Politikk

Slik kan de tre klare seg uten Frp

For å holde fast på makten kan en ny borgerlig trepartiregjering støtte den avgående Stoltenberg-regjeringens budsjettforslag – og vente med egne tilleggsforslag til over nyttår.

Dette er blitt omtalt som et offisielt kroningsbilde av Høyre-leder Erna Solberg som statsminister for en mulig borgerlig trepartiregjering. Solberg, Dagfinn Høybråten (KrF) og Lars Sponheim (V) øyner håp om sammen å få større oppslutning enn Frp ved stortingsvalget mandag.
 • Gunnar Magnus Geir Salvesen

Dermed kan en trepartiregjering sikre at landet får et statsbudsjett, selv uten støtte fra Frp.

Partiets leder Siv Jensen har garantert skriftlig at hun ikke vil samarbeide om statsbudsjettet med en regjering av Høyre, Venstre og KrF. Da vil en borgerlig regjering bli helt avhengig av budsjettstøtte fra Ap. Og en slik støtte får den neppe dersom den fremlegger forslag til endringer av det rødgrønne budsjettforslaget.

Bakgrunnen er at Stortinget først bestemmer hvor mye penger som skal brukes i statsbudsjettet, deretter detaljfordelingen. Tidligere var rekkefølgen omvendt. Den gang kunne en mindretallsregjering «kjøre slalåm» og få støtte fra forskjellige partier til forskjellige forslag.

Nå må en mindretallsregjering enten inngå et felles budsjettforlik med minst ett annet parti, eller få subsidiær støtte til hele budsjettet. Og det får den ikke fra Frp, ifølge Jensen.

Utsetter endringer.

Men Venstre-leder Lars Sponheim understreker at en ny regjering rett og slett kan opprettholde budsjettforslaget fra den avgående Stoltenberg-regjeringen.

–Det budsjettet man legger igjen, har flertall, hvis de nye gir det flertall, sier han.

Vanligvis fremmer en ny regjering ganske raskt en del tilleggsforslag til budsjettet. Sponheim antyder nå at slike forslag kan vente til etter nyttår. Da vil Stortingets budsjettbehandling formelt være avsluttet, og forslagene kan vedtas sak for sak.

Jensen har lovet at Frp vil stemme for ting de er for. Det samme vil trolig de rødgrønne.

Sponheim ser ingen problemer med den skisserte fremgangsmåten. Han henviser til at Stoltenberg-regjeringen i januar i år lanserte tilleggsforslag på hele 17 milliarder kroner, som krisepakke.

-Mulig vei.

KrF-leder Dagfinn Høybråten er også åpen for metoden:

–Ja, det er en mulig vei, sier han. –Om det er den veien vi vil velge, er et helt annet spørsmål. Det er mer en illustrasjon av at det finnes løsninger.

Høybråten håper å få til en forståelse med Frp, men vil ikke gå inn på hva Frp skal få til gjengjeld.

–Vi har tenkt gjennom mange scenarier, sier han.

Om Jensens velgergaranti, sier han:

–Det avgjørende er ikke hva man skriver på et papir som blir kastet over bordet under en opphetet utspørring, men hva ansvarlige politikere står for i avgjørende øyeblikk.

Ikke støttehjul.

På sentralt hold i Frp blir det fastholdt at partiet ikke kan stemme for budsjettet fra en trepartiregjering fordi Frp da vil bli oppfattet som et støtteparti.

Jensen selv sier: –Jeg gjentar fortsatt invitasjonen til å samarbeide, men vi skal ikke være støttehjul for noen ny Bondevik-regjering.

Høyre-leder Erna Solberg vil ikke kommentere mulige scenearier etter valget.

Men hennes nestleder Jan Tore Sanner sier: –Når vi søker regjeringsskifte, er det for at regjeringen skal bli sittende – helst i hele fireårsperioden. Da er det viktig å få ting avklart før regjeringen dannes. Jeg håper at alle de fire partiene på borgerlig side vil bidra til at det dannes en borgerlig regjering.

 1. Les også

  Ingen makt til Frp

 2. Les også

  Høyre-velgerne svikter Frp

 3. Les også

  Høyre og Venstre advarer velgerne mot hverandre

Siv Jensen (Frp) vil ikke være støttehjul for de tre.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5