Opposisjonen bekymret etter kritisk høringsrunde
Både Ap og KrF åpner for å si nei til flere av Regjeringens innstramningsforslag etter å ha lest de kritiske høringssvarene fra fagdirektorater.
Tirsdag gikk fristen ut for å komme med kommentarer til de 40 forslagene til tøffere innvandringspolitikk som statsråd Sylvi Listhaug la frem i romjulen.
Aftenposten presenterte torsdag en bred gjennomgang av kritikken flere direktorater og andre fagmiljøer kommer med mot sentrale forslag.
LES OGSÅ:
Slik slakter faginstanser Regjeringens innvandringspakke, punkt for punkt
Også på Stortinget har opposisjonspolitikerne brukt de siste dagene på å pløye gjennom side etter side med høringssvar.
— Svarene som er sendt inn bekrefter inntrykket vi har hatt av at høringsbrevet er hastverksarbeid fra Regjeringens side, sier Aps innvandringspolitiske talsperson Helga Pedersen til Aftenposten.
Ap: - Oppsiktsvekkende sterke innvendinger
Ap-leder Jonas Gahr Støre har tidligere varslet at Ap vil si nei til minst to av Regjeringens forslag: Strengere regler for familiegjenforening og at kravet til botid i Norge for å få innvilget permanent oppholdstillatelse utvides fra tre til fem år.
Pedersen utelukker ikke at Ap kan komme til å si nei til flere deler av pakken.
- Det er oppsiktsvekkende at Regjeringens egne underlagte organer har så sterke innvendinger mot faktabruk og innholdet i forslagene, mener Pedersen.
Som DN skrev i går har Ap hyret inn den tidligere statssekretæren Pål Lønseth for å gå gjennom detaljene i Regjeringens forslag.
Etter det Aftenposten forstår vil Ap borre mer både når det gjelder nye regler for enslige mindreårige asylsøkere og forslaget om at asylsøkere kan avvises allerede på grensen hvis de ikke har krav på realitetsbehandling.
Venstre forventer at andre kommer etter
Onsdag valgte Venstres stortingsgruppe å si nei til hele pakken med innstramningsforslag.
Venstre-leder Trine Skei Grande forventer nå at andre partier kommer etter og vender tommelen ned for flere av Regjeringens punkter.
- For meg er det forunderlig hvis ikke de andre opposisjonspartiene kan lese høringssvar og tar det inn over seg når selv departementets egne faginstanser slakter forslaget, sier Grande til Aftenposten.
Hun sier det var de sterkt kritiske innvendingene som kom frem i høringsrunden som var grunnlaget for vedtaket Venstre gjorde onsdag.
— Statsministeren har innrømmet at dette er et hastverksarbeid. Det bærer høringen preg av at det har vært. Da bør Regjeringen stikke fingeren i jorden og holde seg til forliket som er vedtatt av Stortinget, mener hun.
Få med deg denne om Statistisk sentralbyrå som arresterte Justisdepartementet for faktafeil:
Fagmiljøer fillerister Listhaug for faktafeil
KrF: — Vanskelig å se konsekvensene
KrF har varslet av partiet vil si nei til tre av Regjeringens forslag – som tilsammen dekker cirka 12 av de 40 punktene Regjeringen la frem i romjulen.
Dette gjelder strengere regler for familiegjenforening, nye regler for enslige mindreårige asylsøkere og økt bruk av såkalt internflukt – det vil si at asylsøkere sendes tilbake til en antatt trygg del av hjemlandet et annet sted enn der de flyktet fra.
KrFs innvandringspolitiske talsperson Geir S. Toskedal åpner for at partiet kan komme til å si nei til flere forslag.
— Ja, det kan skje. Det er en del av forslagene Regjeringen har lagt frem som det har vært vanskelig å se konsekvensene av, mener han.
— Vi er særlig opptatt av hva de underlagte organene som Utlendingsdirektoratet (UDI), utlendingsnemnda (UNE og Statistisk sentralbyrå (SSB) har å innvende i høringsrunden. Når de uttaler seg kritisk har det stor betydning, sier Toskedal.
Høyre: Skal lytte til fagmiljøene
Høyres innvandringspolitiske talsperson Ingjerd Schou mener det ikke er overraskende eller uvanlig at det har kommet mange kritiske høringssvar til Regjeringens innstramningspakke.
— Denne ble utarbeidet med rimelig stor grad av hast, fordi man sto oppe i en spesiell situasjon. Da er det ikke rart at det kommer høringssvar med muligheter for forbedringer, sier Schou.
— Gjør det inntrykk å lese de kritiske høringsuttalelsene fra faginstanser?
— Jeg har vært statsråd selv, og har vært med på å legge frem ting der høringene har vært kraftfulle, for eksempel Nav-reformen. Man skal lytte til fagmiljøene, så får man gjøre en politisk vurdering ut fra de føringene som ligger der. Det overordnede har vært å få kontroll på situasjonen på Storskog, og gi et signal ut i verden til alle som vil ha forbedre livet sitt men ikke har behov for beskyttelse at Norge ikke stedet å reise.
- Skjønner du kritikken som er kommet fra forlikspartnerne på Stortinget om at Regjeringen har strukket det dere ble enige om i høst for langt?
— Forliket var oppdrag fra Stortinget, og hvis det er lovendringer skal de tilbake hit. Vi har ingen sak i Stortinget nå. Regjeringen har valgt å legge på noen andre forslag som de ser at situasjonen krever. Det har Regjeringen frihet til å gjøre.
- Støtter du alle de 40 forslagene som innvandringsminister Sylvi Listhaug la frem i romjulen?
— Jeg støtter alle forslagene i forliket som vi har vedtatt i Stortinget. Om det som ble lagt frem av Regjeringen blir gjennomført politikk gjenstår å se. Dette er en reell høring.
- Er det grunn til å regne med at det vil være gjort store endringer i forslaget fra Regjeringen når det legges frem for Stortinget?
— Det har jeg ingen formeninger om.