Politikk

Sanner avviser at budsjettet fører til økt ulikhet

Finansminister Jan Tore Sanner (H) er lei av kritikken om at statsbudsjettet øker forskjellene og sier at ulikhetene i inntekter ikke øker nesten år.

– Venstresiden har konkurrert om hvem som kan stemple budsjettet med de største ordene og med den høyeste utestemmene sier finansminister Jan Tore Sanner (H). Hadia Tajik (Ap) kaller tallene uinteressante. Foto: Terje Pedersen / NTB

 • NTB

– Venstresiden har konkurrert om hvem som kan stemple budsjettet med de største ordene og med den høyeste utestemmen. Så vi tenkte at vi skulle sjekke hvordan budsjettet og skatteopplegget ville slå ut, sier finansminister Sanner til Aftenposten.

Økonomene i finansdepartementet har brukt SSBs modell til å beregne hvordan forslaget til neste års skatteopplegg påvirker inntektsutviklingen i forhold til årets tall. Fasiten er at ulikheten vil holde seg uendret – og på et lavt nivå i europeisk sammenheng.

– Det er ikke grunnlag for å hevde at ulikheten øker. Jeg er bekymret for at ledigheten skal bite seg fast. Hvis vi ikke lykkes med å få ledigheten ned og inkludere flere i arbeidslivet, så vil ulikhetene øke. Her ligger den store utfordringen som budsjettet svarer på, sier han.

Aps Hadia Tajik kaller finansministerens tall «helt uinteressante».

– De sammenligner fra ett år til et annet. Ap er kritisk til forskjellsutviklingen over tid, sier hun og påpeker at svaret man får avhenger av om man ser på forskjeller i formue eller forskjeller i inntekt.

– Ser man på formue, er det ikke lenger grunnlag for å hevde at Norge er et likhetssamfunn, sier Tajik.

Les mer om

 1. Statsbudsjettet 2021
 2. Regjeringen

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Sanner avviser kritikken: Mener at statsbudsjettet ikke fører til økt ulikhet

 2. ØKONOMI

  Skryter av at skattekutt går til folk med lav inntekt. Men i den gruppen er det mange rikinger.

 3. ØKONOMI

  Slik fordeles Solbergs skattelettelser: Mest til de som tjener best

 4. POLITIKK

  Venstresiden til kamp mot skattekutt og økte forskjeller

 5. POLITIKK

  Frp: God påminnelse om hvorfor Frp gikk ut av regjering

 6. SKISSE

  Hadia Tajik har en finansminister i magen