Politikk

Nytt krisemøte førte ikke frem: - Fortsatt ekstremt krevende

Nok en gang klarte ikke partilederne i samarbeidspartiene å bli enig om statsbudsjettet.

KrF-leder Knut Arild Hareide på vei inn i kveldens budsjettmøte.
  • Solveig Ruud
    Journalist

Lederne for regjeringens to støttepartier, Venstre og Kristelig Folkeparti, kom skuffet ut fra statsministerboligen ved 22.20-tiden mandag kveld.

De kunne rapportere at de ikke var blitt enig med statsminister Erna Solberg og Siv Jensen om et statsbudsjett.

Uenighet om budsjettets innvirkning på klimautslippene var nok en gang en hindring. Blir de ikke enige, kan det gå mot regjeringskrise.

– Det er fortsatt ekstremt krevende, sa Venstre-leder Trine Skei Grande om forhandlingene partiene imellom.

– Det er krevende når regjeringen går inn i dette med et ultimatum.

Hennes «forhandlingspartner», KrF-leder Knut Arild Hareide, supplerte med å si at «det var en uoversiktlig situasjon» og at han «gjerne skulle ha sett at de hadde kommet nærmere en løsning».

Vil ikke ha møte før nye forslag foreligger

Aftenposten får etter møtet opplyst fra sentrumshold at regjeringspartiene ikke presenterte noen egne, nye forslag til tiltak for å få klimautslippene ned mandag kveld.

I stedet forholdt de seg til tiltak Venstre og KrF tidligere har spilt inn, og sier fortsatt nei til mange av disse. Regjeringspartiene står fortsatt fast på at den mye omtalte pakken med bil- og drivstoffavgifter ikke skal røres.

Det er ikke avtalt tidspunkt for noe nytt møte mellom partitoppene.

Etter det Aftenposten forstår, er Venstre nå ikke interessert i å ha noe nytt forhandlingsmøte med regjeringspartiene før disse legger frem nye forslag med reelt innhold.

  • Har du problemer med å henge med i de langtrukne forhandlingene om neste års budsjett? Hvorfor forhandlet de for eksempel på natten – for så plutselig å få god tid? Her er 8 spørsmål og svar

Håpet om et gjennombrudd brast

I forkant av kveldens forhandlingsrunde, håpet Trine Skei Grande på et gjennombrudd.

– Jeg håper de legger noe på bordet som gjør at vi kan få til en avtale. Vi har lagt frem veldig mye. Det eneste de har svart med er ultimatum og nei, sa Venstre-leder Trine Skei Grande på vei inn i statsministerboligen like før klokken 20.

– Er dere villige til å bryte om dere ikke får nok gjennomslag?

– Jeg tror alle skjønner at for dette er Venstre en viktig sak. Dette er noe vi ble lovet i forrige budsjett, fastslo Grande.

KrF-leder Knut Arild Hareide ville på vei inn i møtet ikke svare på hva hans parti gjør dersom budsjettforhandlingene kollapser.

– Vi har hele tiden sagt at vi ønsker en løsning med fire partier. Nå gjør vi et siste forsøk for å få til denne enigheten.

Venstre-leder Trine Skei Grande sa på vei inn til budsjettmøtet mandag kveld at hun er spent på hvilke nye forslag Høyre og Frp har med seg for å løse den fastlåste debatten om tiltak for å få ned klimautslippene.

Solberg avbrøt reise

Statsminister Erna Solberg (H) har avbrutt sin reise til Nord-Norge for å forsøke å få til en budsjettløsning før tiden renner ut.

Noen kilder som deltar i forhandlingene mener man i løpet av tirsdag-onsdag vil vite om man kommer i mål med en firepartienighet, eller om budsjettforhandlingene på borgerlig side kollapser.

Kilder i Høyre og Frp opplyses at det er blitt jobbet intens med et nytt tilbud de siste dagene.

Forhandlingene om budsjettet er forlengst på overtid. Alle frister er brutt.

Men førstkommende mandag, 5. desember, skal finanskomiteens innstilling debatteres og vedtas i Stortingssalen.

I god tid før den tid, som det sies, er det nå lovet en avklaring om hvorvidt de fire partiene blir enige, eller ikke.

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) sier mandag til VG at det ikke er aktuelt å flytte datoen for finansdebatten.

Håper på snarlig gjennombrudd

En sentrumskilde håper på et snarlig gjennombrudd om klimapørsmålene. Men siden mange har håpet på løsning lenge, er det ingen som vil bli sitert på dette.

Samme kilde sier det etter et eventuelt gjennombrudd om klimasatsing og det grønne skatteskiftet, vil gå drøyt et døgn før resten er på plass.

En av de tingene som må falles på plass i siste runde, er bl.a. utforming av finansskatten.

Har lovet avklaring

Selv om det er gått flere dager siden forrige gang partitoppene møttes fysisk, har det vært hyppig kontakt på flere plan partiene mellom. Blant annet har både Solberg og Jensen vært i telefonkontakt med partilederne i sentrumspartiene. Med andre ord er alles posisjoner nøye kartlagt.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland har i helgen kontaktet Ap-leder Jonas Gahr Støre og parlamentariske ledere i andre opposisjonspartier og lovet en avklaring i «god tid» før mandag 5. desember.

Les mer om

  1. Politikk
  2. Erna Solberg
  3. Trine Skei Grande
  4. Knut Arild Hareide
  5. Siv Jensen
  6. Statsbudsjettet