Politikk

Skarpe fronter på debatt om Storhaugs islambok

SV-politiker Snorre Valen mener det finnes gode partier i Hege Storhaugs bok «Islam, den 11. landeplage» - men forfatteren beskylder ham likevel for å være naiv.

NRKs Fredrik Solvang (i midten) ledet tirsdag kveld en debatt om islam mellom stortingsrepresentant Snorre Valen (SV), (f.v) Linda Noor i Minotenk, sosiolog Kjetil Rolness og forfatter Hege Storhaug på Cosmopolite Scene. Foto: Fredrik Varfjell, Scanpix

  • Ntb
  • Jon Even Andersen

— Du er så naiv, Snorre Valen, og jeg er så lei av dere naive politikere, utbrøt Storhaug under en godt politibevoktet debatt på Soria Moria i Oslo tirsdag kveld.

I boka beskriver Storhaug det hun mener er en sivilisasjonskamp som Europa er i ferd med å tape mot ekstrem og ytterliggående islam. Kampen har allerede svekket grunnleggende verdier som likestilling, ytringsfrihet og religionsfrihet.

Forrige uke møttes Hege Storhaug og Aps Hadia Tajik i Aftenpostens tv-studio. Få med deg innslaget her:

Mye treffer

Valen har tatt et kraftig oppgjør med boka i en kronikk, men sa i debatten at Storhaug også har treffende beskrivelser:

— Jeg er helt enig i at vi har et problem. Det er mye i boka som er bra. Problemet er fraværet av løsninger. Storhaug skriver at Europa har mistet sin flamme, men jeg kan ikke legge bort min tro på Europa fordi vi har noen problemer, sa Valen.

SV-politikeren mener at Storhaug overser at et flertall av muslimer i Norge ikke er spesielt religiøse, at halvparten ikke går i moskeen og at det er «mange som gleder seg til å ta en øl fredag kveld».

— Storhaug frarøver disse muligheten til å være muslim, fordi hun definerer bare én måte å være muslim på, hevdet Valen i et delvis opphetet ordskifte.

Les innlegget fra Fahad Qureshi i Islam Net:

Les også

Å påstå at hijab er seksualiserende kan sammenlignes med å påstå at avrusning er berusende. Det er ulogisk

Ulike akser

Storhaug mener på sin side at hun er på trygg grunn når hun anslår at 35-40 prosent av alle norske muslimer er fundamentalister.

Hun tilbakeviste Valens kritikk om mangel på løsninger med å si at HRS er den gruppen i Norge som har produsert flest forslag til tiltak, men at disse ikke er med i boka som først og fremst er skrevet «for å få flere til å forstå hva som er på spill».

Valen argumenterte for integrering og samarbeid med sekulære krefter:

— Min akse går mellom ekstreme krefter av alle slag og resten av oss, ikke mellom islam og alle andre, sa han.

Les også:

Les også

  1. Rektor om Tajiks forslag om hijabforbud i barneskolen: -Jeg skjønner ikke helt poenget med dette forslaget

  2. Det er de som ikke bruker hijab som seksualiserer plagget | Bushra Ishaq

  3. Tajik ønsker hijabforbud i barneskolen

  4. Hijab-forbud i skolen? Hodeplagg og symboler? Slik er reglene i andre land

Les mer om

  1. Politikk