Dag Seierstad skulle reist for SV, men Valle ble i siste liten sykmeldt og dermed forhindret fra å reise.

–Søsterpartiet vårt har ekstraordinært landsmøte til helgen og skal ta stilling til hvorvidt de vil sende en EU-søknad, og det er interessant for oss å følge debatten, sier Haga til Aftenposten. Hun opplyser også at de vil snakke med politikere i andre partier, samt orientere seg om landets økonomiske situasjon.

–Vi vil lytte til hva islendingene sier om hvordan de kan utvide og utvikle det økonomiske samarbeidet mellom Island og Norge og med Norden for øvrig, sier hun. Hun opplyser at de også er svært interessert i å oppdatere seg om situasjonen for islandske fiskerier – i tilfelle en EU-søknad skulle bli sendt.

Før avreise avviste hun overfor Nationen at Sps toppolitikere reiser ut som «misjonærer». Men at de kommer til å trekke frem fordelene ved å stå utenfor EU når de møter statsminister Geir Haarde i dag, er det neppe tvil om. Haarde tilhører det islandske høyrepartiet, men har vært EU-motstander. Også partiet hans har fremskyndet landsmøtet sitt for bl.a. å drøfte forholdet til EU.

Islandsk SV sier nei.

SVs delegasjon dro først, og Seierstad deltok ifølge ABC Nyheter på et EU-seminar i regi av SVs søsterparti VG (Venstrepartiet – de Grønne) lørdag.

–Ethvert marked skaper sentralisering. Og et stort europeisk marked skaper stor sentralisering, sa Seierstad til sine islandske partikolleger. Han minnet dem om at Norge – i motsetning til EU-medlemmene Danmark og Sverige – har en egen stemme i internasjonale fora.

Det islandske SV har vind i seilene i det kriserammede landet, og har på meningsmålingene vokst til å bli landets største parti med en oppslutning på omkring 30 prosent. Selv om det blant partiets nye velgere også er en del EU-tilhengere, uttalte partiledelsen lørdag at VG fortsatt er et nei-parti.

Islandsk Sp mot ja.

Lundteigen og Haga, som i går kveld spiste middag med partikolleger i det islandske Sp, Framsoknarflokkurin, har en større utfordring på sagaøya. Det islandske senterpartiet kan komme til å gå inn for islandsk EU-medlemskap.