Trine Eilertsen: - Spørsmålet er om dette blir Frps svakeste valgkamp på mange år

Valgets siste partilederdebatt står for døren. Dette blir partienes viktigste oppgaver fredag kveld.

Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Siv Jensen (FrP) og statsminister Erna Solberg (H) under partilederdebatten i Arena kultur og rådhus under Arendalsuka.

Resultater, kommentarer, valgvaker, bilder og video gjennom mandag og natt til tirsdag:

Les også

Følg kommune- og fylkestingsvalget 2015 her

Med valget rett rundt hjørnet er det fredag kveld duket for valgkampens siste partilederdebatt på NRK klokken 21.25.

Det blir partiledernes siste anledning til å få igjennom sine viktigste argumenter. For Høyre og Arbeiderpartiet blir det viktig å bruke debatten til å mobilisere velgerne, mener politisk redaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen.

– Høyre og Arbeiderpartiet må bruke debatten og helgen til få velgerne ut av sofaen, og inn i stemmelokalene. De må vise at noe står på spill. Støre har vært vel så god som Solberg i flere debatter nå.

Frp og Siv Jensen driver en meget krevende balansegang, der hun skal fronte både partiets innvandringspolitikk og Regjeringens innsats for flyktningene, mener Eilertsen.

– I partilederdebatten torsdag gikk det helt passe, og spørsmålet er om dette blir Frps svakeste valgkamp på mange år.

Kampen mellom miljøpartiene blir spennende

Det knyttes dessuten stor spenning til hvem av miljøpartiene som vil komme best ut av partilederdebatten i kveld.

Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen.

– SV kjemper nok en gang for livet, med unntak av i noen kommuner. Audun Lysbakken er avhengig av å få tema som passer ham, å skille seg fra MDG på miljø og Venstre på flyktninger. Veldig krevende.Rasmus Hansson og MDG får skryt av Eilertsen, som mener partiet har gjennomført en sterk valgkamp og gode debatter.

– Rasmus Hansson har virkelig tatt plass i partilederdebattene. Den store spenningen knyttes til om de andre miljøpartiene, Venstre og SV, klarer å vise velgerne hvorfor de skal stemme på dem fremfor MDG. Så langt har Hansson vunnet de slagene.

— Begredelig kveld for Siv Jensen

På torsdagens partilederdebatt på TV2 gjorde Siv Jensen en dårlig figur, mente Aftenpostens kommentator Thomas Boe Hornburg da.

– Flyktninger og eldreomsorg har vært FrPs paradegrener i alle år. Men Frp-lederen ble drevet på defensiven på område etter område. Det ble en begredelig kveld for Siv Jensen, sa han.

Aftebpostens kommentator Thomas Boe Hornburg.

Statsminister Erna Solberg høstet ros etter debatten. Også av Hornburg, som mente Solberg gjorde en god debatt.– Jonas Gahr Støre var også betydelig bedre enn i starten av valgkampen, og Audun Lysbakken utmerket seg med engasjement og effektiv retorikk både i spørsmålet om Syria, eldreomsorg og skatt.

– Gahr Støre startet valgkampen svakt

Støre startet valgkampen svakt, ifølge Aftenpostens kommentatorer. I valgkampens første partilederdebatt kom han ut langt dårligere enn Statsministeren.

– Den største spenningen handlet om Jonas Gahr Støres evne til å reise seg fra den første debatten. Han gjorde det til dels, men er ikke i nærheten av å matche Erna Solberg, sa Trine Eilertsen den gang.

Hør Aftenpostens politiske podkast Aftenpodden, om blant annet Frp-nedturen i Oslo. Lytt iItuneseller her: