Politikk

Delt innstilling i Oslo Ap – to kvinner kjemper om annenplassen

Nominasjonskomiteen i Oslo Ap ble ikke enig om hvem som skal få annenplassen på stortingslisten. Kampen står mellom Zaineb Al-Samarai og Kamzy Gunaratnam.

Mindretallet i nominasjonskomiteen ønsker varaordfører Kamzy Gunaratnam på annenplass på Oslo Aps liste til stortingsvalget neste år. Foto: Terje Pedersen / NTB

 • NTB

Dermed blir det opp til nominasjonsmøtet å avgjøre hvem av de to kvinnene som skal følge etter partileder Jonas Gahr Støre (60) på listen. Det skjer 1. desember.

Et flertall på sju ønsker Zaineb Al-Samarai på annenplass, mens to i nominasjonskomiteen støtter Kamzy Gunaratnam. Al-Samarai (33) er rådgiver i Norges Rederiforbund og er 1. vara til Stortinget i dag.

Kamzy Gunaratnam (32) er varaordfører i Oslo. Den av de to som taper kampen om annenplassen, vil trolig bli avspist med plass nummer sju på listen.

– Vi jobbet hardt for å få til en enighet og brukte god tid. Vi har prøvd å ivareta tilbakemeldingene til partilagene og AUF. De har pekt på flere kvinnelige toppkandidater enn vi har plasser, sier nominasjonskomiteens leder Tone Tellevik Dahl til NTB.

Zaineb Al-Samarai er også med i kampen om annenplassen. Foto: Espedal, Jan Tomas

– Vanlig jobb

Hun sier flertallet ønsket å fornye tilliten til kvinnene som stilte seg til rådighet i 2017 og påpeker også at Al-Samarai er den eneste på listen med «ordinært arbeid».

– Hun har også en litt annen bakgrunn enn Kamzy. Hun kom som flyktning, har bodd i kommunal bolig og har erfaring med å leve på få midler. Hun kan lett identifisere seg med mange som Aps politikk ønsker å hjelpe, sier Tellevik Dahl.

Gunaratnam har dessuten allerede en politisk plattform i Oslo-politikken, påpeker hun.

– Mindretallet får svare for seg selv, men de har vært opptatt av at Kamzys popularitet, sier nominasjonskomiteens leder.

Barth Eide nummer tre

Stortingsrepresentant Espen Barth Eide (56) er nominert på tredjeplass, mens Trine Lise Sundnes (50), som tidligere har vært forbundsleder for Handel og Kontor, foreslås som nummer fire.

Espen Barth Eide. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Lederen for Oslo Ap, Frode Jacobsen (52), er nominert på femteplass, som regnes som en ikke sikker plass.

Siri Gåsemyr Staalesen, som sitter på Stortinget i dag, er nominert som nummer seks på listen.

Arbeiderpartiet fikk inn fem stortingsrepresentanter ved valget i 2017, men nylig har én av dem, Jan Bøhler, meldt overgang til Senterpartiet.

Jacobsen sier han har tro på at Oslo Ap kan få inn minst fem representanter også ved neste valg.

 1. Les også

  Korona-fri Kamzy Gunaratnam jakter på stortingsplass for Oslo Ap

 2. Les også

  Oslo Ap: Zaineb Al-Samarai får økt støtte. Mot kampvotering om LO-kandidaten.

 3. Les også

  Neppe plass til både Mudassar Kapur, Stefan Heggelund og Michael Tetzschner på Oslo Høyres liste

Les mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Politikk
 3. Oslo
 4. Stortingsvalget 2021