Venter ekstremsituasjon i 2023. Se hvor mange din kommune bes bosette.

Norge har satt tidenes bosettingsrekord i år. Men i 2023 kan vi få en ekstremsituasjon, sier Støre. Slik fordeles 35.000 nye ukrainske flyktninger i Norge.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) orienterte om flyktningsituasjonen i Norge neste år.

Neste år vil norske kommuner trolig bosette like mange ukrainske flyktninger som i tidenes bosettingsdugnad, flyktningåret 2022. Hittil har over 27.000 flyktninger fått et nytt hjem. I tillegg er over 4000 på flyttefot og har fått tildelt bostedskommune. De fleste er ukrainske statsborgere.

På seks måneder har vi bosatt like mange flyktninger som de siste fem årene, ifølge arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap). Hun sier at Norge «må holde trykket oppe».

– Vi venter at det vil komme like mange flyktninger fra Ukraina til Norge neste år som i år, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse fredag.

Samme dag fikk norske kommuner vite hvor mange flyktninger de anmodes om å bosette i 2023.

Støre sa at det kan bli en «ekstremsituasjon» neste år.

Her kan du hvor mange som er foreslått bosatt i din kommune:

Takker kommunene

Over 33.000 ukrainere har søkt om asyl i Norge i år. Rekordmange er bosatt på kort tid.

Mjøs og Støre forbereder nordmenn på at enda flere bosettinger vil legge press på velferdsordningene.

– De nyeste anslagene sier at det vil komme 40.000 flyktninger fra Ukraina i år og i neste år. Vi venter også at de fleste som kommer, blir værende. Tilbakemeldingen fra kommunene er at det er stor bosettingsvilje, sa arbeids- og inkluderingsministeren.

– Jeg vil takke kommunene. Over hele landet har de tatt imot flyktninger. Det er et sterkt uttrykk for den viljen som er.

– Jeg er stolt og takknemlig for at alle har gjort en solid innsats. Sammen skal vi gi ukrainere et trygt opphold også i 2023, sa Støre.

Hvem bosetter flest – i forhold til folketallet?

Skrudde opp prognosen

Siden sommeren er Norge blitt et av landene i Europa som mottar flest ukrainske flyktninger. Nylig oppjusterte Utlendingsdirektoratet (UDI) sine prognoser for 2023.

Det anslås nå at det kommer 40.000 ukrainere til Norge i 2023. Flere vil trolig flykte fra en forverret humanitær situasjonen, etter Russlands bombing av sivil infrastruktur og boliger i Ukraina. Dette vil trolig bli ytterligere forsterket når vinteren setter inn», skriver UDI.

Ifølge Støre er Russlands plan tydelig:

– De vil knekke den ukrainske motstandsviljen. Jeg tror de mislykkes. Det utløser motstandskraft, sa han.

På spørsmål om Norge har kapasitet til å gi husly til 35.000 flyktninger, svarer han:

– Overordnet er ikke jeg i tvil om at vi kan klare å bosette 35.000. Men vi må vise fleksibilitet og improvisere for å få det til, sa han.

Les også

Som om Oslo skulle ha innlosjert 65.000 på ett år. Les om flyktninginnsatsen til lille Rendalen.

Statsminister Jonas Gahr Støre mandag under besøket til det britiske hangarskipet HMS Queen Elizabeth.

Hastemøte i EU

Samtidig er EU-ministre som er ansvarlige for innvandring og migrasjon, innkalt til hastemøte i Brussel fredag.

Bakgrunnen er striden mellom Frankrike og Italia om hvem som hadde ansvaret for å ta hånd om migranter som ble plukket opp av det norskflaggede redningsfartøyet Ocean Viking.

Italia nektet skipet å legge til kai til tross for at det hadde plukket opp en rekke migranter utenfor landets kyst. Det endte med at skipet la til kai i Frankrike. Flere av de reddede migrantene skal tas inn av Norge.