Regjeringen sender aggregater til Ukraina

Millioner av ukrainere mangler strøm, vann eller oppvarming etter russiske angrep, og nå sender regjeringen aggregater for å avhjelpe situasjonen.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl forteller at Norge og regjeringen sender elleve aggregater til Ukraina, etter forespørsel fra landets energidepartement.

Regjeringen har nå sendt aggregater til Ukraina fra Sivilforsvaret for å bistå den kritiske situasjonen i det krigsherjede landet. Det melder regjeringen selv på sine hjemmesider.

Russiske missilangrep har gjort store skader på kritisk infrastruktur i Ukraina. Ti millioner ukrainere er, ifølge ukrainske myndigheter, uten strøm, vann eller oppvarming.

Landets energidepartement har anmodet om internasjonal humanitær bistand. De ønsker blanta annet dette i form av utstyr til å gjenopprette landets kritiske energiinfrastruktur.

Derfor sender nå Norge aggregater til Ukraina.

Strømaggregater bruker drivstoff i form av diesel eller bensin for å produsere strøm.

Dersom vi fjerner beskyttelsen rundt et større aggregat og titter inn, kan vi se hvordan det fungerer:

– Det er ingen tvil om at Ukraina står i en svært krevende humanitær situasjon. Jeg er glad for at vi nå har muligheten til å svare på dette spesifikke behovet for aggregater, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) ved Sivilforsvaret har elleve slike aggregater. Det ble vurdert at disse kan doneres til Ukraina,. Dette kan sje samtidig som den nasjonale beredskapen nasjonalt og lokalt i Norge forblir tilfredsstillende, ifølge justis- og beredskapsministeren.

Aggregatene har en kapasitet fra 25 til 110 KW.

  • Et stort strømaggregat på 110 KW har kapasitet til eksempelvis å levere strøm til et lite sykehus eller til en boligblokk, eller til 20 hus hvis forbruket er 5kW.
  • Det kan levere tilsvarende strøm til 100 varmeovner på 1000 W.
  • Et mellomstort aggregat kan tilsvarende levere strøm til flere boliger, avhengig av strømforbruket.