Politikk

De siste ledighetstallene før valget er godt nytt for regjeringspartiene

Antallet registrerte ledige og personer på tiltak var i august det laveste på over to år. Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea tror dette svekker Arbeiderpartiet.

Statsminister Erna Solberg var fredag i Bjørvika i Oslo og godt fornøyd med den fallende ledigheten. Byggekraner er alltid et godt tegn for arbeidsmarkedet. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

 • Sigurd Bjørnestad

– Veksten i norsk økonomi har tatt seg opp i første halvår i år, og vi forventer at ledigheten vil fortsette å gå noe ned fremover, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i Nav.

Fredag kom de siste tallene for ledigheten før valget 11. september. De viste fall niende måned på rad for antall registrerte helt ledige og personer på tiltak.

Tallene fra Nav skapte helt sikkert glede hos regjeringspartiene. De varsler ikke godt for Arbeiderpartiet.

– I den grad økonomien er viktig for velgerne, så bidrar de nye ledighetstallene til å styrke den borgerlige siden og svekke Arbeiderpartiet tilsvarende, sier sjefanalytiker Erik Bruce i meglerhuset Nordea Markets.

Han legger til:

– Selv i oljehovedstaden Stavanger er den økonomiske stemningen i ferd med å snu!

Tallene viser:

 • Det var 91.800 helt ledige eller på tiltak ved utgangen av august. Dette er nesten 1200 enn i juli, korrigert for sesongvariasjoner.
 • Dette er 9500 færre enn for ett år siden. Antallet har falt ni måneder på rad frem til august.
 • Dette er det laveste antallet ledige og personer på tiltak siden mai 2015, regnet med sesongjusteringer, slik at ulike måneder kan sammenlignes.

Bruce i Nordea skriver i en kommentar: «Den norske økonomien vokser raskere og arbeidsmarkedet strammer seg til raskere enn ventet».

Det er «definitivt»

Statsminister Erna Solberg (H) sier det er gledelig at ledigheten faller ytterligere.

– Særlig gledelig er det at ledigheten nå også går ned blant de unge. Det skapes mye nytt og mange nye jobber i Norge nå, sier hun til NTB.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (h) følger opp i en kommentar.

– Ledighetstoppen etter oljeprissjokket er definitivt bak oss og den positive utviklingen vi har hatt på arbeidsmarkedet gjennom 2017 fortsetter, sier hun.

Antall helt ledige var i august det laveste siden oktober 2013. Men dette tallet vil være påvirket av antall tiltaksplasser. Ved å satse mer på tiltak kan enhver regjering redusere antall helt ledige ved å flytte dem over på tiltak. Derfor er summen av ledige og tiltaksplasser det mest relevante for å vurdere tilstanden i arbeidsmarkedet.

Lavere ledighet i Rogaland

Siden august i fjor har det blitt færre helt ledige i nesten alle fylker. Unntaket er Sogn og Fjordane der det var en liten oppgang.

Fylkene som har hatt størst nedgang er oljefylket Rogaland og Oppland. Begge hadde 18 prosent færre helt ledige enn i august i fjor.

Arbeidsledigheten er likevel fortsatt høyest i Rogaland med 3,8 prosent av arbeidsstyrken. Den laveste ledigheten er Sogn og Fjordane og Oppland med bare 1,6 prosent.

Ledigheten har det siste året falt innenfor alle yrkesgrupper, bortsett fra undervisning. Industriarbeid, bygg/anlegg og ingeniør /IKT har størst nedgang med omtrent en femtedels fall i antallet helt ledige siden august i fjor.

Et annet mål på ledigheten

Også Statistisk sentralbyrå (SSB) måler ledigheten, men etter en annen metode enn Nav. SSB spør et utvalg personer om de er arbeidssøkende. Dermed fanger de også opp ledige som ikke registrerer seg hos Nav.

Disse tallene viser også fallende ledige det siste året, men ikke så jevnt og på så lavt ledighetsnivå som hos Nav.

I andre halvår i fjor lå den månedlige SSB-ledigheten stort sett mellom 4,7 og 5 prosent. I første halvår i år har den stort sett ligget i området 4,3–4,5 prosent.

Det siste tallet er for juni i år. Da var ledigheten 118.000 personer og 4,3 prosent i SSBs måling.

Det sterke tallet

Antall sysselsatte målt i SSBs nasjonalregnskap det kanskje sikreste tallet på at arbeidsmarkedet og økonomien er i bedring. I forrige uke kom tall for 2. kvartal i år.

Veksten i antall personer i jobb var 0,4 prosent fra 1. til 2. kvartal i år, viste sesongjusterte tall. Dette er den høyeste veksten på over tre år.

Veksten i antall sysselsatte det siste året har vært 24.300 personer, viser sesongjusterte tall.

Veksten i sysselsettingen skyldes blant annet at folk flest bruker mer penger, slik at veksten i økonomien tar seg kraftig opp.

Les også

Norge skyter fart. Kjøpeglade forbrukere gir flere jobber

Det dårlige tallet

Regjeringspartiene snakker gjerne om fallende ledighet og sterkere vekst inn i valgkampen.

Arbeiderpartiet snakker gjerne om den fallende sysselsettingsandelen. For aldersgruppen 15–74 år den har viset en langvarig fallende tendens helt siden en høy topp i 2008.

Andelen steg litt i 2. kvartal i år, men om dette er tilfeldig eller varsler en langvarig stigning, er det for tidlig å si.

Så er det en diskusjon om årsakene til det langvarige fallet. DNB Markets har gjort en beregning som viser at eldre befolkning forklarer det meste. En lavere andel eldre jobber enn ellers i befolkningen. Relativt flere eldre gjør at den samlede andelen sysselsatte faller, ifølge beregningen.

Finanskrise i 2009 og dårligere tider i Norge etter oljeprisfallet i 2014 er pekt på som andre årsaker.

I valgkampen peker opposisjonen på Regjeringens ansvar for den fallene andelen sysselsatte.

Les mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Økonomi
 3. Statistisk sentralbyrå
 4. Anniken Hauglie

Stortingsvalg 2017

 1. NORGE

  Stortingspresidenten åpnet Barnas valg på Eidsvoll

 2. DEBATT

  Hvordan kan Erna Solberg sørge for å bli valgt tredje gang?

 3. POLITIKK

  Ti grunner til at han slår opp med Solberg og Jensen

 4. POLITIKK

  Ap vil foreslå asylendringer snarest

 5. POLITIKK

  Slår opp med Erna Solberg og Siv Jensen på onsdag

 6. POLITIKK

  – It ain't over till the fat lady sings, sa Trine Skei Grande – på vei inn til møtet i statsministerboligen.