Politikk

SV forlater det rødgrønne samarbeidet

SV-lederen sier at partiet ikke vil låse seg til Senterpartiet og Arbeiderpartiet, men understreker at de uansett vil kaste dagens regjering.

ta69d344_doc6ls1037nay9y8q8l4kg-XyUUZwOiAG.jpg Foto: Bøe, Torstein

 • Bjørn S. Kristiansen
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Solveig Ruud
  Journalist
 • Lars M. Glomnes

SV-leder Audun Lysbakken talte fredag formiddag til partiets landsstyre.

Her varslet han at SV ikke lenger er en del av det rødgrønne samarbeidet ved stortingsvalget neste år.

— Vi kommer ikke til å gå til valg på en avtale med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men på en avtale med velgerne, var beskjeden fra Lysbakken i talen til landsstyret.

— I tre valg på rad har vi gått til valg på å sitte i regjering med to bestemte partier. SV har vært garantisten for en rødgrønn regjering. I det kommende valget skal vi gå til valg på noen soleklare politiske krav – og la regjeringsforpliktelsene komme i andre rekke, sa Lysbakken.

SV lukker og låser imidlertid ikke døren for et fremtidig samarbeid med Sp og Ap, selv om politikken nå settes over regjeringskonstellasjon.

Eilertsen: Sikkert en viss lettelse i Ap

Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen mener dagens avklaring fra SV-lederen egentlig ikke er veldig overraskende.

— SV trives godt i opposisjon. Dette er den eneste muligheten de har til å vokse seg større. Asylsaken gir SV en gylden mulighet til å markere avstand til Arbeiderpartiet, sier Eilertsen.

Hun mener SV-utspillet gir et nytt handlingsrom i sentrum i norsk politikk.

— Det er sikkert en viss lettelse i Arbeiderpartiet også i dag. I valgkampen i 2017 kommer Ap trolig til å si at de kan samarbeide med alle partier – også sentrum. Da vil vi få en reell vurdering av om Ap og KrF kan få til en eller annen form for samarbeid, om ikke nødvendigvis i regjering, sier Eilertsen.

Angrep Ap, Sp, KrF og Venstre

ta5ada5b-IbM5nS8v7r.jpg Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

I talen angrep Lysbakken Ap – og måten han mener SVs tidligere regjeringspartner har stilt seg skulder ved skulder med Regjeringens politikk, men angrepet Frps asylretorikk.Lysbakken kom i tillegg med en sterk oppfordring til Venstre og KrF om å trekke seg fra regjeringssamarbeidet i protest mot asylpolitikken – og han viste særlig til det han omtalte som innvandringsminister Sylvi Listhaugs «hardkjør».

Han stilte spørsmål om hvordan hun skulle lykkes som integreringsminister «når hun stadig gir uttrykk for at hun er redd for dem hun skal integrere».

Han henvendte seg til Regjeringens støttepartier og spurte hvorfor de ikke trekker sin støtte.

— Dere har makt til å ta fra dem makten, sa Lysbakken.

- Får kjøre sine egne prosesser

Ap-leder Jonas Gahr Støre, som fredag er i Berlin, har foreløpig ikke besvart Aftenpostens henvendelse. Hans nestleder Trond Giske kommer imidlertid med en stående invitasjon:

– Arbeiderpartiet er åpne for et samarbeid med alle som er enige i at vi trenger en ny kurs. Derfor holder vi døra åpen også for KrF, Venstre og MDG – i tillegg til SV og Senterpartiet, sier Giske til NTB.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gir ingen signaler om at Sp kommer til å løsrive seg fra Ap, men kommer med et indirekte frieri til KrF.

- Håper du KrF skrifter side?

— Jeg vil ikke kommentere hva andre partier skal gjøre, men det er lurt at partier som er enige, samarbeider. Det er etter min mening et godt utgangspunkt. Og vi har ikke behov for å lukke døren til noen, sier Trygve M. Slagsvold Vedum, som legger til at han er opptatt av politikkens innhold, sier Vedum til Aftenposten.

Her kan du lese dagens store intervju med Jonas Gahr Støre, om innvandringssituasjonen:

Les også

– Det kan komme en eksplosjon, en mer alvorlig situasjon enn vi ser i dag

Hareide: SV stiller seg utenfor

Foreløpig kommenterer KrF-leder Knut Arild Hareide situasjonen slik:

— Jeg registrerer at også når det gjelder regjeringsalternativer stiller SV seg nå på sidelinjen. Det er selvsagt deres fulle rett og deres valg. Den samme strategien har de fulgt også i møte med flyktningsituasjonen.

— KrF har valgt en annen tilnærming enn SV. SV står utenfor, og har gitt opp å påvirke den praktiske politikken i dagens situasjon, skriver Hareide i en tekstmelding til Aftenposten – og fortsetter:

— KrF går inn i forhandlinger og forlik for å utgjøre en forskjell. Slik fikk vi på plass en ordning for lengeværende asylbarn. Slik fikk vi lagt inn at hasteloven som ga grunnlag for regjeringens instruks om Storskog, kun gjelder i 2 år. Slik fikk vi inn et vern om asylsøkernes rettssikkerhet og forpliktelse på internasjonale avtaler i asylforliket. Ankerfestet for de endringer vi har vært med på er at det er i henhold til våre folkerettslige forpliktelser og Flyktningkonvensjonen.

 • Vi kan anbefale denne kommentaren, der Harald Stanghelle tar et oppgjør med Hege Storhaug: «Jeg nekter å godta at respekt for andre er det samme som feighet». Den er blant ukens mest leste saker.

- Regjeringen har rotet det til

Lysbakken brukte mye tid på å kritisere Regjeringens håndtering av asylsituasjonen – men også sine tidligere rødgrønne kampfellers støtte til Regjeringens politikk på dette feltet.

— Vi må aller først snakke om situasjonen på Storskog og de som er de virkelige ofrene, sa Lysbakken, som viste til hvordan Norge omtales negativt i utenlandske medier på grunn av busstransportering av asylsøkere til Russland i 30 minusgrader.

— Flyktningkonvensjonen ble ikke skapt på en solskinnsdag, den ble skapt i for urolige tider, lik den vi er i nå. Og Norge stryker på den testen vi er stilt overfor. Dette er ikke føleri, understreket SV-lederen.

Han mener Regjeringen «har rotet det til» i håndteringen av situasjonen på Storskog, og må ta den fastlåste situasjonen på sin kappe.

Og Lysbakken kritiserte prosessen der Regjeringen fremmet forslag til innstramming i Utlendingsloven på en fredag, men plan om å vedta endringene påfølgende mandag.

- Det ble vedtatt omfattende og vidtrekkende lovendringer uten komitébehandling eller høring med eksperter. Vedtak om innstramming ble gjort før Stortinget hadde fått svar på ett eneste skriftlig spørsmål.

Han slaktet det russiske asylsystemet, og påpekte at landet er dømt 1700 ganger for brudd på flyktningkonvensjonen.

- Vi er vitne til en kollektiv panikk

Lysbakken sa også at de nye lovene på utlendingsfeltet gjør det mulig å nærmest «lukke Norge fullstendig», og advarte mot at lovverket ikke bare kan brukes mot asylsøkere som nå har kommet fra Russland, men også for all fremtid. På den måten har norske myndigheter satt til side en sentral del av Menneskerettighetene, nemlig retten til å søke asyl, mener SV-lederen.

— Vi var vitne til en kollektiv panikk i det norske, politiske systemet, der altfor mange vendte sin kappe etter vinden da det ble vanskelig, sa Lysbakken.

 • Interessert i politikk? Her er ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les også

 1. Aftenpodden: Trine Eilertsen slakter venstreside-moralistene

 2. Det store innvandringsintervjuet med Jonas Gahr Støre

Les mer om

 1. Politikk