KrF sørger for flertall for reversering av små tvangskommuner

KrF påfører Regjeringen nederlag i kommunereformen: Nå får noen små, tvangssammenslåtte kommuner likevel fortsette som før.

Kommunalpolitisk talsperson i KrF, Torhild Brandsdal, sier tvangskommunene Leka og Bindal står i en særstilling og derfor bør få lov til å fortsette som selvstendige kommuner.

Bindal-ordfører Britt Helstad trodde knapt det hun hørte da beskjeden kom om at Bindal og Leka slipper tvangssammenslåing.

Hun satt i et regionrådsmøte for kommunene i Sør-Helgeland da telefonen begynte å ringe i ett sett kl. 13 tirsdag.

– Jeg trodde nesten ikke det var sant. Jeg hadde fått 11 ubesvarte anrop og tenkte: «Hva er det som skjer?»

Ordfører i Bindal kommune Britt Helstad.

Takker KrF

– Jeg må takke KrF for det de har gjort. Det betyr så mye for bindalingene. Det betyr at vi får fortsette å være nordlendinger som ønsket, sier Helstad.

– Hadde du trodd dette for to måneder siden?

– Håpet, men ikke trodd. Det sa jeg senest i dag. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke hadde tro på at dette kom til å skje.

Bare 2 av 15 får reversere

KrF bestemte seg tirsdag. Partiet sa ja til at Leka og Bindal, som ble tvangssammenslått sammen med Vikna og Nærøy av stortingsflertallet før valget, kan få fortsette som selvstendige kommuner.

Dermed er det flertall i Stortinget for at disse to småkommunene slipper tvangssammenslåing.

I alt 15 kommuner ble tvangssammenslått av Stortinget 8. juni i år. Men det er likevel bare Leka og Bindal som får muligheten til å be om reversering. De andre tvangsvedtakene består.

En oversikt Aftenposten laget rett før høstens valg, viste også at det var kun Leka og Bindal – av de 15 tvangskommunene – som var helt sikre på at de ville be om reversering hvis de fikk muligheten til det etter valget.

Også Nye Sandnes kan oppheves

Samtidig åpner KrF for at Nye Sandnes – sammenslåing av Sandnes og Forsand – som ikke var en tvangssammenslåing også kan omgjøres, dersom kommunene ber om det.

I Forsand er det nemlig blitt politisk flertall mot den frivillige sammenslåingen etter at Stortinget fattet sitt vedtak i juni.

– Leka og Bindal i en særstilling

Torhild Brandsdal, kommunalpolitisk talsperson i KrF, sier partiet har ment at slike saker ikke egner seg for reversering.

– KrF gikk derfor ikke til valg på reversering, slik Sp og Ap gjorde. Men vi åpnet for reversering dersom det fremkommer spesielle forhold.

Torhild Brandsdal (KrF)

– Men hvorfor bare Leka og Bindal?

– Vi mener de står i en særstilling. Alle øykommuner «slapp» tvang, unntatt Leka. Bindal tilhører dessuten et annet fylke. Denne sammenslåing ble ikke ble anbefalt av Fylkesmannen. Motstanden mot sammenslåing var dessuten stor i de to kommunene.

– Men motstanden har vært stor flere steder. Hvorfor får ikke Haram muligheten til å anke? Og Søgne på Sørlandet?

– I utgangspunktet var vi ikke stemt for reversering, men vi åpnet døren så vidt på gløtt. Det betyr at nåløyet var trangt.

Brandsdal sier det også har vært et poeng for KrF at omgjøring for Leka og Bindal ikke er til hinder for at Vikna og Nærøy – som Leka og Bindal skulle slås sammen med – kan slå seg sammen.

– En omgjøring for flere av de andre tvangskommunene kunne ha stanset større sammenslåinger, sier Brandsdal, nyvalgt stortingsrepresentant fra Aust-Agder etter 18 strake år som Vennesla-ordfører.

Nytt stortingsflertall

Bakgrunnen for at alt dette kan skje er at stortingsflertallet – Høyre, Frp og Venstre – bak tvangsvedtakene i forrige periode forsvant ved valget 11. september.

Sp, og senere Ap, gikk til valg på at tvangskommunene kunne få opphevet sammenslåingen – hvis det ble regjeringsskifte.

Det ble det som kjent ikke, men i det nye Stortinget er det flertall mot å bruke tvang: De rødgrønne partiene pluss KrF.

Det har likevel vært knyttet spenning til om det nye «anti-tvang-flertallet» ville bruke flertallet til å oppheve tvangsvedtakene.

Vedum: Prinsippseier for Sp

Anledningen bød seg da Sp i oktober fremmet forslag som åpnet for at tvangskommuner skulle få ankemulighet.

– Vi hadde håpet at alle tvangsvedtakene ble opphevet, men dette er kjempebra for Leka og Bindal, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

– Samtidig har Sp fått gjennomslag for at et viktig prinsipp. Det er ikke lenger flertall på Stortinget for å bruke tvang i kommunereformen.

Sanner: – Uheldig

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) sier det er «uheldig dersom Leka og Bindal ikke blir del av en større kommune».

Jan Tore Sanner (H)

– Dette er små sårbare kommuner som vil kunne få utfordringer med tjenestetilbudet fremover. Men nå er det viktig at vi ser fremover og at omkampens tid er forbi.