Politikk

Kaprer velgere fra SV

Ap. når sitt høyeste resultat siden mai 2000 med 34,6 prosent på denne ukens partibarometer. Jens Stoltenberg kaprer velgere i bøtter og spann fra SV.

  • Forf>
  • <forf>ole Nygaard <

Arbeiderpartiet kan være på full fart mot Thorbjørn Jaglands "berømte" 36,9 om fremgangen fortsetter i dette tempoet. 7,2 prosentpoeng er endringen fra forrige uke. Jens Stoltenberg har ikke hatt slike tall siden han ble partileder i 2002.En viktig årsak til Ap.s hopp er at partiet mobiliserer en mengde velgere som ikke stemte ved forrige valg. Evne til å mobilisere gjerdesittere er et sikkert tegn på fremgang og kan være vel så viktig som å kapre fra andre partier.Men Ap.s suksess i denne målingen består i stor grad av en svært stor velgerovergang fra Sosialistisk Venstreparti. Det viser underlagsmaterialet. Valgforsker Bernt Aardal peker på at en rekke indikatorer nå viser at Ap. har valgvinden i ryggen. — Partiet har flere gode målinger, og det får gode karakterer og kommentarer etter debatter, sier han.

I medvind.

Ap.s leder, Jens Stoltenberg, er glad for fremgangen, men tar ikke seieren på forskudd. - Alle som vil ha et skifte, må stå på frem til valgdagen. Vi har fått frem at vi vil satse på eldreomsorgen og skolen og bryte med Regjeringens usosiale skattepolitikk. Vi har et klart flertallsalternativ, mens det er et uklart mindretallsalternativ på borgerlig side. Svartmalingen til Høyre har ikke lykkes, og Ap. fremstår som en garantist for en forsvarlig økonomisk politikk, sier Stoltenberg. Han nedtoner at Ap. stjeler så mange velgere fra partneren. - Samlet tar vi flere fra hjemmesitterne og andre partier, sier Stoltenberg.SVs generalsekretær, Bård Vegar Solhjell, påpeker at partiet ligger rundt valgresultatet fra 2001, som er det beste noensinne. - Men tallene viser at vi må stå på som bare det frem til valgdagen. Vi skulle gjerne gjøre det bedre enn i 2001. Vi mener vi har kommet godt ut av valgkampen de siste dagene, og det er ikke fanget opp av meningsmålingene ennå, sier han.

Kr.F. usikker.

Kristelig Folkeparti gjør det katastrofalt dårlig på denne målingen, men Tonje Haugberg i Opinion sier man må være varsom med å tolke for mye inn i dette tallet. - Det kan være snakk om et tilfeldig utslag eller en reell endring. Bernt Aardal er helt enig i at det settes et spørsmålstegn ved dette tallet og påpeker at andre ferske målinger gir Kr.F. fremgang. På denne målingen har Høyre, Kr.F. og Venstre tilsammen 38 stortingsmandater, bare to mer enn Fr.p. Til sammen har den borgerlige siden 74 mandater, mens det rød-grønne alternativet har solid forsprang med sine 94 mandater.Venstre får 3,6 prosent og er nærmere den magiske sperregrensen.

Les også

  1. Høyre er sent ute

  2. Hagen: Alle terrorister er muslimer

Les mer om

  1. Politikk