Politikk

Bare halvparten av Akershus-kommunene ønsker seg sammen

Bli med på en rundtur i Akershus - dette er statusen for kommunereformen i landets nest største fylke etter innbyggertall.

Kommuneskilt i solnedgang? Om noen år kan dette kommunegrenseskiltet som viser at du har beveget deg fra landlige Fet kommune til mer tettbygde Skedsmo kommune være historie. Hva en ny storkommune eventuelt skal hete er ikke bestemt.
  • Bjørn S. Kristiansen
    Bjørn S. Kristiansen

I Akershus stiger temperaturen i flere prosesser mot mulig kommunesammenslåing. Storkommunen Skedsmo var opprinnelig i en prosess med nabokommunene Fet og Sørum, men avsluttet forhandlingene med Sørum tidlig i april. Skedsmo og Fet er enige om en avtale som befolkningen skal stemme over 30. mai, når hele 46 kommuner i hele landet skal stemme over sammenslåing.

Les også

Les også: Aftenposten ble med på folkemøte i Lillestrøm. Hva vil egentlig Skedsmo med Fet?

På Øvre Romerike ble det drømt om en storkommune bestående av seks kommuner: Hurdal, Ullensaker, Nannestad, Eidsvoll, Nes og Gjerdrum. Men i tur og orden har de fire siste konkludert med at de vil stå alene, og tilbake står Hurdal og Ullensaker. Disse kommunene grenser ikke til hverandre, og det er 30 minutters kjøretur fra sentrum av Hurdal til kommunesenteret Jessheim i Ullensaker. Likevel holder de to kommunene en rekke informasjonsmøter denne uken, og også der vil det 30. mai avholdes folkeavstemning.

Aurskog-Høland har undertegnet en intensjonsavtale med Østfold-kommunen Rømskog. Rælingen har gjennomført en folkeavstemning der 85 prosent stemte for at kommune skulle bli stående alene. Imidlertid var valgdeltagelsen lav, kun 27 prosent. Også Oslo-nabo Lørenskog har besluttet å bestå som egen kommune.

På motsatt side av hovedstaden har Nittedal, der det en liten stund ble luftet mulig sammenslåing med Oppland-kommunene Gran og Lunner, utredet på egen hånd, og vil forbli egen kommune.

Asker har undertegnet en intensjonsavtale med Buskerud-kommunene Røyken og Hurum, og i løpet av de først ukene i juni skal de tre kommunestyrene ta stilling til sammenslåing. I en tidligere fase var også Bærum inne i bildet, men Bærum ble ansett som for stor av Hurum.

Innbyggerundersøkelsen i Asker avslørte også at mange askerbøringer helst ville fortsette alene, bare 22 prosent støtter sammenslåing med Røyken og Hurum. Dersom det ender med sammenslåing, ønsker de to sistnevnte å bli innlemmet i Akershus.

I Follo kan det ligge an til stor-sammenslåing. Ski, Oppegård, Enebakk, Ås og Frogn har undertegnet en intensjonsavtale. I Oppegård er det gjennomført en innbyggerundersøkelse, mens de fire andre skal gjennomføre folkeavstemninger. Vestby har allerede avsluttet prosessen, og ønsker å forbli en egen kommune. 12. juni skal Nesodden gjennomføre folkeavstemning – valgte står mellom å bli stående alene eller å gå inn sammen med de fem andre kommunene med sammenslåingsplaner.

Les mer om

  1. Kommunereform
  2. Oslo