Politikk

Erna Solberg stiller til gjenvalg. Vil bli statsminister igjen i 2025.

– Jeg har svart valgkomiteen at jeg stiller meg til disposisjon. Men jeg har forståelse hvis de vurderer fornyelse, sier Høyres leder Erna Solberg.

Erna Solberg ønsker å bli statsminister igjen etter Jonas Gahr Støre i 2025.
  • Thomas Spence

I dag ga hun Høyres valgkomité beskjed om at hun ønsker gjenvalg på landsmøtet 2.–3. april.

Jan Tore Sanner gir seg derimot etter 18 år første nestleder ved siden av Solberg.

Erna Solberg (60) har vært partileder i Høyre helt siden 2004 og stortingsrepresentant for Hordaland siden 1989. Hun var Norges statsminister fra 16. oktober 2013 til 14. oktober 2021

Hun forsikrer at hun er motivert for drive opposisjonspolitikk i fire år.

– Jeg motivert. Jeg synes det er gøy å jobbe med den nye stortingsgruppen. De er flinke, og det er en blanding av erfaring og nye krefter. Jeg er opptatt av å levere opposisjonspolitikk i det daglige når det gjelder pandemi, strøm og lignende.

– Men jeg er først og fremst opptatt av å bygge en politisk plattform for fremtiden. Som hvordan vi skal gi folk den kompetansen som næringslivet trenger, og hvordan få ned klimautslippene, sier hun.

– Hva slags regjeringsalternativ vil du da gå til valg på i 2025?

– Jeg ønsker meg et bredt borgerlig alternativ. Så må vi finne frem til en forståelse mellom de fire partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre. Om de støtter en slik regjering, vil sitte i den eller ha forståelse for den. Det får vi ta når den tid kommer.

– Velgerne forventer at politikerne har evne til å gjennomføre politikken. Det holder ikke bare å ha gode programmer i opposisjon, sier hun.

– Så du stiller som statsministerkandidat i 2025?

– Det er min ambisjon nå, svarer Solberg.

Solberg vil dermed kunne tangere og etter hver sette ny norgesrekord i antall år som partileder. Hittil troner Einar Gerhardsen på topp. Han var formann i Arbeiderpartiet i 20 år fra 1945 til 1965.

– Det er ikke ambisjonen min. Ambisjonen er å ha et Høyre som er fremtidsrettet og som kan ta vare å det beste i samfunnet vårt. Når oljeinntektene går ned, er det ekstremt viktige år for fremtiden til velferdsstaten i Norge, sier Solberg.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Erna Solberg
  2. Jonas Gahr Støre
  3. Stortingsvalg