Olje, skatt, og pelsdyr

Natur og Ungdom demonstrete lørdag mot leteboring i nord, utenfor Folkets hus der Arbeiderpartiet holder sitt landsmøte i helgen.
  • Ingen oljeboring i Lofoten og Vesterålen, var parolen som møtte delegatene når de ankom Arbeiderpartiets landsmøte på Folkets Hus i Oslo lørdag formiddag.

Les også:

Iført sydvester og gule gummistøvler, og med egenkomponert protestsang, viste Natur og Ungdom hva de synes om Arbeiderpartiets holdning til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Temaet blir trolig en av de store diskusjonene under landsmøtet, som går over fire dager og avsluttes tirsdag.

br/>

Leteboring i nord

Programkomiteen har ikke villet ta stilling til om det skal åpnes for leteboring i de sårbare havområdene. Mens regjeringskollegene Sp og SV har sagt klart nei, er programkomiteens holdning at partiet skal ta stilling til leteboring når forvaltningsplanen behandles i 2010.

AUF-leder Martin Henriksen har tatt dissens, og bedt om at punktet byttes ut med et klart nei til oljeboring her.

— Det ligger heller ikke inne noen forslag om å si ja til leteboring uten videre, sa Helga Pedersen under gårsdagens pressekonferanse om landsmøtet.

Felles valgdag

Hun varslet at diskusjonene i tillegg til olje vil dreie seg blant annet om Martin Kolbergs hjertesak om felles valgdag for kommune, fylkestings- og stortingsvalg, som hun imidlertid omtalte som en "tapt sak", og partiets forslag om bedring av tannhelsetilbudet.

Også skattenivå og kvinnelig verneplikt er hete diskusjonstemaer.

«Sex og spill»

— Forrige gang ble det sagt at debatten på landsmøtet dreide seg om sex og spill. Denne gangen vil vi også få en diskusjon om pelsdyr, sa Helga Pedersen under gårsdagens pressekonferanse.

Pedersen leder programkomiteen i Arbeiderpartiet, og ifølge henne har det i år kommet rekordmange innspill til partiprogrammet.

Inne i Folkets Hus ble landsmøtet sparket i gang av tonene til Hellbillies.

Klokken 1345 holder Jens Stoltenberg sin tale til landsmøtet. Se talen direkte her.

Senere på dagen vil LO-leder Roar Flåthen tale. Søndag starter debatten rundt partiprogrammet, og mandag skal landsmøtet bruke morgenen til å hylle Gro Harlem Brundtland, som fyller 70 år.

Aftenposten.no følger Arbeiderpartiets landsmøte.