Politikk

Neste «reality-show» for Sp-kjendisene er valget

Magnhild Vik vant Farmen. Emilie Mehl vant Anno. Nå satser Vik på å vinne ordførerjobben for Sp i Rauma , mens Mehl vil vinne sete for Sp i Hedmark fylkesting.

afp000857661-9cv_eZVmnd.jpg

 • Solveig Ruud
  Journalist

Det er ikke vanlig at delegater på Sps landsmøte blir bedt om å skrive autografer. Og med unntak av ledelsen er det heller ikke så mange blir spurt om å stille opp til fotografering sammen med ukjente utsendinger i salen.

Men Emilie Mehl og Magnhild Vik har opplevd begge deler. For Sp-politikere har tydeligvis fulgt med på både TV2s Farmen og NRKs realityprogram Anno . Og her gikk henholdsvis Vik og Mehl til topps.

Vik er ordførerkandidat i Rauma og Mehl, som er nestleder i Senterungdommen, står på tredjeplass på Sp-listen ved fylkestingsvalget i Hedmark.

— Men hvorfor stiller aktive kvinnelige politikere opp i reality-TV?

- Jeg liker utfordringer og er eventyr, og å sprenge grenser, sier Vik.

Vil være mer enn en politiker

Det samme gjør Mehl som legger til at hun synes det er viktig å gjøre det hun har lyst til – og ikke la politiske verv hindre henne.

— Jeg vil ikke bare være politiker, sier hun, men presiserer svært tydelig at det ikke er alle reality-program hun kunne tenkt seg å bli med på. Paradise Hotell ville hun definitivt ikke sagt ja til!

På spørsmål om ikke deltagelse i Farmen og Anno kunne ødelagt for en politisk karriere, gir begge uttrykk for at de på forhånd nøye hadde tenkt gjennom det.

— Ja, det kunne det ha gjort. Men jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle jobbe hardt, være ærlig og behandle folk med respekt, sier Vik om sin deltagelse i Farmen.

— Det er viktig i politikken også, sier Mehl. Begge bedyrer at de misliker intriger og spill.

Vant til å bli skjelt ut i sosiale medier

— Men det var nyttig for meg at jeg hadde vært politiker på forhånd. Jeg er vant til at Sp blir utskjelt i sosiale medier, sier Emile Mehl og mener hun derfor var godt skodd til å tåle personrettet nettdebatt mens Anno rullet over TV-skjermene kveld etter kveld.

Les også:

Les også

Ta testen: Er du en ekte Sp-velger?

Misliker motsetninger mellom by og land

Nå er ti ukers reality-tilværelse et tilbakelagt stadium for begge, og det er kommune— og fylkestingsvalget som opptar dem. Også der håper begge på å unngå å bli stemt ut.

Mehl er litt frustrert over fremstillingen av Sp som et snevert parti og misliker forestillinger om at det er noen motsetning mellom by og land.

- Vi er ikke bare et parti for distriktene, sier hun.

- Men bygger dere ikke selv oppunder slike forestillinger når dere under tittelen «trygge nærmiljø» går inn for å bruke pepperspray mot ulv?

— Det er bare ett av mange vedtak på møtet, sier hun og viser til at landsmøtet har brukt mye tid på mange andre spørsmål om gode nærmiljøer i et eget dokument. Samtidig påpeker hun at tiltak mot ulv er svært viktig for dem som har nærgående ulv i nabolaget – og som har det fordi Stortinget har «bestemt at det skal være slik».

— Det er de som tar belastningen, sier Vik.

Var mot pelsdyr og for ulv

Emilie Mehl, som er oppvokst i blokk og boligfelt i Ås i Akershus – før hun flyttet «langt inn i skogen» i Hedmark, forteller imidlertid at hun aldri har hatt et sterkt engasjement mot ulv, men snarere var skeptisk til pelsdyroppdrett og positiv til ulv før hun for alvor engasjerte seg i Sp.

— Men jeg har endret litt syn på det, sier hun.

Mehl kom til landsmøtet med et sterkt ønske om å få vedtatt en uttalelse om at asylsøkere burde jobbe i lokalsamfunnet – for å bli raskere integrert. Hun fikk ikke fullt gjennomslag, men landsmøtet har vedtatt at det skal legges «mer vekt på aktivitet, språkopplæring, skolegang og større satsing på forebygging og behandling av psykiske helseplager i asylmottakene,» samt at introduksjonsprogrammet for nyankomne flyktninger bør arbeidsrettes sterkere enn i dag.

Ikke mot sammenslåing – men mot tvang

Ordførerkandidat Vik har vært mer opptatt av debatten om kommunesammenslåing. Hun forteller at Rauma kommune med 7500 innbyggere, risikerer å bli slått sammen med Molde. Også andre alternative kommunemodeller vurderes. Hun mener alle sammenslåingsalternativene vil medføre lange geografiske avstander i en eventuell ny og større kommune.

Det er 1,5 times biltur til Molde, sier hun og påpeker at til og med dagens ordfører i Rauma, som er Høyre-mann, må erkjenne at Rauma blir en utkant i en storkommune hvis Rauma og Molde slås sammen.

Hun bedyrer at hun ikke er imot sammenslåing, men at det skal skje frivillig og etter en folkeavstemning.

Sps reality-stjerner drar hjem fra landsmøtet i Haugesund for å drive valgkamp. Skulle noen forsøke å få dem foran TV-kameraene igjen, er begge samstemt på hva det i så fall måtte bli. 71 grader nord.

 1. Les også

  Vil ha oljeforvaltningen hjem

 2. Les også

  Slik blir Sp Stoltenbergs beste venn

 3. Les også

  Ola Borten Moe gjenvalgtmed 28 blanke stemmer

 4. Les også

  Aisha Naz Bhatti skal forsøke å kapre et Sp-sete i Oslo rådhus

 5. Les også

  - Jensen og Solberg demonterer norske lokalsamfunn

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk
 2. Kommunevalg 2015

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  For tre år siden sto hun midt i Sps interne partidrama. Nå kan Sandra Borch, en Anno-vinner og flere ukjente Sp-fjes seile inn på Stortinget.

 2. POLITIKK

  Her er kommunene som kan forsvinne når Sanner skal slå sammen med tvang

 3. POLITIKK

  Dette er SVs fire ufravikelige krav for å støtte en Støre-regjering

 4. POLITIKK

  – Vi som bor ute i distriktene føler at det som skjer er et angrep på vår hverdag og vår frihet.

 5. POLITIKK

  Dette er de blå endringene av Norge som Støre neppe kommer til å gjøre noe med

 6. A-MAGASINET

  A-magasinet la ut på tur for å fange valgvinden. Men valgvinden i 2019 er ikke som andre valgvinder.