Politikk

Budsjettkranglene som truer med å slite Solbergs lag fra hverandre

Her er de vanskeligste sakene samarbeidspartiene på borgerlig side må bli enige om.

På kanten av stupet? Erna Solberg, Siv Jensen, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande sto sammen i Nydalen i 2013. Nå må de finne sammen på nytt.
  • Lars Molteberg Glomnes

Tonen mellom partiene, især Frp og KrF, er svært kjølig.

Samarbeidsklimaet har fått VG-kommentator Frithjof Jacobsen til å skrive at Erna Solbergs prosjekt er i ferd med å rakne.

Skal Solbergs kvartett fortsatt henge sammen, må de finne ut av flere vanskelige saker i neste års budsjett – ikke minst med tanke på ekstraregningen for flyktningkrisen, som anslås å komme på 9,5 milliarder kroner.

I tillegg til asylbudsjettet fra Regjeringen, har også KrF og Venstre lagt frem sine alternative statsbudsjetter denne uken. Der kommer konfliktsakene tydelig frem.

Aftenposten har, basert på samtaler med partiene, plukket ut noen av de aller vanskeligste sakene:

1. Høyre og Frp vil bruke mer bistandspenger i Norge enn det KrF vil gå med på

Dette er den aller største nøtten å knekke. I asylbudsjettet legger Høyre og Frp opp til at mer enn fire milliarder kroner fra bistandsbudsjettet skal brukes til flyktningtiltak innenfor Norges grenser. Det betyr mindre penger til langsiktige bistandsprosjekter ute i verden.

KrF har slått fast at dette er uakseptabelt, men har ikke villet si hva de kan gå med på.

Tirsdag ble partene enige om å nedsette et eget utvalg som skal se på konsekvensene av bistandskuttet.

  • I denne saken advarer Redd Barna og andre organisasjoner mot konsekvensene ved å flytte bistandsmidler.

2. Venstre vil ha dyrere bensin og diesel – Frp stritter imot

Venstre legger opp til et såkalt grønt skatteskifte, som innebærer at de vil hente inn mer enn 10 milliarder kroner ved å gjøre det dyrere ikke å være miljøvennlig.

Venstre ønsker å hente inn 450 millioner (påløpt) ved å heve veibruksavgiften på bensin med 50 øre literen, og de vil hente hele 2,7 milliarder ved å øke avgiftene på diesel med 96 øre literen.

– Vi vet at særlig økt veibruksavgift kan være vanskelig for Frp, det har vi respekt for. Men jeg skal føre gode argumenter for hvorfor det er fornuftig, sier Venstres nestleder Terje Breivik.

Også elavgiften skal ifølge Venstre (og KrF) opp, og det skal bli dyrere med både bilkjøp og kjøp av campingbil.

3. Venstre vil skyve på Frps hjertesak

Venstre vil utsette Frps gjennomslag for å redusere avkortingen til gifte og samboende pensjonister ut til 2017.

Trine Skei Grande mener det er feil å gi mer til gifte og samboende pensjonister «akkurat nå».

– Det har ikke vært noe formål å nulle ut noe. Frp har mange seiere i det budsjettet som er lagt frem, sier hun.

Også KrF vil bremse Frp-saken, men i regjeringspartiet er de helt klare på at dette er en sak der Frp må ha gjennomslag.

4. Sentrumspartiene vil ha dyrere tobakk

Både Venstre og KrF går inn for å øke avgiftene på tobakk med ti prosent. Venstre vil også hente inn 800 millioner i året på å avvikle taxfree-ordningen for tobakkssalg helt.

KrF går inn for en delvis avvikling av taxfree-tobakk, men vil også kutte de to ekstra flaskene med vin Siv Jensen fikk inn i taxfree-ordningen i fjor, og de vil heve alkoholavgiftene.

5. Venstre og KrF vil ha nye flyavgifter

Venstre vil hente inn ytterligere to milliarder kroner ved å innføre en avgift på flyreiser, etter tysk modell. KrF vil hente inn 570 millioner kroner på samme måte. Dette er noe hverken Høyre eller Frp har gått inn for. På den annen side ønsker Venstre å bruke to milliarder på skattefradrag for arbeidsgiverfinansiert månedskort på kollektivtransport.

  • **I denne kommentaren analyserer Thomas Boe Hornburg Erna Solbergs utfordringer:
Les også

Flyktningkrisen vil avgjøre Erna Solbergs ettermæle

.**

6. Kamp om bompengemillioner

Fremskrittspartiet og Høyre går inn for å bruke 400 millioner på et av Ketil Solvik-Olsens prestisjeprosjekter: Rentekompensasjon for bompengeselskaper.

Dette vil Venstre fjerne, for heller å bruke pengene på tiltak i forbindelse med innvandring og integrering.

7. Vil redusere Regjeringens kostnadskutt i integreringen

KrFreagerer på kutt som skal ramme skolegang og spesialundervisning for mindreårige asylsøkere, samt kutt i bemanningen der de bor, melderNRK. I sitt alternative budsjett reduserer Venstre alle regjeringens foreslåtte innsparingsforslag på integreringsfeltet.

8. Fortsatt kamp om formuesskatten

Høyre og Frp har allerede foreslått å redusere formuesskattekuttet ved ikke å senke satsen, men de vil fortsatt bruke penger på å heve bunnfradraget. Venstre følger Regjeringen i dette, men KrF ønsker å droppe hele kuttet.

  • Ukens podkast Aftenpodden tar for seg de politiske konsekvensene av tilleggsbevilgningen og endringene i asylreglene her. Hør og abonner via Itunes på telefonen dinher. Eller via desktopher.

Dette er kuttene Regjeringen la inn i asylbudsjettet (endringene er opp mot budsjettforslaget Regjeringen la frem i oktober):

Les også

  1. Resultatløst asylmøte på Stortinget, men Ap insisterer på flere toppmøter.

  2. Det er nesten umulig for Høyre å bli gjenvalgt med KrF | Jan Arild Snoen

  3. Frp-topper skeptiske til bredt asylforlik

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk