Regjeringssonderingene er igang

Det er fortsatt i det blå om Norge får en rødgrønn flertallsregjering. Sonderingene fortsetter etter alle solemerker fredag.

Forhandlingene vil pågå så lenge partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) orker å holde på, får NTB opplyst.

Det var ikke lagt opp til noen orientering til pressen torsdag kveld.

På formiddagen møttes Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV til første dag med sonderinger på Hurdalsjøen Hotell utenfor Oslo.

Her skal de tre partiene finne ut om det er grunnlag for å gå videre til regjeringsforhandlinger.

Jonas Gahr Støre og Ap håper sonderingene skal ende med reelle regjeringsforhandlinger og en ny rødgrønn trepartiregjering.

SV ønsker også en trepartiregjering, mens Sp hele tiden har vært tydelige på at de har ønsket en Ap/Sp-regjering uten SV. Mandag ble det klart at de nå åpner for å sondere om det er muligheter for en trepartiregjering.

Støre beskriver sonderingene som en viktig mellomstasjon på veien mot forhandlinger. Han har ikke satt opp noen tidsplan for hvor lenge sonderingene vil vare, men utelukker ikke at de kan være ferdige allerede i neste uke.

Avstanden mellom Sp og SV er stor i en rekke saker. Olje, klima, innvandring, skatt og forsvar er blant temaene som er ventet å bli krevende i sonderingene.