Bondevik advarer Solberg før 2017: Kan ikke ta KrFs støtte for gitt

TRONDHEIM (Aftenposten): Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik mener KrF nå står nærmere Ap og Sp enn regjeringspartiene Høyre og Frp i flere viktige KrF-saker.

Tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik gratulerte KrF-nestleder Dagrun Eriksen med landsmøtetalen hun holdt da partiets landsmøte startet fredag formiddag i Trondheim.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik plasserer nå KrF nærmere Ap og Sp enn regjeringspartiene Høyre og Frp i et knippe av KrFs viktigste hjertesaker.

Bondevik støttet KrFs valg om å innsette en Høyre-Frp-regjering i 2013, men samtidig stå utenfor Regjeringen.

— Det var en riktig avgjørelse, gitt den politiske situasjonen som da forelå, sier han til Aftenposten under partiets landsmøte i Trondheim fredag ettermiddag.

Men han sier nå at det "ikke er gitt at det er et riktig valg" foran stortingsvalget 2017. Han understreker at situasjonen er annerledes nå.

Les også

Test: I hvor stor grad er du enig med KrF?

Liker Støre

Han legger ikke skjul på at den utgaven av Ap som nå fremtrer under Jonas Gahr Støres ledelse, tiltaler ham. Støre har bl.a. åpnet for å beholde kontantstøtten, og kommet med litt nye signaler om både flyktningepolitikk og alkoholpolitikk.

— Men det er ikke det han sier, men det Ap gjør som vil bli avgjørende, sier Bondevik.

Forut for Sps landsmøte i år ga topper i partiet uttrykk for at det ikke var sikkert at Sp kom til å samarbeide med akkurat samme rødgrønne koalisjon som sist. Mange i Sp ønsker å bytte ut SV med KrF.

3–2 til Ap og Sp

Aftenposten har laget en liste med syv saksområder som er av svært stor betydning for KrF og ber Bondevik krysse av hvem han står nærmest av Ap og Sp på den ene siden, og Høyre og Frp på den andre. I flertallet av sakene plasserer han seg nærmest Ap og Sp.

Her er tabellen Bondevik krysset av for Aftenposten fredag ettermiddag. GRAFIKK: SVEIN EIDE

— Da ble det 3–2. Og ting kan bevege seg ytterligere i de neste tre årene frem mot 2017, sier han.Men Bondevik understreker at det også er andre politikkområder som vil telle med i en totalvurdering om samarbeid.

— Det er åpent hva svaret blir frem mot 2017, blant annet fordi det i KrF har vært sterke reaksjoner mot flere deler av Regjeringens politikk. De blåblå må oppføre seg annerledes på flere politikkområder. De kan ikke ta KrF for gitt. De må skjerpe seg, sier Bondevik.

Håper på tettere samarbeid med Sp

Ifølge Bondevik er ikke det viktigste hvem man samarbeider med, men hva man samarbeider om.

— Det er flere alternativer der sentrumspartiene er involvert. Oppdelingen i sosialistisk og borgerlig er misvisende og altfor enkel, sier han.

Bondevik mener Sp er det partiet som nå står KrF nærmest og at de to partiene ikke har stått hverandre så nær siden de gikk hver sin vei i 2001.

Alle – unntatt Frp og SV

Når han snakker om mulige konstellasjoner fremover, trekker Bondevik frem en rapport fra et tidligere strategiutvalg i KrF, ledet av Dagrun Eriksen. Den konkluderte med at KrF kan samarbeide med alle i regjering, unntatt "fløypartiene" SV og Frp.

— Akkurat nå er situasjonen en annen. Men innstillingen fra strategiutvalget kan fort bli aktuell igjen, sier han.

Han legger ikke skjul på at utfallet av saken om søndagsåpne butikker kan bli en svært avgjørende sak frem mot 2017.

— Jeg tror hverken Høyre eller Frp skjønner hvilken sprengkraft denne saken inneholder, sier Bondevik.

Ja til søndag som pressmiddel

Han mener Høyre-representanter misforstår når de sammenligner søndagsåpne butikker med liberaliseringen som fant sted under Willoch-regjeringen på 80-tallet.

— Den gangen var det aldri aktuelt å la det gå utover søndagene, sier Bondevik.

- Er søndagsåpne butikker så viktig for KrF at Regjeringen skyver partiet mot Ap dersom den gjennomfører dette?

— Det er det ikke min sak å avgjøre. Men jeg tror alle i KrF vil mene at dette vil veie tungt i vektskålen.

Bondevik karakteriserer utspillet fra Trondheimspolitiker Geirmund Lykke om å bruke søndagshandel som et pressmiddel i lokale forhandlinger om maktposisjoner etter valget som en god ide.

-Det var et smart utspill, sier han.