Ap og SV vil løfte budsjettforhandlinger til parlamentariske ledere – SV mener det ikke er nødvendig

Ap og Sp vil ta forhandlingene i budsjettsamarbeidet med SV opp til de parlamentariske lederne og har invitert Audun Lysbakken til samtaler. SV-lederen har svart ja, og møter Ap og SV mandag formiddag.

Kari Elisabeth Kaski (SV) ankommer budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og SV 17. november.

Lysbakken vil møte Rigmor Aasrud (Ap) og Marit Arnstad (Sp) klokken ti mandag, får Aftenposten bekreftet av SV søndag kveld.

Etter at SV har forhandlet med Ap og Sp i nesten en uke om neste års statsbudsjett, gikk SVs forhandlingsleder Kari Elisabeth Kaski ut søndag og sa at forhandlingene gikk sakte. Denne oppfatningen blir delt av regjeringspartiene.

De to regjeringspartiene har ikke flertall i Stortinget, og er avhengig av støtte fra SV eller andre for å få vedtatt et statsbudsjett.

– Vi har vært opptatt av noen klare og enkle prioriteringer. Det som trengs er kutt i klimagassutslippene og bygging av grønne næringer, mer rettferdig fordeling og nye skritt mot profitt i velferden. Der har vi ganske enkelt ikke kommet langt nok, skriver Kaski i en SMS til Aftenposten.

– Vi har levert flere skisser gjennom uken, den siste i dag søndag. Men det har vært for lav progresjon, og da er det naturlig at forhandlingene løftes opp til de parlamentariske lederne i hvert parti, sier leder i finanskomiteen på Stortinget, Arbeiderpartiets Eigil Knutsen, til NTB søndag ettermiddag.

Les også

Merk deg ordet «verbalforslag». Det er SVs verktøy for å forsøke å presse gjennom arveavgift.

Invitasjon

Derfor inviterte Rigmor Aasrud og Marit Arnstad søndag ettermiddag SV-leder Audun Lysbakken til videre samtaler.

Kaski mener at det ikke er nødvendig å løfte saken til parlamentariske ledere nå.

– Det er ikke grunnlag for å løfte dette til parlamentariske ledere nå, vi har fortsatt mye å snakke om. Her burde det vært forhandlet videre i finanskomiteen, men når de ber om et møte, sier Lysbakken ja til et møte, skriver Kaski.

For sakte

Til NTB tidligere på ettermiddagen sa Kaski at det fremdeles var stor avstand mellom partiene på flere områder. Særlig innenfor klima og omfordelingspolitikk mente SV avstanden var for stor og at forhandlingene gikk for sakte.

Eigil Knutsen deler Kaskis betraktninger om at forhandlingene har gått for sakte, men viser til at prosessen likevel har vært fruktbar for SV.

– Det har vært gode forhandlinger i nesten en uke mellom de finanspolitiske talspersonene i de tre partiene. Det er lagt flere skisser på bordet, senest i dag søndag, skisser som ville gitt enda bedre fordeler og tjenester i hele landet, sier Knutsen.

Knutsen sier imidlertid at Arbeiderpartiet hadde ønsket å komme lenger enn de var søndag ettermiddag, og at det derfor var riktig tidspunkt å heve forhandlingene opp til de parlamentariske lederne.

Frist onsdag

Utviklingen søndag skjedde etter at SV hadde hatt møter med regjeringspartiene gjennom hele helgen.

De tre partiene hadde opprinnelig satt seg som mål å bli ferdige med forhandlingene innen mandag morgen. Det vil gi resten av finanskomiteen god tid til å komme med sine bemerkninger før komiteens budsjettinnstilling skal leveres til Stortinget fredag.

Om den fristen skal kunne overholdes, må en budsjettenighet trolig være på plass senest onsdag.

Aftenposten retter: NRK meldte først at Ap og Sp har bedt om at forhandlingene løftes til partilederne, men dette ble etter kort tid presisert til parlamentariske ledere.