Hareide var imot Ropstads «regjeringsforhandlinger» med Høyre

Flere fylkesledere i KrF krever nå at landsstyret samles etter VGs avsløring av et møte mellom KrFs nestledere og Høyres ledelse.

VG skriver torsdag om et til nå hemmelig møte på Statsministerens Kontor før KrFs viktige retningsvalg 2. november. Nestleder kjell Ingolf Ropstad (t.h.) deltok.

Fylkesleder i Akershus KrF, Arne Willy Dahl, oppfordrer nå partiledelsen til å innstille forhandlingene med Solberg-regjeringen.

KrFs sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug fra Trøndelag ber om et nytt landsstyremøte. I VG-artikkelen omtales et hittil ukjent møte på Statsministerens kontor, der både Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad deltok foruten Høyres nestledere Jan Tore Sanner og Bent Høie, og leder Erna Solberg.

Under KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november vant nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad frem med sitt ønske om at KrF skulle velge regjeringssamarbeid med blå side.

Hareide visste om møte på forhånd

Knut Arild Hareide bekrefter at han var informert om møtet på forhånd.

– Det var ikke jeg som tok initiativ til møtet, men jeg synes det er flott at jeg ble informert, sier han.

– VG skaper et bilde jeg ikke kjenner meg igjen i, sier Ropstad til Aftenposten, og nevner blant annet:

Det var ikke Høyre som iscenesatte eller oppfordret til abort-utspillet. Kampen mot sorteringssamfunnet er en sak KrF har kjempet for lenge. Og han advarte fylkeslagene mot en «Winner-takes-it-all» strategi hvor flertallet, enten det var rødt eller blått, skulle ta alle delegatene til landsmøtet.

Etter møtet forandret Ropstad strategi og spilte abortlovens omstridte paragraf 2c inn for fullt. Før møtet var ikke dette nevnt med ett ord fra Ropstads side, dokumenterer VG.

Uenig med Ropstad i å «starte» regjeringsforhandlinger

Det må være lov å snakke med andre partier, mener Hareide.

– Og så har vi vært litt uenige om abortutspillet og at det ble startet regjeringsforhandlinger.

– Synes du han har opptrådt ryddig?

– Ja, det synes jeg. Han har opptrådt ryddig overfor meg, han har vært uenig i sak. Og det må jeg tåle. Vi har hatt en ryddighet mellom oss som gjør at vi fortsatt kan ha tillit til hverandre, sier Hareide.

Leder i Akershus KrF, Arne Willy Dahl, ber KrF-ledelsen legge forhandlingene med Solberg-regjeringen på is.

Ber partiledelsen ta en ny runde med seg selv

Dahl i Akershus KrF mener partiledelsen nå må ta en ny runde med seg selv.

– Det ekstraordinære landsmøtet ga stortingsgruppen handlingsrom til å gå i forhandlinger med Solberg-regjeringen først. Det var ikke noe pålegg. Det var mandat til å forhandle med Solberg-regjeringen. Da kan man ikke gjøre det motsatte uten først å ha prøvd med Solberg-regjeringen.

– Men partiledelsen og stortingsgruppen har også muligheten til ikke å gjøre noe. I hvert fall ikke ennå, sier han.

Du oppfordrer om å legge regjeringsforhandlingene på is på ubestemt tid?

– Ja. De bør i hvert fall ikke gjennomføres ennå, svarer Dahl.

Fylkesleder i Nordland, Ingelin Noresjø, sier at "partiet trenger å møtes og snakke sammen".

- Vi er inne i en alvorlig periode, kanskje den mest alvorlige på mange tiår, og da kan vi ikke spare på flyreisen. Nå er det så mye forskjellig som florerer i mediene at vi må se hverandre i øynene og snakke sammen. Jeg tolker det som om det er noen som er interessert i skade partiet eller å holde partiet i en posisjon der ting er uavklart.

- Hvem sikter du til?

– Det kan være personer utenfor partiet, eller andre partier. Skal vi være et parti etter denne høsten må vi ha hyppigere møter. Jeg blir lei meg når noen bevisst vil partiet mitt vondt.

- Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad har kanskje vært ukloke, men jeg har ikke mistet tilliten til dem, sier Noresjø, som legger avgjørende vekt på Hareides vurdering av møtet.

Leder i KrF-kvinnene, Oddbjørg Minos, registrerer at Hareide kjente til møtet med Solberg, og at han full tillit til Ropstad.

– Det har jeg også. Det er ikke behov for flere ekstraordinære landsstyremøter. Slik jeg oppfatter det er det noen som har et behov for å mistenkeliggjøre Ropstad. Nå bør vi heller se fremover og vurdere hvorvidt de politiske gjennomslagene er bra nok, sier hun.

Leder i Oslo KrF, Espen Andreas Hasle, er svært ordknapp etter dagens opplysninger:

– Jeg ønsker ikke å kommentere dette. Det jeg har å si, vil jeg si internt, sier Hasle.

Ropstad: – Ingen dramatikk i dette

– Gitt den situasjonen partiet var i, så hadde jeg og Olaug Bollestad et behov for å diskutere situasjonen i partiet dersom vi vant frem. Det var ingen dramatikk i dette, sier Kjell Ingolf Ropstad til Aftenposten.

– Hva er din kommentar til kravet om ekstraordinært landsstyremøte?

– Jeg har ingen kommentar til det. Jeg fortalte til landsstyremøte hva jeg hadde gjort i den prosessen. Jeg tror det var godt kjent at vi hadde hatt det møtet med Erna Solberg