Venstre om gasslekkasjen: Skjønner ikke regjeringen alvoret?

Venstre reagerer kraftig på at olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) peker på olje- og gasselskapene som ansvarlig for sikkerheten rundt installasjonene. Nå må han redegjøre for Stortinget.

Guri Melby (V) etterlyser bedre svar fra regjeringen om hva den vil foreta seg for å sikre beredskapen mot eventuell sabotasje mot norske olje- og gassinstallasjoner. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • NTB

Lederen for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide (H), sier at de nå vil kalle inn Aasland til Stortinget.

– Vi kaller nå i ettermiddag inn olje- og energiministeren og justis- og beredskapsministeren for å redegjøre for Stortinget om situasjonen så raskt som mulig, sier hun til TV 2.

– Det er hårreisende at Aasland viser til de norske olje- og gasselskapene som ansvarlige når det er snakk om kraftige eksplosjoner på gassrørledninger i allierte farvann. Skjønner ikke regjeringen alvoret? sier Venstre-leder Guri Melby.

Tirsdag ble det kjent at det er lekkasje i Nord Stream-ledningene i Østersjøen, og det er registrert to kraftige undervannseksplosjoner i området. Tyske og polske myndigheter mener det dreier seg om et sabotasjeangrep.

Oljeministeren peker på selskapene

Samtidig kan det også ha forekommet droneaktivitet ved offshoreinstallasjoner i Nordsjøen, og Petroleumstilsynet har sendt ut en advarsel til selskapene som opererer på norsk sokkel.

Aasland sier at det ikke er noe som tyder på at det kan komme angrep på norske rørledninger.

På spørsmål om hva regjeringen vil foreta seg, viser han til at det er olje- og gasselskapene som har ansvar for sikkerheten på norsk sokkel.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) peker på selskapene som ansvarlig for sikkerheten på norsk sokkel.

– Lekkasjene skjer til og med samme dag som vi åpner en rørledning til Polen, og dagen etter at Petroleumstilsynet ber oss om å ha økt årvåkenhet på norsk sokkel. Dette er en ekstraordinær situasjon og kan ikke håndteres av selskapene alene. Den er regjeringens ansvar! sier Melby.

Hun har skrevet skriftlig spørsmål rettet til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) om hva regjeringen gjør for å øke beredskapen mot trussel fra russisk digital og fysisk sabotasje og annen underminerende virksomhet mot norsk gasseksport.

– Jeg regner med at regjeringen har innsett at Norges økte betydning for Europas energisikkerhet gjør den norske gasseksporten til et sannsynlig mål, sier Melby, og fortsetter:

– Putin leter hele tiden etter måter å demonstrere for europeiske innbyggere at vi burde gi opp støtten mot Russlands krig i Ukraina. Et sabotasjeangrep som sår tvil ved om Norge klarer å levere gass til Europa, passer nok godt inn i planen hans, sier Venstre-leder Guri Melby.

Frp krever orientering i Stortinget

Også Frp-leder Sylvi Listhaug krever svar fra regjeringen.

– FrP forventer at regjeringen svært raskt tar initiativ til å informere Stortinget på egnet måte om hva som nå gjøres for å styrke sikkerheten på norsk sokkel. Dette er en svært alvorlige situasjon, sier Listhaug i en pressemelding.

-Norge er svært viktig for Europa nå på grunn av den gassen som vi bidrar med. Mye tyder på at gasslekkasjen i Østersjøen kan skyldes sabotasje. Det er derfor svært viktig at det tas grep om sikkerheten på olje- og gassinstallasjonene og rørledninger som går til ulike europeiske land, sier Listhaug.