Blå nedtur, rød og grønn opptur

Både Høyre og Frp faller. Høyre ned til 23,5 prosent, ifølge oppdaterte prognoser ved 01.30-tiden. Se kontinuerlig oppdaterte tall over.

Miljøpartiet de grønne kan bli landets fjerde største parti. Her ved Lan Marie Nguyen Berg 1.kandidat til bystyret i Oslo, og talsperson Rasmus Hansson.

Rød og grønn seier og blå nedtur, det er kort oppsummert det de avlagte forhåndsstemmene til årets kommunevalg viser. Flyktningedebatten kan ha påvirket valgresultatet.

Arbeiderpartiet ser ut til å ha gjort et meget sterkt valg og ligger an til å få 33,6 prosent av stemmene på landsbasis, ifølge siste prognose.

— Hvis dette skulle vise seg å bære helt inn til mål, så har Arbeiderpartiet gjort det beste valget på nesten 30 år, og da er det all grunn til å være svært fornøyd, sier nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik fra partiets valgvake.

Se hvorfor Jonas Gahr Støre mener Arbeiderpartiet har gjort et så godt valgresultat.

Også Senterpartiet, med 8 prosent, og Miljøpartiet de Grønne med 5,1 prosent ligger an til å bli kveldens vinnere med sterk fremgang.

— Endelig innen rekkevidde

- Betyr de foreløpige resultatene for Oslo at neste byrådsleder vil hete Raymond Johansen?

— De tallene vi har sett så langt, gir gode indikasjoner på at et skifte i hovedstaden endelig er innen rekkevidde, etter 18 år, sier Hadia Tajik til Aftenposten.

Statsminister Erna Solberg mener at Høyre ikke har vært flinke nok til å nå ut med sin politikk. Hun lover likevel at partiet skal komme langt sterkere tilbake i 2019.

Les også:

Les også

Det går mot grønt skifte i Oslo-byrådet

Borgerlig tap i store byer

Fremskrittspartiet ligger an til et landsresultat på 10,3 prosent, ifølge siste landsprognose. Det er en nedgang fra forrige kommunevalg, der Frp gjorde et dårlig valg.

I Bergen mister Høyre 9 mandater. Ap får 7 flere, og det er duket for rødgrønt flertall, ifølge de foreløpige resultatene.

I Ap-styrte Trondheimmister Erna Solbergs fotsoldater 4 mandater. Ap går frem 1, mens De Grønne får 4 flere enn før.

Resultater, kommentarer, valgvaker, bilder og video gjennom mandag og natt til tirsdag:

— Høyre må være skuffet

— Arbeiderpartiet ser ut til å gjøre et godt valg. SV har kommet seg greit over sperregrensen og bidrar til rødgrønn fremgang. MDG befester stillingen som det nye partiet begge blokker må regne med, kommenterte politisk redaktør i Aftenposten Trine Eilertsen, litt tidligere på kvelden.

- Det ligger an til skuffelse i Frp, et tegn på at flyktningedebatten har ødelagt valgkampen for dem. Også Høyre må være skuffet etter dette valget, som er en negativ tilbakemelding på det blå prosjektet, sier Eilertsen.

Høyreleder Erna Solberg risikerer at partiet mister flertallet i store byer som Oslo og Bergen.

Aftenpodden hadde ekstrasending om valget sent i går kveld. Hør den her:

Utøya-tragedien påvirket valget

Ved forrige kommunevalg i 2011 fikk Arbeiderpartiet 31,7 prosent oppslutning. Dette var et spesielt valg for Arbeiderpartiet, få uker etter angrepet mot Norge og AUF 22. juli 2011, og det ble antydet at partiet fikk flere sympatistemmer.

Det var også flere unge som brukte stemmeretten sin enn ved tidligere kommunevalg.

Høyre endte på 28 prosents oppslutning ved kommunevalget i 2011. Fremskrittspartiet fikk 11,4 prosent av stemmene, deretter fulgte Senterpartiet med 6,7 prosents oppslutning, Venstre på 6,3 prosent og Kristelig Folkeparti på 5,6 prosent av stemmene. SV gjorde et dårlig valg med 4,1 prosent av stemmene.

Rundt 65 prosent av de stemmeberettigede brukte stemmeretten sin i 2011, totalt rundt 2,4 millioner stemmer ble avlagt i landets 429 kommuner.