Etter skjebnefredagen i KrF: 850 har meldt seg ut – 700 har meldt seg inn

Siden det ekstraordinære landsmøtet fredag har noen flere meldt seg ut enn inn i KrF.

Mange har meldt seg ut av KrF etter det som har skjedd.
  • Solveig Ruud

Rogaland KrF kunne i helgen opplyse at de har opplevd et rush av nye medlemmer. Fra fredag kveld til søndag ettermiddag hadde fylkeslaget ifølge Stavanger Aftenblad registrert 135 nye medlemmer, mens 16 har gått motsatt vei.

Også i Hordaland KrF har medlemsveksten vært kraftig. Ifølge avisen Dagen opplyser fylkessekretær Sondre Olsen at 103 har meldt seg inn i dette velstlandsfylket.

Men på landsbasis er bildet mer sammensatt:

KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset opplyser mandag ettermiddag at partiet så langt har fått om lag 850 utmeldinger og 700 innmeldinger.

Hun kan foreløpig ikke si noe om geografiske variasjoner.

Trøst for Ropstad og Bollestad

I Vårt Land i dag forteller lokalpolitiker og styremedlem i Møre og Romsdal KrF, Marit Øien Sæverud, at hun forlater partiet.

– Etter lokalvalget neste høst blir jeg partiløs, sier hun til avisen.

En annen lokalpolitiker, Jostein O. Waage, styremedlem og medlem i nominasjonskomiteen i Haugesund KrF, er ifølge Stavanger Aftenblad også blant dem som har meldt seg ut.

Men nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad, som gikk seirende ut av landsmøtet fredag, kan glede seg over at det til tross for mange utmeldelser er nesten like mange som har meldt seg inn.

Sier farvel på Facebook

De som melder seg ut i protest mot at KrF vil gå i regjering med Frp, gjør det trolig litt mer høylytt enn dem som nå melder seg inn. Partileder Knut Arild Hareide ble den tapende part fredag. I kommentarfeltene under innlegg han har lagt ut de siste dagene, er det mange som synger ut og takker for seg.

«Ja, da melder jeg meg ut av KrF.»

«Takk for eit heilhjarta forsøk, Knut Arild. Eg meldar meg ut att.»

«Jeg har meldt meg ut av partiet i kveld.»

«Jeg meldte meg inn grunnet ditt modige valg. Har dessverre nå akkurat meldt meg ut.»

«Jeg meldte meg inn for å støtte deg og har nå meldt meg ut.»

Mange sitter også på gjerdet. « Vet ikke om jeg klarer å være medlem lenger hvis KrF går i regjering med Frp», skriver én.

Gøril Madsen, styremedlem i Harstad KrF, vil ikke ha verv i partiet dersom det havner i regjering med Frp.

Lokalpolitiker på gjerdet

Gøril Madsen, styremedlem i Harstad KrF, er også blant dem som tydelig gir uttrykk for at hun setter seg på gjerdet. Hun har vært nestleder i fylkespartiet i Troms og stått på liste for partiet både ved kommunevalg og fylkestingsvalg.

I kommentarfeltet under et Hareide-innlegg skriver hun på Facebook at hun ikke kan fortsette som tillitsvalg hvis KrF går i regjering med Frp.

«Jeg skal fullføre løpet frem mot årsmøtet, men da er det mest sannsynlig stopp, dersom det blir regjeringssamarbeid med Frp ...»

– For meg er det utenkelig å ha verv hvis KrF går i samarbeid med Frp. Helt utenkelig. Jeg mener det er brudd på løftet KrF ga til folket ved siste valg om at et regjeringssamarbeid med Frp var uaktuelt, sier hun til Aftenposten.

Foreløpig opplyser hun at hun «sitter på gjerdet og venter på hva som skjer».

På spørsmål om hun også vurderer å melde seg ut, svarer hun at det «er litt vanskelig å svare på akkurat nå».

– Men jeg kommer ikke til å stille på noen lister. Jeg kan ikke stå på stand og fronte KrFs politikk etter det som nå har skjedd, sier hun.