Høyre vil ha «moderate» skattekutt, men fjerne hele formuesskatten på sikt

GARDERMOEN (Aftenposten): Landsmøtet trosset ledelsen og gikk inn for at Høyre fortsatt skal ha som langsiktig mål å fjerne hele formuesskatten.

Om et halvt år er det valg. Statsminister Erna Solberg prøvde å sanke Høyre-stemmer ved vaffeljernet på Jessheim Storsenter innimellom votering.

– Dette forslaget er sånn omtrent likt det vi hadde gått for uansett, sier Erna Solberg til Aftenposten etter at skattevedtakene var gjort på Høyres landsmøte lørdag ettermiddag.

Statsministeren, som tidligere i uken gikk ut i Dagens Næringsliv og kunngjorde at Høyre ikke hadde råd til å fjerne formuesskatten, måtte konstatere at landsmøtet likevel valgte å slå fast at hele formuesskatten på lang sikt skal fjernes.

Nøyde seg ikke med å redusere formuesskatt på arbeidende kapital

Programkomiteen hadde i utgangspunktet bare foreslått at Høyre skulle gå inn for at formuesskatten «på arbeidende kapital skal reduseres og fases ut».

Noen mente Høyre vannet ut skattepolitikken sin for mye og ville presisere et langsiktig mål om å fjerne hele denne skatten. Den endelige formuleringen ble derfor slik:

Høyre vil «redusere og fase ut formuesskatten på arbeidende kapital for å styrke norsk eierskap til norske arbeidsplasser, samt øke bunnfradraget og på lengre sikt fjerne formueskatten».

– I praksis betyr ikke det mye på kort sikt, mener statsministeren og legger til at hun «synes er greit» er at programmet spesielt nevner at bunnfradraget skal heves, siden det ikke var nevnt i programkomiteens forslag.

– Det har alltid vært en del av vår politikk, sier hun.

Vaffelpause med selfies

Høyres landsmøte drøftet skatt- og næringspolitikk store deler av lørdagen. Mellom slagene rakk statsministeren en liten tur til Jessheim storsenter for å sanke Høyre-stemmer.

De hun møtte der, var langt mer opptatt av å få tatt selfie med statsministeren – og se henne steke vafler – enn skattepolitikk.

Solveig Grene Seipæjærvi var en av dem som sto og stekte vafler sammen med statsministeren. Hun er første nestleder i Ullensaker Høyre.

Hun ga uttrykk for at hun håper Høyre fremfor skal gi skattelettelser som vil gi nye jobber i små og mellomstore bedrifter.

På spørsmål om hva hun mener om at Høyre heretter bare skal gå inn for å gi «moderate» skattelettelser – det andre store skattetemaet på landsmøtet – svarte hun at det ville hun ikke gå inn i.

– Men har de skattelettelsene som Høyre så langt har gitt i regjeringskontorene, vært moderate?

– Det er et vanskelig spørsmål. Jeg tror ikke jeg som lokalpolitiker klarer å svare på det, svarte hun.

Mindretall ville ha vekk «moderate»

Etter en regjeringsperiode der Høyre og Frp har gitt over 20 milliarder totalt i skatte- og avgiftslettelser, hadde programkomiteen i Høyre foreslått at partiet de neste fire årene bare skulle gå inn for «moderate lettelser i det samlede skatte- og avgiftsnivået».

Et mindretall ville fjerne begrepet «moderate», men ble nedstemt. En av dem som advarte landsmøtet mot å fjerne ordet «moderate» var finanspolitisk talsmann Svein Flåtten.

– Hvis vi nå, etter at programkomiteen har sagt at moderate skattelettelser er en bra formulering, tar det bort, skaper vi usikkerhet om hva vi egentlig mener. Det er veldig uheldig, sa han.

Men hva som ligger i begrepet «moderat» var det delte meninger om i salen. Statsministeren forklarer Høyres vedtak på denne måten:

– Det betyr at det ikke kommer til å være store skattelettelser, men det kommer til å bli skattelettelser. Det som er viktig for meg, er ikke ordet moderate, men at skattelettelsene er tilpasset norsk økonomi.

Hun påpeker at det er noen skattelettelser som bidrar til å gjøre økonomien og utviklingen bedre, og noen som bidrar til utjevning i systemet.

– Summen av disse kommer til å være på et nivå som er lavere enn det vi har gått inn for de siste årene.

– Så de skattelettelsene dere har gitt de tre og et halvt siste årene, har ikke vært moderate?

– Jo, de er også moderate, men poenget for meg er ikke begrepet. Det er hvor skattelettelsene kommer, som er viktig, sier hun og gjentar at Høyre mener det ikke er økonomisk rom fremover til å gi «like mye i generelle skattelettelser som det vi har gjort».

Høyresledelsen: Erna Solberg, Jan Tore Sanner og Bent Høie.