Politikk

SV-lederen skulle «gule ut» det han er enig i i Høyres program. Slik gikk det.

– Med dette programmet blir det komisk å angripe Støre for å være utydelig, sier SV-lederen, som kaller Høyres program for en dekkoperasjon.

SV-leder Audun Lysbakken finner svært mange form formuleringer han kan stille seg bak i Høyres program. Foto: Morten Uglum

 • Solveig Ruud
  Journalist

«Styrke tilbudet til elever som har strøket i fag i grunnskolen, slik at elevene er bedre rustet for videregående opplæring».

– Det er jo ingen som er imot det, sier SV-leder Audun Lysbakken. Han leser høyt fra Høyres program og fargelegger punkt etter punkt med gul tekstmarker.

Mener mye er uforpliktende og ukontroversielt

Aftenposten har bedt ham gå gjennom Høyres program for å «gule ut» alt han er enig i, slik det er formulert. Av det han rekker å lese, finner han mye.

«Integrere kunnskap om - og ferdigheter i -informasjonsteknologi og digitale ferdigheter bedre i fagene i skolen».

– Totalt uforpliktende og totalt ukontroversielt, fortsetter han.

Etter å ha lest gjennom alle konkrete kulepunkter om en «inkluderende kunnskapsskole» i grunnskolen, har Lysbakken markert seksten av nitten punkter.

SV-lederen vil beholde karakteren i sidemål, han er mot flere eksamener i 10. klasse og han er for heldagsskole. Han kan støtte intensjonen i alle andre kulepunkter Høyre har formulert om grunnskolen. Foto: Morten Uglum

Støtter 15 av 16 punkter om rettsvern og straff

Hadde sentrale Høyre-politikere lest SVs programforslag om grunnskolen, ville det ikke bli like gult. For Høyre ønsker hverken detaljert bemanningsnorm, heldagsskole, gratis skolemat eller å fjerne «test- og målehysteriet i skolen»

Lysbakken fortsetter og blar opp på side 35 i Høyres programforslag: Mangfold og likestilling. Også der blir det mye gult. Det gjør det også når Lysbakken går løs på kapittelet «Et moderne rettsvern». Han kan støtte 15 av 16 konkrete forslag.

Rettsvern og straff: SV-lederen er uenig i ett punkt: Høyres ønske om å oppheve loven som forbyr kjøp av seksuelle tjenester. Foto: Morten Uglum

Det er bare Høyres ønske om å oppheve forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester han er uenig i. Først når han går løs på kapittelet om asylpolitikk, finner han mer han kan sette fingeren på, selv om han er enig i halvparten av de konkrete punktene også der.

 • Ta testen: Er du en ekte Høyre-velger?

– Har problemer med å finne punkter jeg er uenig i

– Med dette programmet blir det komisk å angripe Støre for å være utydelig. På punkt etter punkt er det lange oppramsinger av selvfølgeligheter. De er så selvfølgelige at til og med jeg har problemer med å finne punkter jeg er uenig i, sier han.

– Men konkrete tiltak koster penger. Kan ikke litt vage formuleringer være et uttrykk for at Høyre ikke vil love mer enn de kan holde?

– Jeg tror først og fremst det er uttrykk for at Høyre ikke ønsker en valgkamp om det de har brukt mest penger på, at de ikke ønsker diskusjon om de mer kontroversielle siden av egen politikk, sier han og snakker om store skattelettelser finansiert gjennom en «vanvittig bruk av oljepenger».

– Den muligheten finnes ikke i neste periode. Da kommer vi inn i en annen virkelighet, en periode med tøffe prioriteringer, sier han og understreker at det siste gjør at han reagerer ekstra sterkt på formen på Høyres program.

Omtaler programmet som en «dekkoperasjon»

– For meg fremstår Høyres program som en eneste stor dekkoperasjon. Det gjelder å gå til valg på minst mulig, sier han og mener Høyre har en valgstrategi som går ut på å «snakke minst mulig om det som er kontroversielt ved egen politikk» – både bakover og fremover i tid.

Når programmet, ifølge Lysbakken, hverken «peker i den ene eller den andre retningen» kan Høyre med en slik strategi slippe å komme med signaler han betegner som upopulære som f.eks. mer skattelettelser, mer privatisering og salg av fellesressurser.

Mener SV er ærlige om at de foreslår økt skatt

– Hvis vi regner med at H og Frp ikke vil øke skattene, men tvert imot senke dem, så vil du måtte kutte, sier han og tror de vil måtte ty til velferdskutt.

– Men dette programmet gir overhodet ingen pekepinn om hvor kuttene skal komme. Det er ingen spor av realitetsorientering.

– Men hvis Høyrepolitikere leser SVs program, vil de vel finne mye de mener er urealistisk å gjennomføre?

– Det vil de ikke, for vi er ærlige på at vi har tenkt å ta inn mer skatt fra dem som har mest. Vi har tenkt å føre en radikal politikk for omfordeling, sier Lysbakken.

Astrup: Fortsatt svært stor forskjell

Høyre velger å kommentere Lysbakkens funn og påstander med at det er «bra at SV har nærmet seg Høyre i mange viktige politiske spørsmål, som for eksempel skolepolitikken.»

– Men det er fortsatt tydelige forskjeller mellom våre to partier, sier Nikolai Astrup, nestleder i programkomiteen.

– Høyre vil redusere skattenivået, SV ønsker å øke det kraftig. SV er mot private aktører i barnehager, skoler og eldreomsorg, mens Høyre mener vi trenger alle gode krefter for å oppnå innovasjon, gode tjenester og valgfrihet. Høyre er for fraværsgrensen, SV er mot. Høyre er for aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere, SV er mot. Høyre vil satse på vei og bane, SV nedprioriter helt nødvendige veiprosjekter, sier han.

 • Podkasten Aftenpodden har med Høyres Tina Bru denne uken, i en Høyre-spesial om blant annet landsmøtet, ny Høyre-politikk og 8. mars. Abonner i Itunes her, eller lytt i spilleren under:
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Audun Lysbakken
 3. Politikk
 4. Stortingsvalg 2017
 5. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 6. Høyre (H)
 7. Høyres landsmøte 2017

Stortingsvalg 2017

 1. NORGE

  Stortingspresidenten åpnet Barnas valg på Eidsvoll

 2. DEBATT

  Hvordan kan Erna Solberg sørge for å bli valgt tredje gang?

 3. POLITIKK

  Ti grunner til at han slår opp med Solberg og Jensen

 4. POLITIKK

  Ap vil foreslå asylendringer snarest

 5. POLITIKK

  Slår opp med Erna Solberg og Siv Jensen på onsdag

 6. POLITIKK

  – It ain't over till the fat lady sings, sa Trine Skei Grande – på vei inn til møtet i statsministerboligen.