Politikk

Grande tar selvkritikk: «Jeg tror ikke venstrefolk liker det når sjefen deres blir så kjeftete»

Venstre-leder Trine Skei Grande (47) erkjenner at den fiendtlige tonen på borgerlig side har skadet partiet.

Trine Skei Grande (tv) sammen med klima- og miljøminister Vidar Helgesen, Frp-leder Siv Jensen og statsminister Erna Solberg (H).
 • Lars Molteberg Glomnes
 • Robert Gjerde
  Journalist

Konfliktnivået på borgerlig side har skremt velgerne bort fra Venstre, mener partileder Grande.

– Det vi ser nå, er at vi har laget en samarbeidsavtale som gir oss enormt politisk gjennomslag. Vi synes vi får gode resultater, men vi får ikke noe igjen for det velgermessig, sier Grande til Aftenposten før partiets landsmøte i Ålesund i helgen.

 • Aftenpostens Frank Rossavik med knallhard dom: Venstre er modent for nedleggelse.

Vil vippe Frp ut av Regjeringen

Samarbeidsavtalen mellom Venstre, KrF, Høyre og Frp – som sikrer de to sistnevnte regjeringsmakt, gir for mye oppmerksomhet rundt konfliktsakene, mener Grande.

– Det har vært en vanskelig kamp, og med den måten vi samarbeider på nå, får vi ikke vist frem det vi er enige om, for eksempel lærerløftet.

I onsdagens VG slår hun fast at Venstre etter valget ønsker å felle den sittende regjeringen og tvinge seg til en plass rundt Kongens bord på Frps bekostning.

Før 2013-valget ga Venstre et løfte om at borgerlig flertall ville gi en borgerlig regjering. Denne garantien er ikke del av forslaget Venstre-landsmøtet skal ta stilling til i helgen.

Til Aftenposten forklarer Grande at dagens modell har gitt Venstre problemer. Ikke minst fjorårets budsjettkamp omtaler hun som svært ødeleggende.

Der ble Grande og Venstre rasende over at Høyre og Frp allerede ut av startblokkene slo fast at de ikke hadde noe å gi når det gjaldt avgiftene i den såkalte «bilpakken».

Først etter flere ukers intense forhandlinger ble partiene enige.

Tar selvkritikk for «kjefting»

– Var det noe du eller dere kunne gjort annerledes i høst, eller hviler dette kun på regjeringspartiene?

– At det ble så mye bråk, er fordi de begynte med et ultimatum. Det kom ikke fra oss, og gjorde høsten mer turbulent. Da ble jeg mer kjeftete enn jeg har lyst til å være, og jeg tror ikke venstrefolk liker det når sjefen deres blir så kjeftete.

– Har du fått kritikk blant din egne?

– Nei, men jeg leser målingene, og det er de som gir tilbakemelding.

– Hva sier de tilbakemeldingene deg?

– At å stå i den konflikten er veldig krevende, for vi får ikke vist frem det vi får til. Når vi faktisk må bryte budsjettforhandlingene for å få en dynamikk som får oss i mål, da er det ikke bra for samarbeidet eller Venstre.

– Tar du selvkritikk for noe?

– Jeg tar selvkritikk for tonen det budsjettet var i, men jeg har ikke behov for å ta selvkritikk for at vi ble utsatt for et ultimatum.

– Hva er det dere nå må få vist frem, for å vokse?

– Jobben vår på landsmøtet er å bre ut hva vi får til. Vi må tilbake til skolepartiet, småbedriftspartiet og partiet mot barnefattigdom.

Tror sentrum kan bli større enn Frp

Grande sier resultatet fra lokalvalget i 2015 viser at sentrumspartiene, tilsammen, kan bli større enn Frp.

Skulle det skje, mener hun Erna Solberg står overfor et reelt valg mellom to ulike borgerlige alternativer. Og at Høyre da bør se mot sentrum.

– Tar vi utgangspunktet i lokalvalget sist er det mer sannsynlig med en blågrønn regjering enn med en blåblå regjering, sier Grande.

– Det er vel ingen ting som tyder på at Solberg vil velge bort Frp?

– Samarbeidsavtalen er over når avtalen er over, og da må det forhandles på nytt. Det er velgerne som må avgjøre styrkeforholdet. Venstre må over sperregrensen hvis det skal bli borgerlig flertall, og klarer vi å få til det vi klarte sist valg, er sentrum større enn Frp, sier Grande.

Hun vil ikke akseptere et «Jonas eller Jensen»-dilemma der hun risikerer å sette Ap i regjering for å slippe Frp.

– Vi skal ha Solberg som statsminister

 • Podkasten Aftenpodden har med Venstres Sveinung Rotevatn denne uken, i en Venstre-spesial om blant annet landsmøtet, borgerlig uro og politisk tv. Abonner i Itunes her, eller lytt i spilleren under:

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Trine Skei Grande
 2. Erna Solberg
 3. Stortingsvalg 2017
 4. Venstres landsmøte
 5. Venstre (V)