Politikk

Krever forbud mot surrogati-reiser til utlandet

– At norske par kjøper seg babyer i USA, er etisk sett uakseptabelt, mener Sps helsepolitiker Kjersti Toppe.

Surrogati er ikke tillatt i Norge, men forbudet gjelder ikke norske statsborgere som reiser utenlands og får barn ved hjelp av surrogatmor. Illustrasjonsfoto. Foto: Scanpix/Shutterstock

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Tine Dommerud
  Journalist

Foto: e-mail

Toppe reagerer kraftig på opplysningene som er kommet frem i Aftenpostens artikkelserie om surrogati.

Neste uke tar hun opp saken med barne- og familieminister Solveig Horne (Frp) i Stortingets spørretime.

– Jeg vil spørre om hun mener det er helt greit at det kommer nye surrogatbabyer til Norge mer enn annenhver uke, og at ambassader tilrettelegger uten at det får noen konsekvenser, sier Toppe.

Aftenposten skrev mandag at antallet registrerte saker der nordmenn har fått barn ved hjelp av surrogatmor i USA har økt kraftig de siste årene.

 • Les også: USA seiler opp som det store, nye surrogati-landet for nordmenn. Men å få en baby herfra koster minst én million kroner.

Vil kopiere sexkjøpsloven

Surrogati er ikke tillatt i Norge, men forbudet gjelder ikke norske statsborgere som reiser utenlands og får barn ved hjelp av surrogatmor.

– Jeg mener at surrogatiforbudet i Norge må opprettholdes og at fritaket for eventuell straffeforfølgelse må oppheves. Nå er det en lov som overhodet ikke har noen konsekvenser, mener Toppe.

Hun mener det norske forbudet mot surrogati bør gjelde også for nordmenn på surrogati-reiser til utlandet, på samme måte som sexkjøpsloven gjelder også for nordmenn som kjøper sex i andre land.

Kjersti Toppe, Senterpartiets helsepolitiske talsperson. Foto: Jan Kåre Ness/ NTB scanpix

– Uinteressant om folk i USA er mindre fattige

Tidligere var India det store surrogati-landet for nordmenn. Aftenposten har dokumentert at USA når har overtatt store deler av trafikken.

– At norske par kjøper seg babyer i USA, er etisk sett uakseptabelt. Det er for meg egentlig uinteressant at det i USA er bedre regler for mor og alt det der, og at kvinnene er mindre fattige enn i India. Prinsippet er like galt, og risikoen er like fullt til stede, mener Senterpartiets helsepolitiker.

Hun mener surrogati reduserer barn til en vare.

Jeg synes det er en skam at Norge ikke har gått foran i denne reguleringen, men latt andre fattige land selv måtte styre utviklingen og selv satt grensene for rike nordmenn som vil kjøpe seg barn hos mødre i andre land, sier Toppe.

Kritisk til firmaer som besøker Norge

Sp-politikeren reagerer på opplysningene om at flere utenlandske surrogat-firmaer avholder informasjonsmøter i Norge og at et israelsk firma nå leter etter en norsk representant.

– Jeg kan ikke forstå noe annet enn at det er straffbart om et selskap bidrar med forberedelser til surrogati i utlandet. Hvis det vurderes til å være ok, må vi endre loven, mener Toppe.

Også KrFs helsepolitiker Olaug Bollestad misliker fremstøtene fra utenlandske surrogati-selskaper, selv om hun forstår at det kan være vanskelig å gripe inn ovenfor markedsføring av tjenester i utlandet som er lovlige der de selges.

– Det vil være klokt av surrogatiindustrien å ikke markedsføre surrogati i Norge. De må respektere norske lover, mener Bollestad.

KrFs helsepolitiske talsperson Olaug Bollestad Foto: Audun Braastad/ NTB scanpix

– Arbeider med respekt for norske lover

Virksomhetsleder Eduardo Afonso i firmaet Tammuz Nordic som avholder informasjonsmøter i Norge og leter etter en norsk representant svarer slik:

– Vi arbeider selvsagt med respekt for de lover som finnes i landet og henter hjelp fra jurister i Norge angående alle problemstillinger. Vi har et minimalt markedsføringsbudsjett og har ikke gjennomført noen markedsføringskampanjer i Norge.

Les mer om

 1. Surrogati
 2. Stortinget
 3. Politikk
 4. Helse
 5. Kjersti Toppe

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Annenhver uke kommer en ny baby til Norge etter surrogati i USA

 2. NORGE

  Sp-politiker vil straffe surrogatforeldre

 3. POLITIKK

  Flere surrogati-firmaer snuser på det norske markedet

 4. POLITIKK

  Kvinnen fikk barn med ekssamboerens sæd, en annen kvinnes egg og en tredje kvinnes livmor. Nå har retten fastslått at hun ikke får være barnets mor.

 5. POLITIKK

  To partier vurderer å si ja til surrogati i Norge

 6. POLITIKK

  Meningsmåling: Flertall vil tillate å få barn ved hjelp av surrogatmor i Norge