Politikk

Betaler folk i blå kommuner egentlig mindre eiendomsskatt?

Vi sjekket for deg. Hvordan er eiendomsskatten i din kommune sammenlignet med nabokommunen?

052A7328m_doc6lrf19rlfgh1dz9npay4-kBGgnRBwV7.jpg Monica Strømdahl

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Eiendomsskatt seiler opp som et av de heteste temaene i denne valgkampen. I Oslo er nei til eiendomsskatt en av de viktigste valgkampsakene til det blå byrådsalternativet.

Men godt over halvparten av norske kommuner har allerede innført den mest kontroversielle formen for eiendomsskatt — skatt på vanlige boliger. Det viser denne figuren:

Hva er eiendomsskatten i din kommune? Betaler du mer eller mindre enn folk i nabokommunen? Sjekk her:

Ordfører fra bygdeliste = sjeldnest eiendomsskatt

Vi ville finne ut hvor stor forskjellen er på kommuner styrt av de ulike partiene. Aftenpostens har gått gjennom SSB-statistikk om eiendomsskatt og sammenholdt denne med hvilket parti ordføreren kommer fra i de ulike kommunene.

Gjennomgangen viser at:

 • Over halvparten av både Høyre— og Frp-styrte kommuner nå har eiendomsskatt på bolig.
 • Partifarge har ikke veldig mye å si for om kommunen krever inn eiendomsskatt fra huseiere eller ikke, men de rødgrønne kommunene tar i litt større grad inn slik skatt enn de blå kommunene.
 • Partier styrt av lokale lister tar sjeldnest inn eiendomsskatt på bolig.
 • Venstre-styrte kommuner skattlegger oftest boliger. Men her er det verdt å merke seg at partiet bare har sju ordførere, slik at enkeltkommuner store utslag.

Høyere takst i sentrale strøk

I snitt er eiendomsskatten for en enebolig på 120 kvadratmeter nært et kommunesentrum på 3488 kroner i året, viser SSB-tallene.

Aftenpostens gjennomgang viser at det heller ikke er noen klar sammenheng mellom partifarge og størrelsen på eiendomsskatten du betaler:

Hvor mye du betaler i eiendomsskatt avhenger av flere faktorer:

 • For det første hvilken sats lokalpolitikerne i din kommune har valgt å legge seg på. Kommunene velger fritt om de skal ta inn eiendomsskatt eller ikke. Hvis de velger å skattelegge boliger, kan skatten ligge på mellom 2 og 7 promille av kommunens takst.
 • For det andre hvor høy takst boligen får. Dette avhenger både av hvilke regler kommunen setter for takstering og hvor høy markedsverdi boliger i din kommune har.
 • Generelt vil boliger i sentrale strøk ha høyere markedsverdi og dermed få høyere takst. At Senterpartiets kommuner har lavt snitt for eiendomsskatt kan for eksempel ha sammenheng med at partiet har ordføreren i mange små utkantkommuner med lave boligpriser.

Klarere politiske skiller om man ser på all eiendom

Kommunene kan ha ulike regler for ulike typer eiendom. For eksempel politikerne velge å bare beskatte næringseiendom eller landbrukseiendom mens hus og hytter går fri. Over 80 prosent av norske kommuner har en form for eiendomsskatt i dag.

Om man ser på alle typer eiendomsskatt — ikke bare eiendomsskatt på vanlige hus - er det litt tydeligere politiske skiller på kommunene med blå og rødgrønn ordfører:

Mens alle de fire kommunene med SV-ordfører har benyttet muligheten til å innføre en form for eiendomsskatt i kommunenen, har mer enn ni av ti kommuner med Ap— eller Sp-ordfører gjort det samme.

Kommunene styrt av Høyre og Frp ligger nederst på listen.

Men også rundt to av tre kommuner med Høyre- eller Frp-ordfører har en form for eiendomsskatt i dag.

Sanner vil ikke dømme Høyre-kommuner

Høyre-nestleder og kommunalminister Jan Tore Sanner vil ikke kritisere lokale Høyre-folk som stemmer for innføring av eiendomsskatt i sin kommune.

— Det er en konsekvens av det lokale selvstyret, som jeg er veldig tilhenger av. Da skal ikke jeg stille meg til dommer over det, sier Sanner til Aftenposten.

- Er innføringen av eiendomsskatt i stadig flere norske kommuner - også Høyre-styrte - et resultat av for lave statlige bevilgninger?

— Nei, det mener jeg det ikke er. Vi har lagt oss på samme vekst i fri inntekter til kommunene som den rødgrønne Regjeringen gjorde, sier Sanner.

PS: I denne gjennomgangen har vi ikke tatt stilling til om ordførerens parti aktivt har gått inn for innføring av eiendomsskatt i sin kommune eller om de har arvet den av sine forgjengere eller fått den tredd ned over hodet av flertallet i kommunestyret.

 1. Les også

  Kraftig økning i eiendomsskatten etter at Solberg og Jensen tok over

 2. Les også

  Dette vil Oslos byrådslederkandidater gjøre med eiendomsskatten

 3. Les også

  Ekteparet fikk økte avgifter på 11.000 nærmest over natten

eiendom003-EcqOm4xp3D.jpg Jan T. Espedal

I Buskerud-kommunen Flesberg er eiendomsskatten for en vanlig enebolig på 120 kvadrat på 3744 kroner i året. I søkefeltet lenger ned kan du sjekke skatten i din kommune og nabokommunene. Jan T. Espedal

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk
 2. Kommunevalg 2015

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Frp-ordfører med eiendomsskatt: Alternativet er færre sykehjemsplasser

 2. POLITIKK

  Flere kommuner krever inn eiendomsskatt

 3. POLITIKK

  Kilde fra regjeringsforhandlingene: Steile fronter mellom Frp og Venstre i kampen om eiendomsskatt

 4. OSLOBY

  Mathallen får eiendomsskatt på 500 000 kroner

 5. OSLOBY

  Nå kommer eiendomsskatt-brevet i postkassen: Villaeiere i vest får svi, Groruddalen slipper helt

 6. OSLOBY

  Oslo-byrådet håver inn på eiendomsskatt neste år: Økte boligpriser gir deg høyere regninger