Politikk

Klar budsjettmelding fra Venstre: Ikke grønt nok

 • Solveig Ruud
  Journalist

- Ikke grønt nok, er beskjeden Terje Breivik i Venstre nå gir Høyre og Frp i budsjettforhandlingene. Junge, Heiko

 • Ikke grønt nok, mener Venstre. - Ikke nok penger på bordet, mener KrF. Begge partiene sa onsdag nei til et tilbud Høyre og Frp håpet kunne være en løsning på høstens langvarige tautrekking om neste års statsbudsjett.

Sentrumspartienes avvisning av regjeringspartienes tilbud, førte til ny budsjettrunde onsdag kveld.

— Vi har presentert det vi mener er en skisse til løsning, uttalte KrFs Hans Olav Syversen litt etter klokken nitten i kveld. Han la til at han mente den burde være overkommelig for motparten: Høyre og Frp.

Om det stemmer, vil ikke motparten svare på ennå. Høyres Svein Flåtten og Frps Hans Andreas Limi ville etter møtet ikke si annet om skissen enn at de trenger litt tid til å vurdere den.

— Men vilje til å finne en løsning er fortsatt sterkt tilstede, uttalte Flåtten, Høyres finanspolitiske talsmann. Han understreket at et er det viktigste.

Mot en hektisk sluttfase

På spørsmål om kravene - som bl.a. inneholder konkrete ønsker om grønnere profil - er vanskelige for Frp, svarte partiets finanspolitiske talsmann slik:

-Jeg vil ikke sette noen betegnelse på det.

Mye tyder på at forhandlingene nå går inn i en hektisk sluttfase. Men det blir ikke nye møter utover natten. Høyre og Frp vil bruke kvelden til å gå nøye inn i sentrumspartienes krav.

Forut for onsdagens siste forhandlingsmøte på Stortinget samlet KrF og Venstre sine finanspolitiske talsmenn og rådgivere og oppsummerte ettermiddagens konklusjoner fra gruppemøter i de to partiene.

Tilbudet var ikke godt nok

Tirsdag håpet Frps finanspolitikere at de og Høyre ville ha kommet langt nok i budsjettforhandlingene med sentrum til at partienes stortingsgrupper i dag ville kunne drøfte noe i nærheten av et ferdig skisse.

Men det Venstre og KrF fikk på bordet tidligere i dag, er ifølge de to partiens stortingsgrupper ikke godt nok. Derfor fortsetter tautrekkingen.

Ikke god nok miljøprofil for Venstre

— Tilbudet er ikke grønt nok.

Slik oppsummerte Terje Brevik dommen fra Venstres stortingsgruppe onsdag kveld. Partiets stortingsgruppe vendte altså tommelen ned for det siste forhandlingsutspillet fra Høyre og Frp.

— Vi må ha mer på plass før budsjettet bidrar til å redusere klimautslippene i 2016, sa Breivik. Etter det Aftenposten erfarer var denne beskjeden fra Venstres gruppe i gråd med det Breivik selv forventet før møtet startet.

I Venstre ønsker man å bruke bl.a. bilavgiftene for å påvirke folks adferd i mer miljøvennlig retning, og det er her Frp og Venstre er på kollisjonskurs. Venstre vil gi avgiftslettelser på miljøvennlig bilbruk og økninger på det motsatte.

Frps sjefforhandler Hans Andreas Limi har i løpet av forhandlingene sagt plent nei til bl.a. å øke bensin og dieselavgiftene.

I helgen fikk forhandlerne drahjelp av partitoppene :

Les også

Dagens budsjettmøte over på tre kvarter

Les hvilke vanskelige utfordringer de startet med:

Les også

8 budsjettkrangler som truer med å slite Solbergs lag fra hverandre

Også nei fra KrFs gruppe

Det Venstre kaller "grønt skifte" – altså mer penger til grønn omstilling i næringslivet og en omlegging av skatter og avgifter i miljøvennlig retning, er ved siden av bistandskutt de to vanskeligste store sakene i årets forhandlinger. KrFs Hans Olav Syversen antydet i ettermiddag at det fortsatt er slik.

— Dere vet hvor de gordiske knutene ligger, sa han etter KrFs gruppemøte.

Alt tyder på at Regjeringen har kommet KrF og Venstre i møte når det gjelder mer til bistand, men også KrFs gruppe vendte tommelen ned for det som nå ligger på bordet. Begge partier har protestert heftig på at tradisjonell bistand skal lide når økte kostnader med asyltilstrømningen skal finansieres. Regjeringen har foreslått å ta 4,2 milliard fra ordinær bistand for å betale asylregningen.

Ønsker mer enn justeringer

Syversen, som også leder i Stortingets finanskomité, opplyser at KrFs gruppe både etterlyser justeringer av det som ligger på bordet, og det han kaller "litt større saker".

Han opplyste også at det "fortsatt er diskusjonsbehov på rammen også" – det betyr i klartekst at KrF ikke synes de har fått flyttet på tilstrekkelig store summer.

Vil du vite hvordan det lå an i går, kan du lese denne saken:

Likevel ingen krisestemning

Til tross for ettermiddagens siste signaler, er det foreløpig ingen krisestemning på Stortinget. Det virker som om partene tror de blir enige, men de trenger altså enda mer tid. I dag klokken 12.00 gikk fristen ut for å kunne avvikle Stortingets finansdebatt 2. desember. Forhandlerne har allerede i flere dager forhandlet på overtid.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Frps forhandlingsleder: - Vi må innse at flyavgiften ikke blir noe tema nå

 2. POLITIKK

  Frp står likevel bak flypassasjeravgiften

 3. POLITIKK

  Rockabilly-artist en av flere ukjente bakmenn i budsjettforhandlingene

 4. POLITIKK

  KrF provosert av forsterkede Frp-utsagn om bensinpriser

 5. POLITIKK

  Ekstraordinært vedlikeholdstilskudd til krisekommuner

 6. POLITIKK

  I viktige Frp-møter i dag avgjøres det hvor raskt det blir regjeringsforhandlinger