Solberg varsler at det vil bli flere endringer i Regjeringen

Erna Solberg venter med større endringer i Regjeringen til det er avklart om Venstre går inn. Og hun gjentar at Venstre har god tid på å bestemme seg.

Ine Eriksen Søreide tok over som utenriksminister for Børge Brende fredag.
Fredag rokerte statsminister Erna Solberg på noen av Høyres statsråder. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (t.h) tok over som utenriksminister. Frank Bakke-Jensen går fra jobben som EØS-minister til jobben som forsvarsminister. Marit Berger Røsland overtar som EØS-minister.

I helgen møtes politikere i både Venstre og Frp til landskonferanser og landsstyremøte. Her kommer en eventuell utvidelse av Regjeringen til å være tema.

I Høyre vokser troen på at det kan bli en regjeringsutvidelse med Venstre. Og statsminister Erna Solberg forbereder seg på det.

– Når du gjør en såpass liten rokering, betyr det at du regner med å utvide regjeringen mellom nå og nyttår?

– Rokeringen skjer nå fordi Børge Brende går ut av Regjeringen, forklarte hun og minnet om at det nå skal lages en ny regjeringsplattform.

Ifølge Solberg går de tre borgerlige partiene nå gjennom en rekke politikkområder. I løpet av den prosessen vil det bli klart om Venstre vil være med i Regjeringen.

– Døren vår står åpen, forklarte statsministeren på fredagens pressekonferanse i statsministerboligen.

Venstre-leder Trine Skei Grande (t.v.) har god tid til å bestemme seg for om Venstre skal gå inn i Regjeringen, sier statsminister Erna Solberg (H). KrF har utelukket å gå i regjering med Frp.

Solberg: Ikke nødvendigvis store endringer

Hun varsler at det kan komme flere skifter, men altså ikke før sonderingene og eventuelle forhandlinger med Venstre er over.

– Det er ikke nødvendigvis store endringer som vil skje dersom det ikke blir en utvidelse av Regjeringen, sa Solberg.

– Hvor lenge kan det være en uavklart situasjon rundt hvor mange partier som skal sitte i Regjeringen?

– Så lenge vi har en prosess som skal lede til et ja eller nei til slutt, kan vi leve med det en stund. Det kan vi fordi det er gode samarbeidsforhold, og vi får politikken vår igjennom, sier statsministeren.

– Men hvor lenge er en stund, før eller etter jul?

– Jeg vil ikke si noe om det, men har sagt at vi må bruke litt tid på det, avslutter hun.

Hva vil Venstre?

Denne helgen samles Venstre først til sentralstyremøte. Så blir det landsstyremøte og deretter landskonferanse i Oslo.

Venstre-leder Trine Skei Grande har tidligere i høst fått beskjed fra eget landsstyre om at hun burde «finne en løsning med KrF». På det tidspunktet jobbet Venstre fortsatt for en blågrønn regjering bestående av H, KrF og Venstre.

Etter den tid har KrF og Venstres ønske om en blågrønn regjering gått i vasken, og KrF har sagt nei til videre samtaler. Når Venstre nå samles, må partiet drøfte om det fortsatt ønsker en «løsning med KrF» og hva det eventuelt betyr.

Marit Berger Røsland fikk overlevert nøklene hun trenger for å ta over som EU- og EØS-minister.

Regjeringsdeltagelse med Frp har splittet partiet i lang tid. Noen mener regjeringsdeltagelse med Siv Jensens parti vil være det motsatte av det mange i partiet sa i valgkampen. Andre frykter støttepartirollen uten en hånd på rattet vil føre partiet inn i en bakevje.

Det er ikke ventet noen vedtak fra helgens landsstyremøte, men ledelsen får trolig fullmakt til å gå i reelle sonderinger om samarbeid. De vil skje parallelt med budsjettforhandlingene.

Frp frykter utvanning

Mange Frp-politikere i og rundt regjeringsapparatet ønsker Venstre velkommen inn. Men hvorvidt Frp og Venstre lar seg forene i regjering, er det også delte meninger om i Siv Jensens parti.

– Fremskrittspartiets politikk kan bli kraftig vannet ut dersom Venstre trer inn i Regjeringen, advarer fylkesleder Roy Steffensen i Rogaland til NTB. Han gir uttrykk for samme skepsis som bl.a. Carl I. Hagen har kommet med tidligere.

– Jeg frykter at vår primærpolitikk vil bli utvannet med en slik løsning, sier Steffensen. Han viser til at Regjeringen ikke vil ha flertall på Stortinget selv med Venstres stemmer.